De peste de 20 de ani tot mai multe femei din Romania aleg pilula contraceptiva (anticonceptionale) ca metoda de evitare a unei sarcini nedorita. Se considera ca in  lume, peste 85 de milioane de femei folosesc anticonceptionale orale. Totusi datorita mitului ca pilulele contraceptive ingrasa sunt multe femei care nu folosesc aceste anticonceptionale de teama de a nu ua in greutate.

Medicii spun ca felul in care organismul fiecarei femeii reactioneaza la contraceptivele hormonale este unic de la femeie la femeie, nu se intampla aceleasi fenomene la toate femeile. La unele femei fenomenele secundare sunt mai puternice, la altele mai slabe, la unele se manifesta numai unele schimbari, la altele alte schimbari.

In cazul pastilelor anticonceptionale, doza progestativa stimuleaza pofta de mancare, iar doza estrogenica favorizeaza retentia apei. Astfel intreg organismul va fi influentat - poate creste greutatea corporala, cu toate ca acum exista pilule care diminueaza retentia apei in organism. Tocmai fiindca nu toate organismele reactioneaza la fel se recomanda ca decizia folosirii unei anumite metode de contraceptie hormonale sa fie luata prin consultarea unui medic specialist si nu dupa ureche, pentru ca el este cel care va face evaluarea starii de sanatate si va decide asupra situatiilor speciale, a conditiilor deosebite sau a contraindicatiilor. Este necesar ca in primul an de folosire a anticonceptioanalelor, sa se faca  vizite la medic pentru control medical la fiecare 3 luni sau ori de cate ori apar tulburari ale starii de sanatate.

Pilulele anticonceptionale ingrasa?De asemenea, ori de cate ori se pune problema unui tratament cu un medicament, medicul trebuie intrebat de posibilele interactiuni. Unele antibiotice, in functie de modul in care actioneaza, pot interactiona cu anticonceptionalele reducand protectia impotriva unei sarcini nedorite. Aceste informatii trebuie cunoscute si in cazul unei interventii chirurgicale.

Acest mit cu anticonceptionalele care ingrasa s-a tot perpetuat inca din 1968, cand au aparut pentru prima data contraceptivele. La acea vreme, pilulele contineau doze foarte mari de hormoni de estrogen, insa acum pastilele realizate dupa ultimele descoperiri au chiar efect diuretic. Astfel, doctorii sfatuiesc femeile sa renunte la mitul anticonceptionalelor care ingrasa, pentru ca pilulele cu hormoni de estrogen si progesteron in doze mici nu pun problema modificarii in greutate.

Desi cele mai multe femei asociaza cresterea in greutate cu administrarea de pilule contraceptive, de fapt aceasta crestere in greutate in mare parte din cazuri se datoreaza obiceiurilor alimentare total nesanatoase si a sedentarismului, drept pentru care femeile care vor sa aiba grija de corpul lor trebuie sa stie ca intre factorii care le ajuta la mentinerea siluetei se numara: mersul pe jos, plimbarea cu bicicleta sau rolele, exercitiile fizice, dansul, eliminarea din alimentatie a produselor bogate in grasimi, a sarii in exces, eliminarea stresului, cat si servirea ultimei mese cu patru ore inainte de culcare.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole