28 noiembrie 2012, Strada Chiparosului nr.34, sector 3, București: Fundația Acorns inaugurează un univers senzorial unic dedicat dezvoltării armonioase a copilului și oferirii sprijinului corespunzător părinților, educatorilor și celor implicați în procesul de creștere și educare a acestuia, încă de la naștere. Spațiul este gândit pe formatul celor existente în Marea Britanie pentru sprijinirea atingerii potențialului maxim de dezvoltare socială, intelectuală și emoțională a copiilor. Părinții, educatorii, asistenții medicali, bonele, precum și ceilalți adulți ce au un rol activ în viața copiilor, vor beneficia în cadrul centrului de consiliere și informație adecvată, pentru a susține procesul de educare a copilului mic, în acord cu nevoile sale.

Experiența acumulată de-a lungul celor 8 ani de activitate în domeniul educației, pe structura britanica, prin cele două grădinițe - Acorns și Baby Acorns – și numeroasele proiecte sociale demarate în vederea promovării educației timpurii și accesului la informații și resurse corespunzătoare pentru cei care activeaza în acest domeniu, prin intermediul proiectului  „0 2 3 Early Education”, au constituit punctul de plecare pentru deschiderea Acorns Training Centre.  

Acest spațiu a fost creat pentru a facilita accesul la informație a celor care au copii sau lucreaza în domeniul educației, prin: participarea la sesiuni în tandem parinte-bebeluș/copil (cursuri organizate pe o structura a Kirklees Council, Marea Britanie) sesiuni de training cu specialiști din România și de peste hotare, pe teme specifice (dezvoltarea  intelectuală, emoțională, socială și de limbaj a copilului mic etc), promovarea modelelor de bună practică în domeniul educației timpurii, precum și a celor mai noi descoperiri în acest domeniu.

Acorns Training Centre va găzdui întâlniri pentru părinți și bebeluși (Playdates), în cadrul cărora cei mici vor avea ocazia să exploreze universul senzorial amenajat pentru ei de specialiștii centrului și vor interacționa într-un spațiu sigur și plin de informație corespunzătoare etapei de dezvoltare în care se află. Materiale cu diferite texturi (ferestre senzoriale), jucării adecvate vârstei și nevoilor informaționale specifice, imagini și sunete captivante, toate dispuse pentru a-i stimula pe aceștia  să exploreze și să interacționeze cu mediul din jurul lor. Părinții vor putea descoperi în acest spațiu cum se mișcă, învață și comunică bebelușul lor, ce pot face mai departe pentru a sprijini acest proces și care sunt nevoile sociale, emoționale, intelectuale și de comunicare ale celor mici, încă de la naștere.

„Prin activitățile dedicate tandemului părinte-bebeluș/copil dorim să susținem eforturile părinților de stimulare corespunzătoare a copilului lor și de încurajare a spriritului explorator specific etapei de dezvoltare 0-3 ani, etapă vitală în formarea deprinderilor motrice, capacității de comunicare, încrederii în sine.” a declarat Valentina Secară, Manager General Fundația Acorns.

acorns

Sesiunile de playdate organizate în cadrul centrului le vor oferi părinților și un prim contact cu temele cursurilor ce vor fi organizate în acest spațiu, pentru ei și bebelușii/copiii lor, construite pe structura Kirklees Council din Marea Britanie. Primul curs va fi organizat începând cu luna ianuarie 2013 și va avea ca temă „Stimularea mișcării și dezvoltării fizice”. Cu o durată de cinci săptămâni (o ședință pe săptămână), prima parte a acestui curs este dedicată bebelușilor cu vârsta de până la 1 an. Fiecare etapă de dezvoltare (1-2 ani, 2-3 ani) va beneficia de un curs specific.

Temele următoarelor cursuri dedicate părinților și bebelușilor/ copiilor ce vor fi organizate în cadrul Acorns Training Centre sunt: Limbajul semnelor pentru bebeluși (Early YearsSign Language), Atașament, Comunicare și Limbaj, Jocul  (cursuri pentru segmentele de vârstă 0-1 an, 1-2 ani, 2-3 ani). Sesiunile vor fi organizate atât în limba engleză, cât și în limba română.

O alta componenta a activitatii Acorns Training Centre este reprezentată de cea dedicată personalului educațional din sistemul preșcolar privat și de stat, asistentelor medicale din creșe, bonelor dar și altor persoane care sunt implicate în educarea și îngrijirea copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 7 ani. Pentru acestia, Fundația Acorns va organiza întâlniri pe diverse teme de interes, întâlniri cu specialiși din România și din străinătate, va facilita  accesul la materiale video și scrise, disponibile in cadrul Bibliotecii Acorns și multe altele. Prin toate aceste acțiuni, Fundația Acorns va continua să promoveze nevoia de educație timpurie în România și să se implice în pregătirea adecvată a personalului din acest domeniu.

„Personalul din cele două grădinițe Acorns a beneficiat, în mod constant, în ultimii 5 ani de cursuri de instruire pe diferite tematici, cu specialiști din grădiniță și din afară (din România, Marea Britanie, Irlanda de Nord, SUA etc). Mai mult decât atât, am organizat pentru personalul din creșele de stat din sectorul 3, susținute de noi în cadrul proiectului „0 2 3 Early Education” cursuri tematice, menită să sprijine activitatea pe care o desfășoară zi de zi alături de copii. Ne dorim ca prin Acorns Training Centre  să continuăm procesul de informare și perfecționare a personalului care lucreză în domeniul educației timpurii din România, pentru a susține astfel creșterea armonioasă a viitoarelor generații.” a declarat Valentina Secară, Manager General Fundația Acorns.  

Fundația Acorns promovează și se implică în viața comunității prin proiecte sociale derulate în cadrul grădinițelor Acorns British Style Nursery și Baby Acorns dar și în proiecte independente. Proiectele derulate de Fundația Acorns au în prim plan copiii și nevoile lor, personalul educațional care îi sprijină în creștere și dezvoltare, părinții și instituțiile care oferă servicii vârstei preșcolare.

Acorns British Style Nursery a fost inaugurată în 2004, în dorința de a oferi cele mai bune servicii de educație timpurie și îngrijire, copiilor cu cârsta cuprinsă între 1 și 6 ani. În prezent, gradinița își desfășoară activitatea în două locații - Acorns și Baby Acorns -  activitatea fiind extinsă cu organizarea de sesiuni de consiliere pentru părinți și pregătirea personalului, în cadrul Acorns Training Centre.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole