Tu la ce te gandesti atunci cand auzi cuvantul creativitate? Marea majoritate a oamenilor o leaga in special de domeniul artistic, insa nimic mai fals. Creativitatea este cea care ne ajuta sa gasimm solutii noi la probleme vechi, este sclipirea care ne arata o alta perspectiva a lucrurilor, este modul unic al fiecaruia de a se exprima ca individualitate. Iar cel mai frumos lucru legat de creativitate este ca ea reprezinta caracteristica noastra instrinseca. Creativitatea este o calitate cu care ne nastem si pe care, daca nu o cultivam, riscam sa o pierdem. De aceea este importanta sustinerea si dezvoltarea creativitatii copilului inca de la cea mai frageda varsta.

Ca orice domeniu, creativitatea s-a bucurat si ea de studii de-a lungul timpului, iar acestea au demonstrat ca factorii care o influenteaza sunt impartiti in doua categorii: pe de o parte factorii interni reprezentati de capacitatile copilului, domeniile de care este atras, temperamentul si abilitatile sale de invatare, iar pe de cealalta parte factorii externi in care sunt  incluse familia, interactiunile sociale, activitatile in care este implicat copilul.

In perioada copilariei micutii sunt caracterizati de o dezvoltare psihica si cognitiva complexa, perioada prescolara fiind cea mai importanta pentru cristalizarea creativitatii. Atitudinea pozitiva a parintilor, alaturi de acordarea independentei si incredrea in activitatile initiate de copil, il ajuta pe acesta sa isi exprime liber potentialul creativ si sa il dezvolte.

Sa stimulam creativitatea copiilor

Modul cel mai natural al copilului de a invata, de a se exprima si de a pune in practica lucurile invatate este jocul, iar cu cat creste, cu atat acesta devine mai complex. La varsta de doi ani un trenulet colorat poate fi un bun pretext de a invata culorile sau numaratoarea, insa la cinci-sase ani acesta va face parte dintr-un scenariu fantastic. Daca la inceput cuburile sunt folosite pentru a-si dezvolta abilitatile motorii, atunci cand creste acestea vor fi folosite pentru a crea noi constructii si modele. De aceea este important ca jucariile sa fie adaptate atat etapei de dezvoltare a copilului, cat si celei care urmeaza, deschizandu-i copilului noi orizonturi ale explorarii si creativitatii. Jucariile Lego Duplo vin in forme si culori atractive pentru micuti, cu o marime adaptata copiilor de pana la 5 ani, putand fi completate sau imbinate intre ele intr-o mare varietate de forme. 

Daca ti-a placut articolul, gasesti mai multe si poti descarca gratuit idei de joaca, fise cu activitati, pagini de colorat sau chiar povestea de culcare ”Sa-ti spun despre ziua mea” pe site-ul www.legoduplo.ro

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole