Vasectomia (sterilizarea barbatului) este o procedura chirurgicala simpla, sigura si foarte eficienta destinata a face un barbat steril. Medicul taie cele doua tuburi numite vase deferente care transporta sperma de la testicule in niste buzunare din scrot, care pastreaza sperma inainte de ejaculare. Vasectomia blocheaza singurele cai prin care spermatozoizii pot parasi organismul barbatului. 

Spermatozoizii sunt reabsorbiti in corp. Barbatii care isi fac vasectomie pot in continuare sa faca sex si sa ejaculeze, dar sperma lor nu va mai contine spermatozoizi, si deci nu va mai putea fertiliza ovulul si deci nici cauza o sarcina.

Vasectomia este o alegere potrivita pentru mine?

Daca esti absolut sigur ca nu mai vrei copii sau ai deja destui si ai o relatie stabila fara sa existe riscul de boli transmisibile sexual, vasectomia poate fi metoda perfecta de contraceptie pentru tine. Analizeaza acest aspect foarte bine deoarece aceasta interventie este aproapre ireversibila.

Avantajele vasectomiei

Principalele avantaje sunt comoditatea si libertatea, deoarece tu si partenera ta nu trebuie sa mai folositi alte metode contraceptive, nu mai esti stresat la fiecare partida de sex de riscul unei sarcini, puteti face sex aproape oricand doriti. Partenera ta va fi si ea mai multumita, scapand si ea de stresul de a ramane fara sa vrea insarcinata. Dupa perioada initiala de recuperare, vasectomia nu are efecte secundare si are o rata de esec extrem de scazuta. Sunt cam 1 la 1000 sanse ca un barbat care a facut o vasectomie sa poate sa lase o femeie insarcinata. Exista si un beneficiu economic nemaifiind necesar sa cheltui bani pe prezervative, contraceptive si alte metode de contraceptie, partenera ta nu va mai fi nevoita sa faca teste de sarcina.

Dezavantajele vasectomiei

VasectomieDesi uneori vasectomia poate fi reversibila, ea este considerata o interventie permanenta. Daca crezi ca s-ar putea sa te razgandesti, si sa mai doresti copii aceasta procedura nu este o solutie buna pentru tine. Costurile pentru o operatie de inversare a vasectomiei sunt foarte mari, si nu exista nici o garantie ca va avea succes. Inainte de a ajunge la operatia de vasectomie, pune-ti cateva intrebari: "Cum te-ai simti daca ti-ai pierde partenerul prin moarte sau divort si mai tarziu vei dori sa ai un copil cu alta persoana?" Incearca sa te pui in toate scenariile posibile care te-ar putea face sa te razgandesti.

Unii barbati in urma operatiei fac o usoara inflamatie si simt un oarecare disconfort la nivelul testiculelor, care poate dura o saptamana sau continua timp de un an. Unele cercetari indica un risc crescut de cancer testicular sau de prostata, barbatii cu vasectomii au cu 56 % mai multe sanse sa faca un cancer de prostata decat ceilalti.

Cum se face vasectomia?

Operatia de vasectomie sau de sterilizare este destul de simpla. Tehnica cea mai folosita pentru a face vasectomie, este realizata prin o mica incizie sau taietura executata de medic pe fiecare parte a scrotului, dupa care se ridica vasele deferente la suprafata, le taie in doua le cauterizeaza capetele sau le leaga separat (unele cilinici in loc sa le lege sau cauterizeze folosesc clipsuri de titan), si apoi se coase scrotul la loc. Procedura se face de obicei chiar in cabinetul medicului si dureaza aproximativ 30-60 minute si nu necesita decat anestezie locala, astfel incat pacientul este treaz in timpul operatiei.

Mai nou exista si o varianta de operatie mai simpla, numita vasectomie fara bisturiu. In aceasta procedura doctorul face o anestezie locala si apoi isi foloseste degetele pentru a manevra vasele deferente cat mai aproape de suprafata pielii. Odata ce acestea sunt pozitionate in pozitia dorita, el foloseste un instrument special pentru a face o mica incizie in piele. Si atunci cand vede tuburile prin acea gaura, le taie si le cauterizeaza sau le leaga capetele. In acest caz nu sunt necesare cusaturi dupa operatie (mica gaura se va vindeca de la sine), iar procedura dureaza foarte putin, aproximativ 15-40 minute.

Dupa vasectomie cat dureaza recuperarea?

In oricare dintre variante de mai sus, poti pleca acasa imediat dupa operatie. Dupa o perioada de convalescenta de 3-9 zile, in care poti sa ai anumite dureri (medicul iti poate prescrie o medicatie care sa iti diminueze durerea). Stabiliti-va in urmatoarele 2-4 zile un program in care sa puteti sta intins la pat si puteti folosi si un pachet cu gheata pe scrot pentru a reduce tumefactia. (Ar fi o idee buna sa aduceti un pachet cu gheata la cabinetul doctorului, impreuna cu un suspensor pentru a va sustine scrotul dupa procedura).

In cazul vasectomiei fara bisturiu, durerea si complicatiile postoperatorii sunt mai mici si perioada de recuperare este mai scurta. In foarte putine cazuri pot aparea complicatii minore, incizia si cusatura se pot infecta, de asemenea si tuburile deferente. Pot exista sangerari la nivel subcutanat, si pot aparea hematoame sau umflaturi, o problema care in mod normal trece de la sine in 2-3 zile. 

In caz de observati sangerari, scurgeti de puroi, sau aveti o temperature prea mare, anuntati de urgenta medicul.

Dupa aproximativ o saptamana poti relua viata sexuala fara probleme. Dar atentie!!! Este nevoie de cateva ejaculari pentru a elimina toti spermatozoizii din canalele deferente, asa ca este necesar ca o perioada (aprozimativ 2 saptamani) sa mai folositi si alte metode contraceptive sau sa faci un test care sa te asigure ca sperma nu mai contine spermatozoizi.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole