Cum invatam copii sa iubeasca animalele?
Atasamentul copiilor pentru mediul inconjurator si animale face parte din amplul...
Probabil de multe ori ti-ai pus intrebarea daca convietuirea nou-nascutului cu pisica sau cainele familiei, va constitui un risc… Destul de rar, convietuirea unui nou-nascut cu un animal domestic presupune o problema, asadar nu exista nici un motiv pentru care animalul, care se afla deja in casa, sa fie dat la o parte.
Convietuirea copilului cu un animal de companie nu este numai normala, ci de-a dreptul benefica.
Nu exista nimic mai linistitor pentru copii decat un pisoias care toarce langa ei. Cine vine pe lume, avand ca ʺfrateʺ un caine sau o pisica, invata sa nu-i fie frica de animale, sa le respecte si sa inteleaga ca exista si alte forme de viata.
Ba mai mult, chiar si organismul beneficiaza, deoarece viata in contact zilnic cu un animal il face pe micut mai puternic si mai protejat. Totodata, are sansa sa-si dezvolte mai repede mecanismele de aparare impotriva alergiilor.
In cazul in care pisica sau catelul sunt intr-o stare buna de sanatate nu prezinta nici un risc pentru membrii familiei, deci, nici pentru bebelus.
Important e ca animalul de companie sa fie consultat periodic de catre medicul veterinar. Medicii veterinari isi dau acordul pentru o convietuire pasnica intre puii cu doua si patru labe. Daca i se face o profilaxie antiparazitara, animalul domestic nu creeaza probleme infectioase. Nici sensibilitatea la alte forme de alergie, nu este un motiv suficient de a renunta la animalul domestic.
Mai usor devii alergica la acarienii din praf, iar pe acestia e imposibil sa-i elimini total.
Una din temerile raspandite la parintii celui mic e ca animalul ii poate rau. Nu se poate nega ca venirea pe lume a unui copil aduce schimbari in viata de familie si de cuplu, dar si in viata animalutelor, de asemeni. Pana acum, acestia s-au bucurat de toata atentia stapanilor, iar de acum inainte situatia va sta cu totul altfel.
Animalele pot reactiona la aparitia noului nascut avand sentimente ʺumaneʺ, ca gelozia, manifestata la inceput prin refuzul mancarii sau mici necazuri, cum ar fi zgariatul sau rosul usilor si a mobilei.
Prin urmare, parintii trebuie sa aiba grija ca sa-l fereasca pe bebelus de eventualele comportamente violente ale cainelui sau a pisicii. Apoi, sa evite in a neglija animalul de companie, caci ca si noi, acesta risca sa capete semne de anxietate sau depresie.
Articol de Iustina C.