Un micut care doarme este o priveliste cu adevarat plina de liniste si pace, o imagine care iti incalzeste inima. Totusi, somnul copiilor nu este asa de linistit cum pare la prima vedere. Uneori, acesta poate deveni chiar forte agitat, cu mormaituri, plansete, lovituri din picior si alte gesturi si miscari care pentru un parinte pot fi destul de ingrijoratoare.

Ca proaspeti parinti poate ati observat uneori cum copilului i se opreste ocazional respiratia in somn si de multe ori se trezeste brusc. Tot la capitolul observatii ingrijoratoare este posibil sa fi bifat si scartaitul dintilor inainte si inapoi sau lovitul cu capul de peretele patutului.

Cele mentionate mai sus nu sunt in mod normal motiv de ingrijorare, dar ca si parinti este bine sa cunoasteti cauzele acestor comportamente pentru a putea fi capabili sa face diferenta intre o situatie normala si una in care ceva chiar nu este in regula.

Oprirea respiratirei

Este posibil sa fi observat ca, uneori in timpul somnului, copilul isi incetineste respiratia, apoi o accelereaza iar uneori chiar si-o opreste pentru pana la 15 secunde, doar pentru ca mai apoi sa isi reia ritmul normal de respiratie.

Nu va speriati, medicii numesc asta "respiratie periodica" si este destul de des intalnita la copii pana la varsta de 6 luni, insa daca depaseste aceasta varsta si inca remarcati o respiratie periodica este bine sa mergeti cu el ma medic.

Respiratia periodica reprezinta cam 5% din perioada totala de somn a copilului dar poate ajunge si la 10%. Insa daca sunteti ingrijorati si observati o oprire a respiratiei, puteti sa il atingeti sau sa il stimulati putin pentru a vedea daca raspunde. Daca insa nu primiti nici un raspuns, este posibil ca micutul sa aiba un episod de apnee, caz in care trebuie sa reactionati imediat. Trebuie sa ii aplicati metodele de resuscitare pentru cel putin doua minute dupa care sa apelati 112 pentru a chema personal medical calificat, dupa care continuati cu resuscitarea pana cand copilul incepe sa respire din nou.

Asa cum am mai spus, in cele mai multe cazuri, respiratia neregulata nu este un motiv de ingrijorare, daca insa, copilul a suferit cel putin un episod de oprire a respiratiei care i-a pus viata in pericol, exista riscuri crescute ca pe termen lung sa ii apara complicatii sau chiar sa survina moartea. In aceasta situatie copilul trebuie tinut sub observatie in mod curent de catre medicul de familie pentru a evita eventualele consecinte pe termen lung.

Sforaitul

Probabil ca v-ati mai auzit copilul sforaind, nu este nimic ingrijorator aici, mai ales daca ritmul in care sforaie este unul regulat. Cel mai probabil, la aceasta varsta frageda, sforaitul este provocat cel mai probabil de o raceala sau de un nasuc infundat.

Desi in general sforaitul nu echivaleaza cu un semnal de alarma, prelungirea pe termen lung a acestui obicei poate semnala si o problema de sanatate cum ar fi un blocaj partial al cailor respiratorii sau ceva in neregula la amigdale, de aceea este bina ca dupa un timp sa va adresati medicului de familie pentru un consult sau o trimitere la medicul ORL-ist.

Un alt motiv al sforaitului il reprezinta alergenii, iar pentru ei puteti sa instalati un purificator de aer in camera sa nu permiteti accesul animalelor de casa sau, pe baza prescriptiei medicului sa ii dati un tratament cu medicamente care sa ii amelioreze alergia.

Transpiratia

somnul copiluluiUnii copii, pe parcursul perioadei de somn adanc, din timpul noptii, transpira abundent si cum nou nascutii si copii pana intr-un an isi petrec cea mai mare parte a timpilor de odihna in acest timp de somn, ei sunt cei mai predispusi sa transpire pana la nivelul la care hainutele lor de noapte sa fie ude leoarca.
Asa ca din start nu este bine sa va imbracati excesiv de gros copilul la culcare. Trebuie sa tineti cont ca la el in camera sa fie cald, nu fierbinte, iar el sa fie imbracat lejer.

Desi transpiratia in sine este comuna tuturor copiilor, chiar daca unii transpira mai mult decat altii, totusi prezenta acestui fenomen in mod excesiv poate reprezenta un semnal de alarma din punct de vedere medical. Se pare ca transpiratia excesiva poate fi un semn de boala cardiaca congenitala, poate fi semn ca exista o infectie in organism sau pur si simplu poate fi un semn de apnee (copilul se chinuie atat de tare sa respire incat transpira excesiv).

Ca o regula de baza trebuie sa va imbracati copilul asa cum v-ati imbraca si voi ca sa nu va fie excesiv de cald, iar daca micutul, desi in casa este racoare si el este imbracat subtirel, inca transpira este nevoie sa mergeti neaparat cu el la medic.

Balansatul in pat

Pentru cei mai multi copii copii, leganatul aduce o stare de liniste asa ca unii copii se vor legana singuri in pat, miscare ce uneori va putea fi acompaniata si de "datul cu capul" de peretii patutului.
Pentru asemenea obiceiuri este bine sa actionati bland si discret, deoarece daca micutul va sesiza ca incercati sa il opriti exista riscul sa isi puna toata ambitia la bataie pentru a nu renunta la leganat.
Pe de alta parte, ca o reactie colaterala la leganatul copilului, din timp in timp verificati suruburile patutului pentru ca nu cumva de la miscarea continua a copilului unele sa se slabeasca si copilul sa aiba vreun accident.

Datul cu capul

Ca si leganatul, datul cu capul este un alt obicei ce linisteste copilul. De fapt, oricat de ciudat ar putea parea, copilul se poate da cu capul si pentru a scapa macar pentru moment de durerile ce vin odata cu primii dintisori sau de durerea unei infectii in ureche.

Datul cu capul este foarte rar un semn al aparitiei unor probleme de dezvoltare psihica si emotionala. Totusi, nu ezitati sa ii povestiti medicului dumneavoastra despre obiceiul prichindelului, mai ales daca aveti un copil cu usoare intarzieri in dezvoltare.

Scrasnitul dintilor

Mai mult de jumatate din copii isi scrasnesc dintii. Acest obicei poate aparea la orice varsta dar cel mai des pare la copii carora le is primii dinti (adica depe la sase luni) si la copii carora le ies dintii definitivi (adica de pe la cinci ani)

Printre posibilele motive pentru scrasnitul dintilor se numara si senzatia de mancarime data de iesitul dintisorilor, durerea, sau chiar problemele de respiratie cauzate de o raceala sau de un alergen.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole