Contraceptia reprezinta suita de metode folosite pentru a evita, intr-o maniera reversibila si temporara, sarcina. In general metodele de contraceptie au rolul de a preveni:
- ovulatia - este cazul pilulei;
- fecundarea - este cazul prezervativului, diafragma (metodele de tip bariera);
- implantarea oului fecundat - este cazul steriletului;
Prezervativul este considerat astazi printre putinile modalitati de a lupta contra SIDA si altor boli sexuale transmisibile si este una dintre cele mai fiabile masuri de contraceptie (abstinenta este cea mai eficienta).

Pilula contraceptiva este folosita de mai mult de 40% dintre femei. Atunci cand nu are nici un fel de contraindicatie, pilula este una dintre mijloacele de contraceptie privilegiate pentru ca ofera cea mai buna siguranta, impiedica sarcina datorita hormonilor sai de sinteza. Exista insa cateva situatii in care pilula este interzisa:
- hipotensiune arteriala;
- flebita, embolie sau accident cerebral, chiar daca s-au petrecut cu mult timp in urma;
- cancer de san sau de uter;
- colesterol crescut;
- insuficienta renala;
- tulburari psihiatrice, cum ar fi epilepsia;

Atentie! Pilula si tutunul nu sunt compatibile. Nu se recomanda unei femei cu varsta peste 35 de ani si care fumeaza mai mult de 20 de tigari pe zi.

Steriletul are efectul de a impiedica implantarea ovulului. Desi inferioara celei pe care o are pilula, fiabilitatea steriletului este considerata una excelenta, procentul de siguranta fiind estimat la 98-99%. In plus are avantajul ca, odata pus, permite raportul sexual oricand.

Steriletul actioneaza astfel:

- provoaca inflamarea mucoasei uterine, impiedicand cuibarirea oului;
- cuprul steriletului are o actiune toxica asupra spermatozoizilor si a oului;
- globulele albe deterioreaza si elimina oul;

Steriletul este contraindicat in caz de:
- polipi sau fibrom uterin;
- malformatie uterina care provoaca respingerea steriletului;
- cancer al organelor genitale;
- sarcina extrauterina anterioara;
- predispozitie la infectiile genitale;

Dupa o nastere se recomanda o pauza de 3 luni pana la montarea unui nou steriliet , pentru ca uterul sa isi recapete dimensiunile initiale.

Spermicidele

Ambalate sub forma de crema sau ovule, produsele spermicide au, dupa cum o arata si denumirea lor, o actiune distructiva asupra spermatozoizilor. Se fixeaza in vagin inainte de contactul sexual.

Planificarea familiala

Metodele naturale au rezultate bune daca beneficiaza de observarea atenta, regulata si buna cunoastere a corpului de catre femeie. Sunt metode contraceptive dificile si nu se dovedesc a fi mereu fiabile.
O treime dintre sarcini nu sunt planificate, iar o mare parte dintre acestea se datoreaza esecului contraceptiei. Intreruperea voluntara a sarcinii pare a fi alegerea cea mai la indemana a multor femei, si asta in pofida existentei unor masuri de contraceptie de urgenta, mult mai putin traumatizante pe plan fizic si psihic.
Contraceptia de urgenta este inca foarte rar folosita. Faptul ca o noua pilula de acet tip, eficace o perioada destul de mare de timp, este acum comercializata poate reduce cazurile de avort si poate ajuta la o mai buna cunoastere a riscurilor de sarcina si o mai mare folosire a noilor metode de contraceptie disponibile astazi.

Numarul de avorturi nu a scazut

Aparitia contraceptiei de urgenta sau a " pilulei de dimineata " nu a avut din pacate ca rezultat scaderea numarului de avorturi, care pare a fi, mai mult ca oricand, metoda aleasa pentru a opri din evolutie o sarcina nedorita: 60% dintre sarcinile neprogramate se finalizeaza cu un avort, dintre care 40% peste 30 ani.

Avortul este intalnit cel mai mult la femeile care nu-si doresc sa duca la termen sarcina. Un studiu realizat in Franta arata ca o treime dintre sarcini nu sunt planificate, ceea ce reprezinta 350 000 de sarcini in fiecare an. Mai mult decat atat 2/3 dintre femeile insarcinate fara sa isi fi dorit asta au folosit o metoda de contraceptie in momentul aparitiei sarcinii. Explicatia? Esecul pilulei in 1/4 dintre cazuri si esecul metodelor "naturale" la 1 din 5 cazuri.

Metodele naturale de contraceptie sunt mai putin folosite de femei, pilula ramanand metoda de referinta pentru 57,4% dintre femei, si chiar 88% dintre tinerele cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 ani, iar asta in ciuda existentei altor mijloace de contraceptie eficienta cum ar fi implantul sau inelul vaginal.

Pilula de a doua zi cea mai cunoscuta de tinere

Astfel de pilule au rolul de a impiedica dezvoltarea oului fecundat; pilula de a doua zi poate fi luata dupa un raport sexual neprotejat, in timpul perioadei de fecundatie.

Vanduta fara prescriptive medicala, pilula de a doua zi a "stimulat" utilizarea contraceptiei de urgenta care a crescut la 72% in 5 ani. Pe masura ce inainteaza in varsta tinerele incep sa foloseasca si mai mult pilula de a doua zi, astfel incat avem in momentul de fata un procentaj de 16-32% la tinerele cu varsta intre 20-24 ani si 12-30% la tinerele cu varsta intre 15 si 19 ani. Sarcinile care apar la tinere sunt, fara indoiala, numeroase.

Din contra, la femeile cu varsta intre 25 si 34 ani pilula de a doua zi nu este aleasa decat de 10-16,8%, iar la cele cu varsta intre 35 si 44 ani doar de 7,1-9,7 %. S-ar putea crede ca dupa varsta de 25 ani femeile nu mai sunt atat de preocupate de riscul unei sarcini nedorite. Sau ca nu mai considera necesara folosirea acestei masuri de contraceptie de urgenta. Cifrele sunt in favoarea celei de-a doua ipoteze, deoarece femeile din aceasta grupa de varsta contribuie cu 60% la numarul de avorturi care se ridica la 250 000 pe an.

Nu ne ramane decat sa regretam folosirea atat de scazuta a pilulei de a doua zi, in avantajul unei intreruperi voluntare de sarcina, dureroasa atat pe plan fizic cat si psihic. In plus 1/3 dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 18 si 44 ani sunt expuse riscului unei sarcini nedorite, insa numai 11% dintre ele recurg la masurile de contraceptie de urgenta. Vanzarea pilulei de a doua zi atesta acest nedorit adevarar .

O subestimare a riscului de sarcina

De ce exista un decalaj atat de mare intre nevoia masurilor de contraceptie de urgenta si folosirea lor? Conform unei anchete efectuata pe femei care au facut un avort, o mare parte dintre ele subestimeaza riscul unei sarcini la care sunt expuse in timpul unui raport sexual neprotejat. (61,2%). Unele recunosc ca nu s-au gandit la un astfel de risc ( 19,9% ) in timp ce altele afirma ca au crezut ca este deja prea tarziu pentru ca metoda contraceptive sa mai aiba rezultate ( 12,4% ).

Intrebarile legate de avort si contraceptia de urgent trebuie asadar sa faca parte din consultatia ginecologica, indiferent de motivul pentru care aceasta are loc, iar contraceptia de urgenta trebuie prescrisa tuturor femeilor care nu doresc sa duca la bun sfarsit o sarcina sau care nu isi permit sa creasca un copil.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4