Este simplu sa fii frumoasa
In fiecare dimineata ma trezesc cu greu si nu stiu de unde sa o apuc. Sa pregatesc...
Expunerea la soare in orele de intensitate maxima poate fi o activitate din ce in ce mai riscanta in zilele noastre: suntem bombardati in mod constant cu mesaje socante in campaniile media si cu statistici ingrijoratoare cu privire la ratele de cancer de piele, care sunt in permanenta crestere. Medicul dermatolog Michel Le Maître (Dermatolog, Consultant Științific pentru Laboratoarele Vichy) ne raspunde la intrebari.
Contrar credintei populare, rezervele de „capital solar" nu sunt nelimitate. Pe parcursul vietii, pielea noastra acumuleaza continuu radiatii solare daunatoare pana cand ajunge la un punct in care nu mai poate absorbi aceste raze, iar efectele lor devin vizibile, mai intai sub forma de pete maronii, apoi riduri premature sau linii fine. Aparitia acestor semne externe este dovada ca straturile profunde ale pielii sunt afectate.
Din nefericire, nu. Ne nastem cu fototipuri diferite, care au niveluri diferite de toleranta la expunerea la soare. Persoanele cu piele inchisa la culoare, de rasa mixta sau cu pielea maslinie au melanina intr-un procent mai ridicat, ceea ce le confera o protectie mai mare impotriva razelor UV. Totusi, acest lucru nu inseamna ca nu au nevoie de protectie solara.
Da. Arsura solara este rezultatul unei expuneri prelungite la soare. Efectul imediat este ca pielea se infierbanta si incepe sa se cojeasca, dar impactul in profunzime este mult mai grav. Celulele nu mai sunt capabile sa se repare in mod natural, ceea ce determina o degradare ireversibila.
Da, daca se respecta regulile de baza: evitand intervalele din zi cand razele soarelui sunt foarte intense si periculoase si urmand sfatul expertilor, precum cei de la Institutul National Francez de Prevenire si Educatie pentru Sanatate (INPES). . De asemenea, este importanta protejarea pielii cu un SPF ridicat, de cel putin 30. Contrar credintei populare, acest factor nu opreste productia de melanina, care determina procesul de bronzare. Un alt beneficiu al alegerii unui SPF ridicat este acela ca permite bronzarea treptata (fara arsuri), ceea ce inseamna ca bronzul va ramane pe piele pe o durata mai mare si nu va disparea imediat dupa ce va intoarceti din vacanta.
Nu! Cabina de solar emite o doza inalta de UVA pe piele intr-un interval de timp foarte scurt. Acest proces oxideaza melanina si da impresia de bronzare după 15 minute sub lampa, dar nu este de durata si nu protejeaza pielea. Din iulie 2009, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat razele UV emise de lampile solare ca fiind cancerigene.
Bineinteles! Anumite suplimente alimentare pot ajuta la pregatirea pielii inainte si in timpul expunerii la soare. Benjamin Bauquin recomanda ca inainte de expunerea la soare sa consumam zilnic alimente cu antioxidanti carotenoizi, cunoscuti pentru stimularea productiei de melanina si prin urmare a bronzarii. Acesti carotenoizi sunt prezenti in toate fructele si legumele in culori aprinse, incluzand morcovi, mango, caise, ardei rosu, capsune, cirese, dovlecel, rosii si macris. "Cu cat fructul este mai colorat si mai copt, cu atat este mai bogat in carotenoizi. O informatie utila: pentru o absorbtie optima a betacarotenului, adaugati in dieta zilnica acizi grasi esentiali (Omega 3, Omega 6) prin consumul a catorva nuci sau a catorva picaturi de ulei de masline", incheie acesta.
Cele mai eficiente produse de protectie solara sunt cele care asigura atat o protectie impotriva razelor UVB (protectie semnalata pe ambalaj de indicele SPF) cat si impotriva razelor UVA (protectie semnalata pe ambalaj de indicele PPD). Pentru protectia intregii familiii, recomandam gama Capital Soleil de la Vichy ce ofera o protectie solara avansata atat impotriva razelor UVB cat si impotriva razelor UVA si razelor UVA lungi. Atat produsele de adulti cat si produsele pentru copii contin apa termala Vichy, sunt hipoalergenice, fara parabeni si sunt adaptate pentru toate tipurile de piele, inclusiv cele sensibile.