Esti fercita mamica a unui copil si iti doresti inca un bebelus ? Totusi, in ciuda bucuriei unei noi sarcini, abar mai multe temeri. Vei mai fi la fel de emotionata ca prima data la nastere? Vei avea destula dragoste pentru amandoi? Vei avea timp suficient pentru fiecare?

Un numar foarte mare de mamici, cand se hotarasc sa aiba un al doilea copilas, traverseaza o perioada de indoiala, fie in momentul deciziei, fie pe parcursul sarcinii. Ele se intreaba ce vor simti pe parcursul acestei sarcini, daca il vor iubi la fel de mult ca pe primul, cum isi vor imparti dragostea intre cei doi? Toate aceste intrebari apar in mintea mamicii si ii umplu capul cu temeri si incertitudin.

Mai putine emotii si senzatii ?

Draga mea, nu te teme ca vei avea o alta relatie cu viitorul copil decat ai avut cu primul : acesta deja are un loc in inima si in viata ta, asa ca trebuie sa iti imaginezi si sa traiesti emotiile intalnirii cu viitorul bebelus, fara sa compari. Prima sarcina a fost atat de bogata in emotii si in descoperiri, iar aceasta va fi foarte diferita. Vor mai fi senzatiile la fel de intense. Iar sarcina va fi la fel de placuta.

Prima sarcina va avea intotdeauna un loc aparte in mintea ta, deoarece atunci a fost prima data cand ai simtit cum ti se schimba corpul, ai simtit cum se misca bebelusul inauntrul tau. Totul era nou, era magnific. A doua sarcina va fi mai linistita : experienta ta va face sa dispara nelinistea si necunoscutul. Dar senzatiile corporale si emotia vor fi fara indoiala prezente.

Relatia care se va lega intre tine, tata si primul copil in perioada in care asteptati nasterea fratiorului mai mic sau a surioarei mai mici va fi o experienta noua. Aceasta va antrena nelinisti noi in vietile voastre afective. Magia va fi iar acolo, dar va fi exprimata intr-un mod diferit.

Vei avea destula dragoste?

al doilea copilDragostea este nemarginita. O sa iti iubesti copiii, dar nu in acelasi mod. Este normal sa iti iubesti copiii diferit : ei nu au acelasi caracter, fiecare este unic si afinitatea ta difera. Exista chiar si situatii in care te simti foarte apropiata de un copil intr-o anumita perioada si mai putin in alta perioada sau caracterul unuia poate sa fie mai apropiat de propria ta sensibilitate. De exemplu, daca un copil sufera de o boala, atunci ai tendinta sa ai mai multa grija si chiar sa il iubesti mai mult (incercand oarecum sa compensezi suferinta lui cu dragostea ta). Nu trebuie sa te simti vinovata de acest lucru, dar trebuie sa ai mare grija la un lucru : niciunul dintre copii nu trebuie sa se simta privilegiat sau preferat in raport cu celalalt.

Din aceasta dragoste rezulta o experienta zilnica ce va fi diferita cu fiecare dintre copii. Vei alege sa desfasori activitati cu unul sau cu celalalat sau cu amandoi in functie de preferintele si interesele comune. De exemplu, daca unuia ii va placea sa pescuiasca, atunci acesta nu va sta cu tine acasa ci va merge cu tata la pescuit. De aici pot exista cazuri in care copiii prefera mai mult compania unuia dintre parinti si de aceea se spune ca cel mic "este mai atasat de mama" sau de tata.

Vei avea suficient timp ?

Dragostea unei mame se poate mari, dar timpul si disponibilitatea ei pentru copii nu pot creste. Si anxietatea, de asemenea, poate sa ascunda temeri. Mamele, care se tot intreaba diverse lucruri legate de viitoarea sarcina, sunt adesea confuze nu isi dau seama ca prin aceste lucruri ii acorda si viitorului copil tot atat timp si importanta cat i-au acordat si primului, dar sub o alta forma.

Uneori, in momentul in care apare un nou copil, in viata de familie apar schimbari de organizare. La inceput, mama, care trebuie sa se ocupe mai mult de cel de-al doilea copil isi va face griji de reactia celui mai mare si se preocupa pentru timpul pe care ar trebui sa i-l acorde acestuia. Dar ocupatiile evolueaza odata cu varsta si trecerea timpului si programul de zi cu zi se va organiza rapid. Dupa doi sau trei ani, copilul cel mare poate participa la ingrijirea celui mic. Mama, singura cu cei doi copii, va organiza activitatile in funtie de varsta mai repede decat isi imagineaza, dragostea si timpul sau se vor imparti atat de natural.

Nu uita de tata! El poate, de asemenea, sa se ocup atat de copilul cel mare cat si de copilul cel mic. Aminteste-ti ca nu esti singura. In orice caz, gandeste-te ca trebuie sa-ti rezervi timp pentru fiecare in parte, chiar si pentru tata (si el este un copil, doar ca este ceva mai mare). Renunta la presupusele probleme de gelozie pe care crezi ca le-ar putea avea copiii tai si ei vor fi unici in ochii tai.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole