Una dintre intrebarile puse de tineri destul de frecvent este "Daca am un contact sexual neprotejat in timpul menstruatiei pot ramane insarcinata?"  Este adevarat ca posibilitatea aparitiei unei sarcini datorita unui contact sexual neprotejat din perioada menstruatiei este putin probabila, dar nu este imposibil.

Pur teoretic, o femeie cu un ciclu menstrual regulat si normal (in jur de 28 de zile), si cu o viata echilibrata, nu poate sa ramana insarcinata in timpul menstruatiei, pentru ca nu exista ovulatie, pentru ca nu se afla in perioada fertila. Totusi, practic, exista posibilitatea aparitiei unei sarcini ca urmare a intretinerii de relatii sexuale in timpul menstruatiei, chiar daca este foarte mica.

De exemplu anumite situatii stresante pentru organism pot deregla ciclul menstrual, astfel incat ovulatia sa se produca mai repede decat momentul obisnuit, pot aparea "menstruatii false", (sangerarea sa aiba alta cauza), de asemenea unele femei au o menstruatie prelungita ce se poate suprapune cu inceputul ovulatiei, ceea ce inseamna sunt fertile in aceasta perioada. Sa presupunem ca o femeie are un ciclu scurt ( de 21 de zile) si iar menstuatia dureaza 5-7 zile. menstruatie insarcinataDaca in ultimele zile ale menstruatiei are loc un contact sexual neprotejat, poti ramane insarcinata, deoarece spermatozoizii pot trai pana la 72 de ore in interiorul uterului. Perioada fertila in care poti ramana insarcinata este in zilele din jurul ovulatiei, cu 3 - 4 zile inainte (spermatozoizi sunt viabili maxim 3-4 zile) si 1 - 2 zile dupa (un ovul este viabil 24-48 ore).

Ovulatia are loc cu 14 zile inainte de prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie, daca ciclul tau menstrual  este de 21 de zile, inseamna ca esti fertila incepand cu ziua a 4 a ciclului menstrual. Deci cu cat durata ciclului tau menstrual este mai mica si durata menstruatiei este mai mare cu atat riscul de sarcina creste.

Chiar daca probabilitatea de a ramane insarcinata in timpul menstruatiei este extrem de mica, ea totusi exista, si de asemena nu trebuie sa ignoram nici bolile cu transmitere sexuala.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole