Competitia Europeana pentru Continut Pozitiv adresat Copiilor
In mai 2012 Comisia Europeana a stabilit o noua strategie cu scopul de a crea un...
Din dorinţa de a informa publicul larg cu privire la utilizarea responsabilă a Internetului, Salvaţi Copiii România lansează campania de comunicare “Siguranţa pe Internet” - suport de consiliere şi informare ce se adresează atât copiilor, cât şi părinţilor şi profesorilor din România.
Aproximativ 90% dintre copiii care afirmă că au fost jigniți pe Internet spun că acest lucru s-a întâmplat prin interacțiunile pe messenger sau pe rețelele sociale. Pentru a face din mediul online un loc mai sigur pentru tineri, Andrei Leonte se alătură şi anul acesta campaniei, în calitate de Ambasador.
“Jocurile, muzica, filmele preferate, comunicarea cu prietenii sau colegii de școală, temele asistate pe calculator și Internet reprezintă oportunități ideale de dezvoltare individuală și de grup, însă ele pot avea și efecte nedorite. Utilizatorii de Internet pot găsi în Internet Helpline/ Sigur.Info un prieten de încredere, care oferă soluții concrete spre o viață online în siguranță. Ne bucurăm să îl avem alături pe Andrei Leonte, un tânăr echilibrat și responsabil, un model pentru copii și adolescenți, care își merită titlul de ambasador al campaniei”, declară Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.
“În ziua de azi, copiii au acces la Internet la o vârstă la care eu, unul, încă aveam TV alb-negru! Ei sunt din ce în ce mai mult timp conectați într-un mediu în care regula nu vorbi cu străinii nu mai pare neapărat imperativă, fiecare gândindu-se că nu e atât de periculos și preferă să lase garda jos. Tocmai de aceea trebuie gasită o formă și pentru Internet a ceea ce ne-a învățat mama când eram mici! Acesta este motivul pentru care mă alătur cu bucurie prietenilor de la Salvați Copiii în această cauză”, declară Andrei Leonte, ambasadorul campaniei „Siguranța pe Internet”
Beneficiarii campaniei pot găsi consiliere și informare privind utilizarea responsabilă a Internetului la adresa www.helpline.sigur.info. De asemenea, prin acest serviciu pot fi preluate sesizările privind încălcările online ale legii care, în funcţie de gravitatea lor, pot fi retransmise serviciului de Hotline.
Salvați Copiii a efectuat în perioada iulie-septembrie 2012 o cercetare cu privire la utilizarea Internetului de către copii[1]. Rezultatele arată că aproximativ 90% dintre aceştia afirmă că folosesc cel puţin o reţea socială, majoritatea lor (87%) fiind utilizatori Facebook.
În plus, 45% dintre copii afirmă că au avut contact cu necunoscuți pe Internet, iar dintre aceștia, jumătate au mers la întâlniri cu persoane necunoscute. Comparativ cu anul 2011, procentul a crescut cu 15%, o creștere îngrijorătoare ce trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru utilizatorii de Internet de toate vârstele.
Mai mult decât atât, 43% dintre copii afirmă că au văzut imagini cu caracter sexual în ultimul an, o creștere de la doar 19% în 2011, iar 45,4% dintre respondenți au primit cel puțin un mesaj cu conținut sexual pe Internet.
În întâmpinarea lor, componenta Internet Helpline a proiectului Sigur.info a devenit funcţională începând cu luna mai a anului 2009. Scopul acestui serviciu este de a pune la dispoziţia publicului, copiilor, tinerilor şi adulţilor interesaţi diverse instrumente de contactare, cu păstrarea confidenţialităţii oricărui tip de mesaj, şi de a oferi consiliere când aceştia se confruntă cu riscuri legate de utilizarea Internetului şi a telefonului mobil sau cu probleme tehnice.
Linia de consiliere Internet Helpline este disponibilă tuturor persoanelor care consideră că siguranța lor pe Internet este amenințată sau doresc mai multe informații despre acest subiect. Situațiile în care o persoană poate apela linia de consiliere sunt:
În România, în perioada ianuarie 2012 – aprilie 2013 componenta Helpline Sigur.Info a înregistrat un număr de 1054 de cazuri. Printre cel mai des întâlnite situații s-au numărat cele de hărțuire online (110) și probleme legate de securitate și confidențialitate online (202). Au existat, de asemenea, un număr mare de apelanți care au solicitat informații și sfaturi cu privire la modalitățile de a fi în siguranță în mediul online (646). Pe lângă informare generală, instruire legată de competențe, informare cu privire la drepturi și modalități legale de a acționa și consiliere psihologică, apelanților le-au fost oferite tot suportul și resursele necesare pentru a-și soluționa problemele.
Campania de comunicare Sigur.Info a fost dezvoltată de agenţia McCann Erickson, partener al Organizaţiei Salvaţi Copiii România de peste 4 ani.
Echipa McCann care a contribuit la realizarea campaniei este formată din: Mihaela Vasilescu (Account Manager), Andreea Baltă (Account Executive), Gabriela Alexandrescu (Group Account Director), Adela Dan (Senior Copywriter), Paul Nedelcu (Designer), Cătălin Florea (Strategic Planner), Iulia Popescu (MRM Partners), Daniela Ocheşel (Media Planner, Universal McCann), Mihaela Dumitraşcu, Emilia Florea (McCann PR).
Linia de consiliere Internet Helpline estepusă la dispoziție gratuit de RCS & RDS, la numărul de telefon 031.80.80.000 (L-V, între 09:00 – 17:30) sau:
“Ne bucurăm să participăm la acest proiect şi să oferim un număr cu apelare gratuită în reţelele noastre de telefonie, Digi Tel şi Digi Mobil. Suntem compania cu cel mai mare număr de abonaţi la Internet din România şi ne dorim ca toţi utilizatorii noştri, şi cu atât mai mult copiii, să profite la maxim de beneficiile Internetului. Navigarea în siguranţă, regulile unei bune socializări fac parte din condiţiile necesare pentru o experienţă cu maxim de beneficii în Internet. De aceea, pe lângă faptul că facilităm comunicarea între copiii care întămpină probleme pe Internet şi organizaţia care le poate oferi suport, ne vom implica în informarea utilizatorilor din reţeaua Digi, părinţi şi copiii, pentru conştientizarea riscurilor din mediul online şi pentru o navigare mai sigură”, declară Florin Nemeş, Coordonator Marketing şi PR RCS & RDS.
Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactaţi:
Ovidiu Măjină, Coordonator Sigur.info, Salvaţi Copiii România
Tel.: 021 224 24 52; 0744 300 476;
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Alte informaţii detaliate sunt disponibile pe www.sigur.info, www.salvaticopiii.ro și www.facebook.com/SigurPeNet
[1] Eșantionul a fost format din 600 de copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani, plus unul dintre părinții lor, tehnica folosită fiind cea a chestionarului autoaplicat.