Celulele stem sunt purtatoare de viata, oferind tratament pentru nenumarate boli grave, cum ar fi, spre exemplu, leucemia. Tocmai de aceea, ele trebuie pretuite si pastrate pentru a oferi sansa la o viata normala pentrui copiii mai putin fericiti.

Cord Blood Center are grija de celulele stem, de la recoltare pana la etapa finala. Primul pas care trebuie facut este recoltarea acestor celule, o procedura extrem de simpla si de scurta, gratie metodelor standardizate de astazi. Apoi, celulele trebuie transportate la Banca de Celule Stem, lucru de care se ocupa personalul Cord Blood Center. Transportarea se face intr-un timp scurt de la recoltare, pana in 72 de ore, la temperaturi intre 2 si 22 de grade Celsius. Din acest motiv, dupa nastere si, respectiv, prelevarea celulelor stem, este necesar ca un membru al familiei sa anunte nasterea catre coordonatorul de transport Cord Blood Center cat mai repede.

Cutiile in care se ambaleaza kitul sunt captusite cu material rezistent la socuri si modul de ambalare al probelor recoltate respecta cerinta ADR de tripla impachetare termoizolant.

In etapa urmatoare, celulele prelevate vor fi procesate. Cord Blood Center conserva absolut toate elementele celulare din sangele placentar, pentru a creste sansa de reusita a unui eventual transplant.

Aceasta tehnica asigura pastrarea unui numar maxim de celule stem utilizabile. Drept dovada, ne servesc cele 37 grefe de transplant procesate de catre expertii grupului International Cord Blood Center si utilizate cu succes in centre de transplant din Europa si Statele Unite ale Americii.

In cadrul laboratorului, sangele placentar recoltat trece, succesiv, prin mai multe etape de pregatire ca grefa pentru transplant.

Din tesutul prelevat se va face separarea celulara, se vor trece datele de identificare ale mamei, unitatea de sange va fi criogenata, iar apoi se va pastra in vapori de azot, in conditii termice si de presiune stabile, la o temperatura de -196 g C. 

procesare celule stem

Etapa 1. Verificarea integritatii pungii in care a fost recoltat sangele placentar si a etichetarii cu codul unic de bare atat pe punga de recoltare cat si pe fisele de insotire a acesteia.

Etapa 2 - Introducerea datelor personale de identificare a mamei de pe fisa de recoltare in sistemul Cord Blood Center de administrare a datelor.

Etapa 3 - Procesarea

In etapa de procesare se realizeaza o evaluare cantitativa a unitatii de sange placentare, precum si pregatirea unitatii de sange placentare in  vederea criogenarii.  Astfel, punga de sange sigilata imediat dupa recoltare va fi supusa unei centrifugari fractionate, pentru a separa plasma de restul componentelor celulare ale sangelui  (celulele nucleate utilizabile pentru transplant si hematiile). Concentratia celulelor nucleate se va aprecia numeric, prin intermediul unui analizor de hematologie.

Pentru a le pregati pentru criogenare,celulele vor fi tratate cu o substanta chimica (DMSO), avand ca scop impiedicarea formarii cristalelor de gheata in cursul criogenarii si respectiv, impiedicarea aparitiei balonizarii celulare, care ar putea determina compromiterea celulelor in momentul decriogenarii.

Etapa 4 - Criogenarea propriu-zisa

Ulterior etapei pregatitoare, unitatea se va ingheta progresiv, pe paliere termice, proces asistat si monitorizat digital, pana la atingerea temperaturii finale de -196 g. C.

Etapa 5 - Evaluarea calitativa a unitatii de sange placentar:

- verificarea sterilitatii, prin supunerea la analize bacteriologice (in 2-3 % din cazuri exista posibilitatea contaminarii cu germeni a sangelui in momentul recoltarii, cel mai frecvent din sfera genitoanala)

- testarea screening pentru unele boli infectioase cu transmitere prin sange (hepatite, sifilis, infectie HIV)

testare si evaluare sange placentar

Etapa 6 - Depozitarea

Unitatea de sange criogenata se va pastra in vapori de azot, in conditii termice si de presiune stabile, la o temperatura de -196 g C. 

criogenare sange cu celule stem

In cele din urma, grefele de sange recoltat si tesut de cordon ombilical sunt depuse in stocatoare de probe biologice cu rezerva de azot lichid. Aburii degajati din azot mentin in container temperatura de aproximativ -196°C. Containerele se pot observa in poza de mai jos.

congelare celule stem

Discuta pe forum despre recoltarea celulelor stem

Sursa poze: Cord Blood Center

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole