București | 21 noiembrie. Conferința „Cum dăm libertate și siguranță copiilor pentru a deveni autonomi?” a fost despre părinți, copii, conexiune și AUTONOMIE și a venit în completarea campaniei “Spune Da”, susținută de Danonino anul acesta.

Campania „Spune DA” a debutat în 2015, având că obiectiv încurajarea părinților de a fi deschiși la dorința naturală a copiilor de a explora, de a încerca lucruri noi, de a socializa, într-un cuvânt, de a deveni autonomi. De-a lungul celor 3 ani, s-au alăturat campaniei numeroși bloggeri de parenting și specialiști în psihologie, în parenting și în nutriție, ceea ce a rezultat în transmiterea mesajului AUTONOMIEI către zeci de mii de părinți.

La conferința „Cum dăm libertate și siguranță copiilor pentru a deveni autonomi” au fost prezenți 120 părinți în sală și mai mult de 15.000 au urmărit transmisia LIVE.

Otilia Mantelers, Expert în parenting, a vorbit părinților despre echilibrul dintre autonomie și atașament și a apelat la două simboluri pentru a explica rolul fiecărui aspect: aripile sunt simbolul libertății, al autonomiei, iar rădăcinile sunt simbolul atașamentului. Autonomia autentică nu poate exista fără atașament.

Ateliere copii 4

Nevoia de conectare, pe lângă cea de hrană a corpului, stă la baza piramidei nevoilor ființei umane. Dacă ea nu este satisfăcută, copilul nu se dezvoltă la potențialul său cu care a venit pe lume. O parte importantă a conectării o reprezintă susținerea copilului în autonomia să. Autonomia presupune a dobândi încredere în propriile percepții și sentimente, responsabilitate, încredere în propria putere de auto-control. Însă, așa cum poate cu toții am observat, copiii își dezvoltă autonomia atunci când părintele este lângă el”, spune Otilia Mantelers.

Mai există și o altfel de autonomie, în care copii fac totul singuri, însă trebuie să știm ce ne dorim. Vrem să facă totul singuri, fără atașamentul de noi? Copiii au nevoie de un radar care să le spună că totul va fi bine, indiferent de ce vor face sau vor spune, iar acesta radar sunt părinții. “Dacă mama și tată nu ne oferă acest lucru, vom căuta acea persoană care să ne facă să ne simțim în siguranță și să ne putem dezvoltă autonomia”, adaugă Otilia. Autonomia înseamnă la bază, în limba greacă, „a-ți face propriile legi”. Provocarea stă în găsirea echilibrului între autonomie și atașament.

Otilia Mantelers a răspuns la întrebări pe care toți părinții și le pun:

Cum se traduce nevoia de autonomie? Să poți face ceva cu ajutorul propiului corp, să îți alegi singur prietenii, să ai propriile gânduri și sentimente, să poți spune NU, să fii responsabil.

De ce le îngrădim autonomia copiilor? Din cauza fricilor părinților că nu o să le fie bine copiilor, frici care își au rădăcinile în fricile noastre când eram mici, frica că nu ne va fi bine.

Cand îi facem să se simtă neputincioși? Când le spunem „ai noroc cu mine”, „de ce nu ești în stare să”, „tu ești mic și nu poți”, le transmitem că ei nu se descurcă prea bine singuri.

Mai multe informații puteți găsi în înregistrarea discursului Otiliei,

.

Dr.Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, a vorbit despre autonomia copiilor în alegerile pe care le fac la masă și în alegerea gustărilor potrivite.

Alimentația copiilor este la bază aceeași ca și la adulți, bazată pe nutrienți ca proteine, glucide, lipide, vitamine și minerale. Diferența este că în funcție de vârstă, copiii au nevoi diferite în ceea ce privește dozele”, spune Dr. Simona Carnciu.

Un pas important în autonomiei copilului este alegerea propriei hrane, a gustărilor. Copiii au nevoie de diversitate, fără să ne focusam pe anumite produse, de diferite texturi, pentru a-și dezvolta propriile preferințe și alegeri alimentare.

Părinții și familia sunt modelul cel mai puternic pentru copii. De aceea, vor cere ceea ce văd că familia lor alege la masă.

O altă cale prin care copii vor face alegerile sănătoase este aceea de a nu restricţiona alimente şi de a explica de ce unele nu sunt potrivite pentru ei. Prezenţa la îndemână a gustărilor sănătoase este felul în care îi încurajăm să aleagă ceea ce le place, ţinându-i în acelaşi timp în zona sigură. Şi, foarte important, mâncarea nu este niciodată recompensă!

Gustările sunt un moment important în dieta zilnică a copilului, pot fi 10-15% din totalul caloric zilnic, oferă nutrienții necesari creșterii și dezvoltării, menține digestie optimă, normalizează metabolismul și au rol în dezvoltarea obiceiurilor alimentare.

Dr. Simona Carniciu subliniază importanța consumulului de iaurt și brânzică, ca gustare, “ele fiind o sursă importantă de calciu (contribuie la structura oaselor şi a dinţilor) şi vitamina D (menţine nivelul calciului şi fosforului din organism”.

Mai multe informații puteți găsi în înregistrarea discursului Dr. Carniciu,

.

Distracția copiilor a fost asigurată de atelierele organizate de Trupa Pam Pam.

Evenimentul a fost moderat de Anca Bold Gheorghe, blogger @blogintandem.ro.

Conferința s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro și în pagina de Facebook Social Moms.

Parteneri media: mamicamea.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidspots.ro, mamica.ro, mamica mea, sfatul mamicilor, otiliamantelers.ro, blogintandem.ro, meseriadeparinte.ro, gabrielamaalouf.ro, taticool.eu, fricidemamici.ro, mamadematei.ro, aminatomescu.ro, funparenting.ro, pisicapesarma.ro, zanascutecel.ro, crestemsicalatorim.ro, educatiecudragoste.ro, ruxandraluca.ro.   

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Sarcina si Nasterea

poze saptamani de sarcina

32 - A 32-a saptamana de sarcina

Sunteti deja in a 8 a luna de sarcina si unele femei incep deja sa simta usoare contractii, ceea ce este normal pentru ca organismul face repetitii pentru momentul travaliului. Totusi puteti sa ...
Citeste mai mult ...
cum sa dormi in sarcina

14 trucuri pentru a dormi bine in timpul sarcinii

Daca cititi acest articol, atunci, cel mai probabil de cand sunte-ti insarcinata, ati…
cum sa evit cezariana

Cum pot sa evit cezariana?

Desi riscurile asociate unei cezariene sunt destul de mici, totusi acest risc este de 3-7…
in ce pozitie este mai bine sa nasti

In ce pozitie este mai bine sa nasti?

Daca ar fi sa ne luam dupa filmele si serialele de la TV, femeile nu pot sa nasca decat…
de evitat in sarcina

De evitat pe parcursul sarcinii…

Stim ca pe timpul sarcinii exista destul de multe contraindicatii, incepand de la…

Copii si bebelusi

copil doarme

Somnul copilului de la 6 la 9 luni

Ajuns la varsta de 6 luni, copilul incepe sa doarma mai mult, astfel, media de somn pentru aceasta varsta se situeaza undeva intre 11 ore si jumatate si 15 ore de somn pe zi ( aici intrand atat somnul de noapte cat si cel de zi) si de asemenea micutii au capacitatea de a dormi pentru perioade lungi…
Citeste mai mult ...
Menirea copiilor si influenta destinului

Despre menirea copiilor

De multe ori, cand eram mica si bunica imi spunea povesti, m-am intrebat oare ce…
spune fara cuvinte

Cate lucruri stie sa iti spuna fara cuvinte?

Inca de la nasterea copilului, daca mama si tatal observa cu atentie gesturile si…
Copilul elimina aerul din burtica eructeaza

Cum ajutati copilul sa eructeze aerul dupa alaptare

Aerul din stomac este o problema intalnita destul de des la bebelusi. Toti sugarii inghit…
primul zambet al copilului

Primul zâmbet al copilului

Unele din cele mai importante lucruri noi din prima lună de viaţă sunt primele zâmbete şi…

Mai multe articole

De la femei pentru femei

Minnime museline

Muselina, cea mai buna prietena a mamei si a bebelusului in primele luni de viata

Momentul in care aduci pe lume un copil cu greu poate fi descris in cuvinte. Odata cu fericirea aceea de o intensitate nemaiintalnita ia nastere si dorinta de a proteja cu orice pret puiul de om care creste sub ochii tai si la pieptul tau, de a-i oferi, pe langa dragoste, tot ce este mai bun pentru…
Citeste mai mult ...
Gel de dus solid Bebelus

De la mama la viitoare mama, iata cu ce trebuie sa te pregatesti pentru noul tau nascut.

Ce perioada minunata, draga viitoare mamica! Esti insarcinata si abia astepti sa cunosti…
viata frumoasa

Ce cred eu ca este feminitatea!

Primele date despre îngrijire mi-au spus că sunt feminine cu 25 de ani. Un coleg de…
moda toamna iarna 2020

Top tendinte de moda pentru toamna-iarna in 2020

Pe masura ce anul progreseaza, apar numeroase stiluri pe care pasionatii de moda incearca…
Default Image

Care este greutatea potrivită pentru mine?

Anul trecut am avut câteva kilograme în plus. Mult mai multe decât mi-ar fi plăcut mie.…

Din dragoste pentru copii

Vestitorii primaverii

Dintr-alte ţări, de soare pline,Pe unde-aţi fost şi voi străine,Veniţi, dragi păsări, înapoi -Veniţi cu bine!De frunze şi de cântec goi,Plâng codrii cei lipsiţi de voi.
Citeste mai mult ...
sarea in bucate

Sarea in bucate

A fost odată un împărat. Acest împărat avea trei fete. Rămânând văduv, toată dragostea…

Papusa

Am o papusica mica,E bolnava mititica,Ii dau ceai - nu vrea sa bea,Doctorii-nu vrea sa ia.

In padurea cu alune

In padurea cu aluneAveau casa doi piticiVine pupaza si spuneVreau sa stau si eu…
aladin

Aladin si lamapa fermecata

Traia odata in tara sultanului un baiat pe nume Aladin. El era tare sarac si-si petrecea…

Pentru mai multa sanatate

enzysol mamicamea

Indigestia la copii- Cauze, simptome, remedii

Indigestia, dispepsie, numită și problemă alimentară care se evidențiază printr-un ansamblu variat de simptome, însă nu constituie sau afecțiune în sine.Care sunt cauzele indigestiei?Indigestia se instalează atunci când copilul consumă o cantitate excesivă de…
Citeste mai mult ...
Aquabelle calivita set

Intarirea sistemului imunitar al copilului in sezonul rece

Pentru unii copii, raceala si boala pare sa fie o obisnuinta. Astfel, imunitatea…
Aminexil Clinical 5

După naștere, mamele sunt alarmate că le cade parul. Cum putem să rezolvam asta?

Pe lângă toate provocările ce vin la pachet cu apariția unui copil iubit în familie, la…
bebe stem microfon

Bebelus prematur, salvat cu ajutorul unei terapii inovatoare cu celule stem (P)

Un bebelus de 4 luni iese invingator in lupta pentru viata dupa o interventie terapeutica…
anxietate si tulburari de somn copil

Copiii cu depresie și anxietate au tulburări de somn, care în timp le afectează sănătatea!

Problemele de somn ar putea reprezenta un simptom al unor tulburări emoționale grave la…

Evenimente si comunicate

Mamicamea.ro   Novakid World Kids Academy

Cum pot avea acces copiii la un mediu cu adevărat internațional pentru practicarea englezei? World Kids Academy are răspunsul

Știați că practicarea limbii engleze poate fi o activitate plină de amuzament? O dovedește World Kids Academy, de la Novakid! Acest concept inovator reunește studenți din peste 50 de țări și le oferă acces la sesiuni de exersare a vorbirii în grupuri…
Citeste mai mult ...
TEDx piata unirii

TEDx PiațaUnirii ED

Educația a fost, este și va rămâne o misiune colectivă: TEDx PiațaUnirii ED anunță pentru…
scaun auto joie

Despre “Siguranța Copilului în Traficul Rutier din România” pe 21 octombrie la târgul Baby Boom

În cadrul târgului Baby Boom Show 2023, dedicat copiilor și viitoarelor mămici, are loc o…
Disney Channelkiff

Un nou serial animat „Kiff” promite multă distracție la Disney Channel

Un nou serial animat, Kiff, este disponibil pe Disney Channel începând din această lună,…
Mamicamea var 2

Back to school: consolidarea imunității copiilor

Consolidarea imunității copiilor nu este un subiect nou pentru părinți. Este un subiect…