La 9 luni copii dorm in medie intre 11 si 14 ore pe noapte si o ora sau doua ziua, de obicei somnicul din timpul zilei fiind impartit in doua etape, una dimineata si una dupa amiaza. Deja pana la aceasta varsta micutul ar fi trebuit sa isi creeze (ajutat uneori si de parinti) un program de somn regulat care sa se muleze pe activitatile zilnice din sanul familiei. Daca acest lucru nu s-a intamplat inca si copilul nu are un program de somn, ar fi cazul sa incepeti un antrenament de somn care pe termen lung va aduce numai beneficii: copilul va adormi mult mai repede, va dormi pe perioade mai lungi de timp si va respecta ore de culcare mult mai stricte.

 

Insa nu e intotdeauna asa de usor cum pare si in aceasta perioada cand copilul invata sa se tarasca, sa se rostogoleasca si intr-un final sa mearga. Fiecare zi ce trece ii ofera noi provocari si este posibil ca, incantat fiind de toata gama de lucruri pe care le poate face acum, copilul sa nu mai vrea sa adoarma si sa planga daca incercati sa il fortati.

Dormitul pe timpul noptii reprezinta o problema in sine si trebuie urmarita cu multa atentie. Daca micutul doarme neintrerupt pentru noua sau zece ore, atunci inseamna ca si-a creeat singur reflexul de a se culca la loc daca se trezeste. Totusi pot exista si copii care nu au inca la indemana metoda de a readormi odata ce s-au trezit si atunci plang, plans ce poate fi usor confundat cu cel al unui copil care s-a trezit flamand.

somn copilNici repetatele treziri ale unui copil care pana acum ceva timp dormea bustean de seara pana dimineata nu ar trebui sa va mire deoarece primul an este unul crucial in dezvltarea copilului vostru si de obicei perturbarile somnului merg mana in mana cu evolutiile importante ce apar la nivelul functiilor cognitive sau motoare dar si cu anxietatea provocata de separarea de parinti, chiar si pentru perioade scurte de timp. De altfel, va va fi usor sa observati ca simpla voastra intrare in camera unde doarme il va linisti pe micut.

Nici la aceasta varsta, rutina de dinainte de culcare nu trebuie sa dispara. Acum copilul este obisnuit ca dupa spalare, imbracare si punere in pat, toate "asezonate" un un mic joc sau o povestioara, el sa adoarma. Insa atentie la modul cum reactioneaza copilul la fazele rutinei prin care trece: daca cumva nu ii face placere baia, atunci mutati-o cu o ora mai devreme pentru a nu ajunge direct in pat agitat dupa o baie neplacuta sau daca ii place mai mult sa rontaie cartea de povesti decat sa le asculte, inlocuiti basmele cu un cantecel care stiti ca ii place. Nu uitati, copii au nevoie de consistenta in actiunile parintilor pentru a se simti in siguranta.

Un alt mic secret in ceea ce priveste somnul se refera la activitatile de peste zi. Micutul nu trebuie lasat sa se plictiseasca, el are nevoie constant de ceva de facut: un joc, o jucarie sau altceva care sa ii ocupe timpul si sa ii consume energia. Astfel, atunci cand va veni ora de culcare, copilul va adormi mult mai repede si fara nici un fel de efort.

De la o anumita varsta incolo este foarte important sa va invatati micutul sa doarma singur. A adormi in bratele parintilor sau leganat nu va face decat ca atunci cand se va trezi in toiul noptii sa inceapa sa planga pana ce unul din parinti va veni sa il ia in brate din nou, insa asta inseamna ca micutul este inca prea dependent de parinti la capitolul somn.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole