Dezvoltarea copilului la 28 de saptamani
Au trecut 28 de saptamani de la nasterea copilului, asta inseamna ca are varsta de...
O metoda de contraceptie naturala este cea care foloseste masurarea temperaturii bazale, si astfel se determina perioada fertila a femeii. Temperatura bazala trebuie masurata pe parcursul mai multor cicluri menstruale pentru a strange cat mai multe informatii despre particularitatile ciclului menstrual. Trebuie urmarit unde apare un model crestere - maxim - platou (constant) - scadere care sa indice ovulatia si care este temperatura de maxim. S-a demonstrat ca incepand cu momentul ovulatiei si pana la aparitia sangerarii menstruale temperatura corpului creste fata de faza premergatoare acestui fenomen. Temperatura bazala creste cu 0,2 - 0,5 grade. Statisticile arata ca in marea majoritate a cazurilor (83 %) temperatura creste brusc, in 15 % din cazuri temperatura creste treptat de-a lungul mai multor zile iar in 2 % din cazuri cresterea temperaturii este in trepte.
Ovulatia este un fenomen care dureaza minute sau ore si de aceea nu se poate vorbi despre inceputul sau sfarsitul ovulatiei. Trebuie gasit un model crestere - maxim - platou (ramane constant) - scadere. Punctul de maxim al temperaturii indica ovulatia. Temperatura de maxim ce trebuie sa apara o singura data de-a lungul ciclului menstrual este un marker de ovulatie iar apoi urmeaza zona de platou. In acest caz el indica ziua ovulatiei. Exista o perioada fertila care incepe cu 3 - 4 zile inainte de ovulatie (atat pot trai spermatozoizii in tractul genital si pot "astepta" ovocitul) si 1 - 2 zile dupa ovulatie (atat traieste ovocitul dupa ovulatie). Orice contact sexual in aceasta perioada are mari sanse de a duce la o sarcina. Maximul temperaturii bazala variaza de la femeie la femeie, fiind o valoare individuala ce depinde de anumite caracteristici ale femeii. Poate fi 36,9, 37,2 sau 37,4. Devine marker al ovulatiei numai daca apare o singura data de-a lungul ciclului si apoi este urmata de zona de platou. Semnificative sunt diferentele de temperatura de la o zi la alta
La masurarea temperaturii bazale e necesar a se folosi un temometru special, cu scala extinsa intre temperaturile de 36 si 38 de grade Celsius (temometrele obisnuite au scala cuprinsa intre 34 si 42 de grade Celsius). Temperatura bazala trebuie masurata in fiecare zi dimineata imediat dupa trezire, inainte de orice fel de activitate, inainte ca femeia sa se dea jos din pat. Temperatura poate fi luata axilar (sub brat), oral, vaginal sau rectal. Dar este recomandata masurarea temperaturii rectal sau vaginal, pentru o precizie mai mare. Dar indiferent de locul unde este masurata, el trebuie sa fie intotdeauna acelasi. Pe cale orala termometrul trebuie tinut sub limba timp de 5 minute, in rect sau vagin - 3 minute iar axilar - 5 minute. Daca nivelul mercurului este intre doua gradatii se inregistreaza gradatia inferioara. Acum exista si termomentr digitale care afiseaza temperatura pe un dispay, dar daca folositi unul incercati sa gasiti unul foarte bun, de precizie ridicata, pentru a evita erorile pe cat este posibil.
Dar sunt numerosi factori care pot influenta temperatura bazala (si de aici si nesiguranta metodei) : masuratori incorecte (la ore diferite), oboseala (temperatura trebuie masurata numai dupa 4 - 5 ore de odihna), somn agitat, stress, modificari ale mediului, boala (inflamatii la nivelul altor organe sau sisteme). In aceste cazuri cresterea temperaturii nu este legata de procesul ovulator.
Temperatura bazala din perioada preovulatorie este egala sau mai mica de 36,6 grade si creste in jurul momentului ovulatiei (eliberarea ovulului), perioada in care femeia poate ramane insarcinata. Prin observarea atenta a curbei temperaturii pe parcursul a mai multe cicluri menstruale, poate fi stabilit relativ exact momentul ovulatiei.
Temperatura bazala trebuie masurata pe parcursul mai multor cicluri menstruale pentru a vedea unde apare un model de tipul crestere - maxim - platou - scadere care sa indice ovulatia si care este temperatura de maxim. Temperatura bazala creste cu 0,2 - 1,5 grade. Statisticile arata ca in marea majoritate a cazurilor (83 %) temperatura creste brusc, in 15 % din cazuri temperatura creste treptat de-a lungul mai multor zile iar in 2 % din cazuri cresterea temperaturii este in scari.
Avantaje le folosirii tehnicii de masurare a temperaturii bazale sunt: lipsita de nocivitate, nu are nici un fel de efecte secundare, poate fi folosita ocazional, nu reprezinta nici o interventie pe corp, are pretul scazut, invatarea ei poate ajuta cuplul sa o foloseasca atat la contraceptie cat si la conceptie, nu exista probleme de revenire a fertilitatii.
Dezavantajele folosirii asurarii temperaturii bazale: exista numerosi factori care pot influenta temperatura bazala : masuratori incorecte (la ore diferite), oboseala (temperatura trebuie masurata numai dupa 4 - 5 ore de odihna), somn agitat, stress, modificari ale mediului, boala (inflamatii la nivelul altor organe sau sisteme). In aceste cazuri cresterea temperaturii nu este legata de procesul ovulator. Metoda nu poate fi folosita imediat ci necesita o perioada de timp pentru a fi invatata si pentru a se strange suficiente date. Nu este recomandata femeilor cu cicluri menstruale neregulate. Unele femei considera masurarea anala sau vaginala inconfortabila.
In cazul folosirii abstinentei periodice, intervalele de timp in care trebuie evitat contactul sexual, sunt lungi (10 - 15 zile in fiecare ciclu menstrual), necesita instruire considerabila pentru utilizare corecta, eficienta poate scade foarte mult in cazul in care nu exista cooperare si hotarare din partea ambilor parteneri.
Pentru a mari gradul de predictie al momentului ovulatiei trebuie folosita si o alta metoda, in paralel, metoda mucusului cervical iar rezultatele metodei masurarii temperaturii bazale trebuie corelate cu rezultatele metodei observarii transformarilor mucusului cervical. In perioada imediat urmatoare menstruatiei secretiile sunt reduse, femeia avand o senzatie de "uscaciune" a vaginului. Cu trecerea timpului cantitatea secretiilor incepe sa creasca, mucusul fiind clar si apare senzaia de "umezeala" la nivelul vulvei. Dupa momentul ovulatiei se pastreaza senzatia de "umezeala" dar mucusul devine vascos. Apoi cantitatea secretiilor incepe sa scada pana in momentul urmatoarei sangerari menstruale.
Termometrele specifice si foile de diagrama se pot gasi in farmacii sau in cabinetele de planificare familiala