Ce se intampla in uter? Ce fac bebelusii timp de 24 de ore? Cand dorm si cand se joaca? Ce le place si ce ii deranjeaza?

Prin intermediul ecografiei, cu siguranta stim acum mult mai multe lucruri, noi, medicii, le putem aprecia dezvoltarea, iar parintii se pot bucura vazandu-i in timpul acestei investigatii !
Am citit de curand , in revista Plos One, un studiu si m-am hotarat sa impartasesc informatiile cu tine!

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Parma, au hotarat sa evalueze comportamentul fetal, ca raspuns la stimulii externi. Cei doi stimuli externi au fost atingerea burticii , de catre mamica, si vocea acesteia povestind "Cei trei purcelusi" !

Bebelusii analizati au avut varste cuprinse intre 21 si 33 de saptamani, iar evaluarea a fost facuta ecografic pentru a vedea ce face bebe in burtica.

ce face bebe in burtica

 

Rezultatele?

Bebelusii si-au miscat mai frecvent manutele, capul si gurita cand mamicile si-a mangaiat burticile, comparativ cu timpul in care bebelusii doar au auzit vocile mamicilor lor!
Iar bebelusii mai mari ( de peste 28 de saptamani) au raspuns mai frecvent la stimuli, decat bebelusii mai mici! ( Lucru de asteptat, deoarece sistemul nervos al bebelusului de dezvolta mai ales in trimestrul 3).

Am incercat si noi ( pacientele mele si cu mine) saptamana aceasta sa testam rezultatele studiului, si intr-adevar cand mamica si-a atins burtica, bebelusul a inceput si el sa-si atinga fata!

Tu ce ai observat ce face bebe in burtica? Bebelusul tau devine mai activ cand vorbesti cu el? Sau cand il mangai?

Doctor Virginia Lazar poate fi contactata pe facebook!

foto: pinterest

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole