Striletul este un dispozitiv de mici dimensiuni intre 2,5 si 3,5 cm care se introduce in uter prin cervix, cu rol contraceptiv. Noile tipuri de sterilete au fire sau inele din metal pentru a putea fi controlate. Exista mai multe tipuri de sterilete: clasice, cu hormoni, cu eliberare de cupru. In medie un sterilet poate ramane in uter de la 3 pana la 5 ani. Dar cele mai multe dispozitive intrauterine ce contin cupru pot ramane in uter pana la zece ani.

Cum functioneaza un sterilet?

Ei bine, la baza, steriletul este un obiect micut, de 3-4 cm lungime ce se introduce in uter astfel incat in vagin mai ramane doar un fir subtire. Exista doua mari tipuri de sterilet: Paragard si Mirena, ambele au efect spermicid si de inhibare a fertilizarii insa metodele folosite sunt usor diferite.

Sterilet Modelul Paragard are un fir subtire de cupru infasurat in jurul carcasei de plastic si care, ai ghicit, are efect spermicid. Din nefericire insa, acest model este contraindicat femeilor care au o sensibilitate sau o alergie la acest metal.

Sterilet Modelul Mirena pe de alta parte, functioneaza pe baza de hormoni, astfel, steriletul contine o cantitate de hormon progesteron pe care o elibereaza treptat. De asemenea, continutul de hormoni are ca rol si diminuarea sangerarilor sau crampelor pe care unele femei le resimt dupa montarea dispozitivului intrauterin.

In plus, prin insasi forma sa, steriletul determina o schimbare a circuitului ovulului si a spermatozoizilor impiedicant fecundarea.

Femeia si steriletul

sterilet pentru contraceptieMontarea unui sterilet nu este o operatiune simpla, desi operatiunea in sine nu dureaza mai mult de 5 pana la 15 minute. In primul rand trebuiesc facute anumite analize iar orice problema identificata trebuie mai intai rezolvata inainte de montarea steriletului.

Unele femei traiesc cu convingerea ca, daca nu au mai avut un copil pana acum, nu pot avea un sterilet. Nimic mai fals, pentru ca, desi este foarte adevarat ca organismul unei femei care nu a nascut pana acum va tolera mult mai greu un obiect strain cum este steriletul, acest lucru nu este imposibil.

De asemenea, desi un sterilet are o perioada de viata de 5 pana la 8 ani, se recomanda ca fiecare femeie sa isi verifice cel putin odata pe luna steriletul folosindu-se de firul ramas in vagin. Astfel, un fir mai scurt decat ar fi normal este un semn ca steriletul a fost incorporat partial in uter, in timp ce, lipsa completa a firului poate semnala pierderea dispozitivului. In asemenea cazuri se recomanda folosirea unei metode contraceptive alternative pana cand medicul ginecolog va face un control.

Desi este putin probabil, lipsa unui ciclu menstrual poate fi un semnal ca totusi steriletul nu a functionat cum trebuie, moment in care se recomanda efectuarea unui test de sarcina.

Montarea si extragerea steriletului se face doar de catre un medic ginecolog specialist, recomandarea nostra este domnul doctor Dan Leru ce poate fi gasit la Clinica Romclinic sau la Spitalul Clinic Colentina.

Probleme de sanatate in care nu se monteaza un sterilet

Fiecare femeie este diferita iar steriletele nu sunt recomandate in toate cazurile. Iata cateva situatii in care nici un medic nu va risca sa monteze un sterilet unei femei:

- Existenta unei infectii pelviene repetate

- Sarcina cunoscuta sau banuita

- Leziuni maligne ale tractului genital

- Sangerari vaginale inexplicabile

- HIV/SIDA

- Un istoric de sarcini ectopice (extrauterine)

- Un istoric medical de Sindrom de Soc Toxic

De asemenea dispozitivul intrauterin nu este recomandat pentru femeile cu Afectiune Pelvica Inflamatorie, cu sistem imunitar slabit, cu afectiuni ale inimii, anemie sau la cele care au avut anterior montat un sterilet ce le-a cauzat probleme

In particular, femeile cu Boala lui Wilson sau cu alergie la cupru nu pot folosi tipul de sterilet Paraguard in timp ce varianta Mirena este interzisa pentru

- Femeile cu cancer la san

- Femeile cu diabet (sau daca totusi li se monteaza un astfel de sterilet, ele trebuie atent monitorizate)

- Femeile care alapteaza, in conditiile in care hormonul sintetic din tipul Mirena de sterilet poate ajunge in mod indirect si la copil prin laptele matern.

Riscurile steriletului pentru sanatate

De principiu, orice infectie vaginala capatata dupa montarea steriletului aduce dupa sine cresterea riscului de aparitie a unei infectii pelviene severe, ceea ce mai departe se traduce prin pierderea capacitatii de a mai avea copii. Din acest punct de vedere femeile trebuie sa isi autoevalueze acest risc. In general, daca femeia are mai multi parteneri sexuali sau daca partenerul ei interactioneaza mai departe cu mai multe femei, riscul de aparitie a unei infectii creste si mai mult.

In timpul procesului de introducere a steriletului exista riscul de aparitie a unor perforari ale peretelui uterin. De asemenea, in timp, exista si riscul ca dispozitivul sa fie partial "absorbit" in peretele uterului, moment in care, desi va fi inca eficient ca metoda contraceptiva, steriletul se poate dovedi dureros si multe femei aflate in asemenea situatie decid de obicei sa renunte la el sau sa il schimbe.

In alta ordine de idei, daca totusi o femeie ramane insarcinata in timp ce are un sterilet, acesta trebuie indepartat. De asemenea, o femeie ce ramane insarcinata desi are montat un sterilet are si sanse mai mari ca sarcina sa devina ectopica ceea ce poate fi foarte periculos pentru sanatatea ei.

Efecte secundare ale steriletului

Atat steriletul Paraguard cat si Mirena pot cauza efecte secundare. Vorbim aici despre cicluri menstruale prelungite si mai dureroase decat in mod normal, mai ales in cazul steriletelor Paraguard. De asemenea pot aparea scurgeri usoare cu sange aparent fara nici o cauza.

Pe de alta parte, steriletul Mirena poate cauza chisturi ovariene. Ba chiar, unele femei care au apelat la acest model de sterilet si-au pierdut complet ciclul menstrual pana in momentul in care au renuntat la dispozitiv. De asemenea, steriletul Mirena poate cauza cresterea in greutate, dureri de cap, o crestere a presiunii sanguine, acnee, depresie si o pierdere a apetitului sexual.

Fertilitatea dupa sterilet

In general, femeile care doresc sa ramana insarcinate pot renunta oricand la sterilet. Totusi, desi majoritatea femeilor care renunta la dispozitiv raman gravide, atat Paraguard cat si Mirena pot avea efecte negative in ceea ce priveste fertilitatea. In cazul aparitiei perforatiilor, absorbirii partiale sau a infectiilor pelviene, atat uterul cat si trompele uterine pot avea probleme pierzandu-si partial sau total functionalitatea.

In cazurile de infectie severa, este posibila chiar efectuarea unei histerectomii (indepartarea uterului) ca ultima solutie, ceea ce inseamna ca respectiva femeie nu va mai putea avea niciodata copii.

Nu in ultimul rand, hormonul sintetic din steriletele Mirena, poate cauza o intarziere a revenirii ciclului menstrual dupa ce dispozitivul a fost indepartat.

Avantaje sterilet

- Permite spontaneitatea sexuala, fara nici un fel de complicatii legate de contracetie

- Nu cere o atentie deosebita

- Are efect imediat

- Este eficient ani de zile

Dezavantaje sterilet

- Steriletul nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala

- Montarea si extragerea steriletului presupune o vizita la medic

- Se poate pierde

- Poate cauza complicatii

- Poate cauza pierderea fertilitatii

Montarea si extragerea steriletului se face doar de catre un medic ginecolog specialist, recomandarea nostra este domnul doctor Dan Leru ce poate fi gasit la Clinica Romclinic sau la Spitalul Clinic Colentina.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole