Primii ani din viața unui copil constituie o etapă crucială pentru dezvoltarea creierului și abilităților. Deși, poate părea pentru mulți doar o activitate simplă pentru petrecerea timpului liber, joaca are un rol esențial în această etapă de dezvoltare. Cercetătorii au confirmat, că joaca are unul dintre cele mai importante roluri în dezvoltarea mentală, fizică, emoțională și socială a copiilor. Micuții învață cele mai importante deprinderi, precum rezolvarea de probleme, depășirea provocărilor fizice și mentale prin joacă. În afară de mediul lor, copiii interacționează cel mai mult cu jucării, astfel alegerea jucăriilor potrivite nu este deloc un lucru de neglijat.

Scopul principal al jucăriilor este de a oferi educație și distracție. Jucăriile din lemn au nenumărate beneficii educative, totodată aduc zâmbete pe fețele copiilor. Dacă vrei să ajuți micuțul tău în procesul de învățare și descoprire, jucăriile de lemn nu ar trebui să lipsească din camera copilului. Iată cele 5 beneficii educative ale jucăriilor din lemn:

1. Dezvoltă abilitățile motrice

Mișcările simple ni se par de la sine înțelese, dar micuții nu sunt de aceeași părere. Copilașii sunt împleticiți și nesiguri, ceea ce este perfect normal, deoarece nu ne naștem cu abilitățile motrice fine deja dezvoltate. Acestea se dezvoltă cel mai simplu prin joacă. De exemplu, cuburile de construit din lemn (vezi foto) dezvoltă îndemânarea copiilor prin potrivirea și balansarea pieselor. Micuții vor învăța să fie atenți la mișcările fine, atlfel piesele vor cădea.

cuburi de construit din lemn

2. Încurajează imaginația

Creativitatea și imaginația bogată sunt abilitățile care te pot ajuta pe parcursul întregii vieți. Este important săstimulăm imaginația copiilor de la o vârstă fragedă. Jucăriile din lemn ajută mult la dezvoltarea imaginației și creativității, deoarece copiii trebuie să folosească imaginația proprie pentru a da viață jucăriilor din lemn, astfel punând la lucru creativitatea.  Căsuța de păpuși (vezi foto de mai jos) face imaginația să zboare, jucându-se cu o casă de păpuși, cei mici o să inventeze nenumărate scenarii și o să croiască povești întregi.

casuta de papusi din lemn

3. Dezvoltă coordonarea ochi-mână

Deși, nu conștientizăm importanța coordonării ochi-mână, în lipsa sa nu am putea realiza nici cele mai simple acțiuni. Coordonarea ochi-mână este unul dintre cele mai importane abilități de bază. Bebelușii au un reflex înnăscut de a apuca obiectele, însă nu asociază ceea ce văd cu ceea ce fac mâinile lor. Primele eforturi proprii o să facă doar începând cu vârsta de 3 luni. Treptat copii învață să-și direcționeze mâinile la obiectele la care se uită, însă coordonarea mână-ochi trebuie stimulată și cu ajutorul jucăriilor. Alege jucăriile prin care îl încurajezi să prindă obiecte, care tenteaza să le prindă, precum puzzle-urile cu mâner din lemn (vezi foto de mai jos). Cu siguranță o să-și dorească orice copilași să apuce mânerul cu mânuța.

jucarii din lemn cu forme de potrivit

 

4. Dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor

Abilitatea de a rezolva singuri probleme, este foarte complexă și joacă un rol esențial în viața de adult. Folosim aceste abilități în mod constant, astfel trebuie să acordăm o atenție deosebită pentru dezvoltarea acestuia încăde la o vârstă mică. Puzzle-urile pot fi primele jucării, care ajută la dezvoltarea deprinderilor de rezolvare a problemelor.

Puzzle-urile din lemn, o sățină degetele ocupate și mințile active. Îți recomandăm să nu sari imediat în ajutorul micuțului, dacă nu se descurcă la o piesă. Recunoaște eforturile copiilor, spunându-le că ceea ce fac este important. Oferă sprijin verbal sau suport non-verbal, uneori un zâmbet poate sprijini copilul să-și continue procesul de gândire.

puzzle gargarita din lemn

5. Ajută în învățarea formelor și culorilor

Cu ajutorul jucăriilor fabricate din materiale natruale și viu colorate, cei mici vor învăța mai rapid formele și culorile elementare care ne înconjoară. Dacă vrei să încurajezi pe micuțul tău să învețe prin descoperire, jucăriile Montessori, având forme și dimensiuni atent alese, sunt ideale pentru a învăța micuții cum să descrie dimensiunile, formele și culorile. Jucăriile Montessori sunt unice prin faptul căsunt fabricate din materiale naturale, precum lemnul și pânza și sunt special proiectate pentru a facilita învățarea prin descoperire.

jucarie montessori din lemn

Copiilor le place să exploreze și să descopere lucruri noi despre lumea înconjurătoare prin joacă. În era calculatoarelor și internetului, jucăriile din lemn sunt ideale pentru antrenarea imaginației copilului în mod activ. Jucăriile educative din lemn, pe lângăfaptul căsunt foarte rezistente și non-toxice,  asigurădistracție și ajutăla dezvoltarea abilităților de bazăale copilului. Acestea încurajeazăcreativitatea, dezvoltarea motorie finăși cea educatională. Jucăriile de lemn sunt create în funcție de etapele de dezvoltare ale celor mici. În magazinul online de jucării Lester găsești jucăria idealăindiferent dacăeste vorba de un copil mai mare sau de unul mai mic.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4