Jocul cu jucarii poate fi frustrant pentru copii - fie ca este vorba de un copil care incearca sa se indrepte spre un obiect, sau de un copil care incearca sa-si construiasca primul set LEGO® DUPLO®. Creierul copilului mic vrea mai mult decât este capabil corpul sau sa faca și această limitare este destul de enervantă!

Sa-ti vezi copilul frustrat te impacteaza emoțional, dar sa fii sigur(a) că frustrarea lui  este o parte normală a creșterii, precum și o componentă esențială a dezvoltării. Copiii învață testand lucruri noi. Dacă ceva nu funcționează, trebuie să simtă frustrarea pentru a încerca ceva diferit și pentru a trece la pasul următor.

lego duplo - de ce se frustreaza copiii

Asta nu înseamnă că este usor sa-ti privesti copilul frustrat - mai ales atunci când stii ca in cateva secunde aceasta frustrare se poate transforma intr-o criza. Copilul tau poate fi frustrat pentru că nu poate comunica ceea ce dorește. Sau pentru că poate comunica ceea ce dorește, dar i-ai spus "Nu". Sau pentru că are o idee clară despre ceea ce dorește, dar nu are încă abilitățile necesare pentru a o realiza. Sau, să fim sinceri, uneori copilul tău devine frustrat pentru că s-a razgandit și tu nu ai dezvoltat încă abilități de citire a gandurilor sale.

Deși poate merge împotriva instinctelor părinților, e important sa permiteti copiilor să treaca singuri prin aceste momente de frustrare, fiindu-le benefice. Frustrarea ajută copiii să atinga succesul prin încercări și esecuri. Ei învață să fie persistenți și  îi ajută să facă față frustrărilor viitoare.

lego duplo - cum se joaca copiii cu lego in camera

Deși este important pentru copilul tau să învețe să facă față frustrării în mod independent, nu vrei să faci situația mai gravă. Poti să adopti cateva tactici :

  • Stai pe poziții atunci când copilul are o criza. Instinctul iti poate dicta uneori să accepti cererile și să le rezolvi (mai ales atunci când sunteți în public). Dar, de fapt, cel mai bine este să lași emoțiile să-și urmeze cursul. Nu vrei să-i incurajezi  comportamentul cedand, dar, de asemenea, nu doresti sa-i ignori sentimentele confruntandu-l. În schimb, încearca să ai rabdare și sa ramai calm(a) când copilul tau este supărat.
  • Povesteste. Uneori, povestirea frustrării copilului tau poate fi de ajutor. De exemplu, "Ai vrut sa potrivesti caramida LEGO DUPLO acolo, dar nu se potrivea! Cred ca a fost dimensiunea greșită! Văd că te face să te simți frustrat, imi pare rau! "Narațiunea simplă poate ajuta copilul tău să se simtă înțeles, ceea ce îl ajută să se calmeze.
  • Doar intreaba. Încearca să întrebi: "Vrei sa ramai singur un moment sau vrei să te iau in brate?" Această compasiune simplă poate face minuni. Ofera copilului șansa să decidă pentru sine dacă are nevoie de spațiu pentru a rezolva lucrurile sau dacă l-ar ajuta puțina afectiune de la mami sau tati.
  • Nu te frustra si tu. Criza poate fi coplesitoare si poate activa modul de panică al parintilor. Tine minte: frustrarea care stă la baza acestor crize ale copilului tau este un lucru foarte bun pentru dezvoltarea sa.

Ne-ar plăcea foarte mult să vedem toate explorările creative ale copilașului tău (care pot duce poate și la frustrare) și te invităm să le distribui pe pagina noastră de Facebook www.facebook.com/LEGODUPLORomania în perioada 1 mai - 4 iunie !

Posteaza o imagine sau un film cu năzdrăvaniile amuzante și creative ale micuțului tău, folosește #copilasulmeucreativ și intri în competiția cu premii săptămânale LEGO DUPLO prin tragere la sorți !

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole