Pericolele camerei copilului
Aerul din casele noastre poate sa contina diferite tipuri de compusi organici...
Camera copilariei este cea care ne influenteaza in dezvoltatrea personalitatii inca de cand suntem foarte mici de aceea este foarte important ca ea sa fie amenajata tinand cont de reguli de igiena, estetica, antropologie, dar si de reguli nescrise pe care le-am putea numi de influentare pozitiva, de inducere a unor sentimente, senzatii tactile, olfactive, optice care sa genereze anumite stari preferabil armonioase, pozitive.
Copii sunt foarte sensibili, impresionabili si receptivi la mediul inconjurator de aceea este foarte important ca mediul sa le raspunda cu elemente prietenoase, calde, confortabile, naturale, care sa ii faca sa se simta in siguranta.
In decorarea unei camere pentru copii eu de obicei incep de la studii ergonomice si antropologice aspura spatiului, dimensiunilor camerei, raporturile intre mobilier si spatiul liber, intre obiecte, culori, lumina.
Raportul plin-gol intr-o camera de copil trebuie sa fie invers fata de o camera normala, spatiul liber trebuie sa predomine pentru ca el este spatiu de joaca, aceasta in cazul in care nu putem face o zona de joaca separata de zona de dormit.
Daca avem o singura camera la dispozitie e bine sa o compartimentam si sa definim fiecare colt al camerei pentru anumite activitati: zona de dormit, zona de joaca, zona de lectura, studii, in compartimentare putem tine cont de regulile feng-shui si de semnificatia fiecarei zone si energiile pe care le amplifica, pentru ca nu vrem sa asezam biroul in zona cea mai activa pentru ca este posibil ca activitatea de lectura sa fie inlocuita cu joaca.
Pentru copii la fel ca si pentru adulti patul trebuie sa fie orientat spre directia nord sud, iar daca avem posibilitatea sa masuram incidenta radiatiilor Hartman, e bine sa tinem cont de surse de apa, tevi, conducte si alte elemente perturbatoare ce pot fi in subteran si sa evitam asezarea patului in vecinatatea sau deasupra acestor linii de radiatii." Experienta a demonstrat ca aceste benzi sunt nocive din punct de vedere fiziologic, in special in cazul unor sederi indelungate si repetate, in cazul paturilor." (Neufert- Manualul arhitectului, Editura Alutus, 2004)
Un alt factor antropologic important intr-o camera de copil este schimbul de aer, optima este ventilarea controlatasi mai putin cea intamplatoare si continua, continutul de CO2 din camera trebuie inlocuit cu oxigen. Nu trebuie depasit un continut de CO2 de 0,10% din volum, de aceea in incaperile de locuit si dormit trebuie prevazute 2-3 schimburi de aer pe ora. Temperatura aerului vara poate fi de 20-24 de grade, iar iarna de 21grade plus/minus 1 grad, temeratura suprafetelor inconjuratoare nu ar trebui sa difere cu mai mult de 2-3 grade fata de cea a aerului.
Pentru amenajarea dar si pentru mobilarea unei camere de copil este indicat sa se foloseasca materiale naturale. Pentru etansare si izolare termica si fonica se poate folosi pluta in forma de srot de pluta, placi de pluta, tesaturi din fibre de nuca de cocos, toate fibrele vegetale, ca iarba de mare, etc. Sunt de evitat materialele sintetice, lana de zgura, vata minerala, vata de sticla, beton spongios, folia de aluminiu pliata, unele aducand grave prejudicii sistemului respirator si altele putand genera intoxicari cu metale sau substante chimice.
Lemnul este cel mai indicat pentru mobilier si este preferabil sa fie tratat tot cu sunbstante naturale obtinute din lemn, otet de lemn, ulei de lemn, gudron de lemn. Ca lmina si caldura condensate, lemnul este considerat un material de constructie vital. Lemnul reactioneaza puternic la mirosuri, le anihileaza pe cele neplacute si si le pastreaza pe cele bune. Salteaua pentru pat este bine sa fie si ea din iarba de mare si datorita densitatii mai mari ce nu permite instalarea unor afectiuni ale coloanei, inca in formare, dar si pentru sistemul respirator ce trebuie protejat de substantele chimice, mai ales la varste foarte fragede.
Textilele, tesaturile sunt elemente importante in decorarea unui interior, mergand de la perdele draperii, covoare, asternuturi si pleduri pentru pat, pana la haine si alte accesorii,toate este indicat sa fie din materiale naturale de origine animala sau vegetala, bumbac, matase, in, piele.
Aceste conditii odata indeplinite creeaza un confort ce nu se masoara direct, nu este vizibil cu ochiul liber, acestea sunt elementele ascunse ale designului interior, ele creeaza o stare de bine ce nu poate fi explicata si masurata. Elementele vizibile ale unei amenajari ce pot aduce tot atata bucurie locuitorului camerei sunt culorile, formele, texturile. Cu ele incepe partea estetica a unei amenajari si ele influenteaza personalitatea copilului in alte moduri.
Designul interior este o profesie interdisciplinara ce studiaza omul din foarte multe puncte de vedere si munca efectuata inainte ca o casa sa fie terminata este o munca de cercetare complexa si un studiu asupra personalitaii umane, dar cu cat acest studiu este mai bine efectuat, cu atat o casa poate sa dea mai multe satisfactii, o stare de bine, de confort, de ce nu si o sanatate mai buna, locuitorilor ei. De aceea va recomand in amenajarea casei, nu numai a camerei copilului, sa apelati la un specialist in design interior.
O camera adaptata personalitatii copilului poate sa ii dezvolte capacitati si talente latente, poate sa il indemne catre visare, creativitate, studiu, poate sa ii dezvolte capacitatea de a intelege lumea si de a face parte din ea.
Semnificatia culorilor este o stiinta separata, care stapanita poate genera rezultate uimitoare. Este vorba de cromatologie stiinta combinarii armonioase a culorilor, si utilizarea semnificatiei lor si a influentei pe care o au ele asupra psihicului si starilor de spirit umane.
Culorile sunt care actioneaza asupra omului si care genereaza stari de bine sau de neplacere, de activitate sau de pasivitate. Influenta pe care o exercita culorile asupra uni spatiu poate fi de ingustare sau largire a unui spatiu ce poate genera o stare de apasare sau o stare de eliberare, sau de incalzire sau racire a unui spatiu prin folosirea unor nuante reci sau calde ce genereaza stari de linistire sau de impuls spre activitate.
Forta de impuls cea mai puternica este atribuita culorii portocaliu, apoi galben, rosu, purpuriu, de aceea aceste culori sunt indicate in zona de joaca, sau pentru copii pasivi, contemplativi execsiv, culorile care relaxeaza, linistesc, sunt verde, albastru, violet.
Alaturi de jocurile de culoare in camera pot fi folosite si efecte optice de exemplu, dungile longitudinale lungesc peretii, in cazul in care o camera este prea joasa si da o senzatie de apasare , iar dungile orizontale, transversale, latesc peretii si creea za impresia unui spatiu mai jos, ce poate fi mai confortabil in cazul in care tavanul foarte inalt creeaza o stare de neliniste, prin dungile orizontale proportiile revin la firesc.
Aceste efecte de culoare pot fi controlate si dirijate spre a corija probleme de personalitate a unor copii, de exemplu hiperactivitatea ce poate fi redusa prin culori si texturi linistitoare, un mediu ambiant placut, luminos, aerisit.
Revenind acum la raporturile ergonomice intre spatiu si obiecte este indicat ca mobilierul pentru copii sa fie adaptat necesitatilor specifice varstei si dimensiunilor copilului, pentru ca o mobila prea mare, sau cu sertare prea grele, cu margini ascutite, nu va fi interesanta spre explorare, si poate constitui chiar un pericol.
Mobila pentru copii e bine sa fie cat mai bine proportionata si sa se respecte indicatiile de varsta in amenajarea camerei, adica o camera cu un pat dublu, pentru adulti, va fi incomoda pentru un coppil de 3 ani , el neputand sa se simta in siguranta in patul care depaseste cu mult limitele corpului sau si acopera prea mult din suprafata camerei, de aceea patutul e indicat sa fie adaptat dimensiunilor copilului, iar pentru un adult insotitor, chiar si ocazional, e bine ca in camera sa fie o canapea extensibila, ce poate fi folosita la nevoie.
Alaturi de mobila strict necesara in camera copilului, e bine sa amplasati si mobilier sub forma de jucarii, casute sub forma de cort, paravane, pouf-uri si alte jucarii obstacole, alaturi de pictrui murale cu personajele preferate, pictare in culori discrete, ce intre 3-5 ani vor crea un univers de basm, in care el va putea experimenta intr-un mod frumos povesti, povestiri si isi va putea devolta imaginatia.
Urmand aceste sfaturi, imbinandu-le cu fantezie, tinand cont de personalitatea si de preferintele copilului, puteti sa ii faceti camera un univers prietenos, deoarece camera copilului reprezinta pentru acesta prima sa legatura cu exteriorul, si locul ce ii va ofei un refugiu, si ii va da un sentiment de siguranta, de protectie, pe care cu totii il tinem minte si care ne marcheaza relatiile interumane ca adulti, care ne face mai buni, mai increzatori, mai deschisi cu semenii nostri.
Aurelia Necula
Designer
www.houseline.ro
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.