Cerclajul este o interventie care se efectueaza pe colul uterin si care permite ducerea la termen a unei sarcinii care se presupune ca este cu risc. Cu toate acestea, utilitatea sa este discutata.

Ce este un cerclaj?

Cerclajul de col uterin presupune plasarea unui fir de nylon in jurul colului uterin pentru a il mentine inchis in timpul sarcinii. Acesta ajuta la prevenirea avorturilor spontane tardive (de la inceputul celui de al doilea trimestru) si nasterilor premature. Acesta este facut, in general, in cea de a 4-a luna de sarcina.

Pentru ce este destinat un cerclaj?

Cerclajul este indicat pentru femeile la care colul prezinta un "decalaj" sau o incompetenta cervicala, adica atunci cand colul uterin este prea deschis. Aceasta deschidere este foarte importanta, deoarece daca este prea mare poate provoca avort spontan sau nastere prematura. Cerclajul este recomandat in special pentru femeile care au intalnit aceste probleme la sarcini anterioare.

Cum are loc acolo cerclajul?

cerclajul de col uterinCerclajul se face pe cai naturale, adica prin vagin, nu include nici o interventie chirurgicala si este practicat sub anestezie. Medicul introduce un cordon de nailon in jurul gatului uterului, astfel incat sa nu se deschida in timpul sarcinii. Mama poate merge acasa in aceeasi seara. Trebuie avut in vedere faptul ca cerclajul nu impiedica un avort spontan sau o nastere prematura, decat daca mama are grija sa se odihneasca si sa evite o activitate fizica intensa: cerclajul in sine favorarizeaza o buna desfasurare a sarcinii, dar nu este intotdeauna suficient. Medicul va elimina cerclajur in jurul celei e a 8-a luna de sarcina, pentru a permite copilului sa treaca in timpul nasterii.

Clerajul: o tehnica dezbatuta cu privire la eficacitatea sa

Studiile au aratat ca printr-un cerclaj nu se reduce in mod obligatoriu riscul de avort spontan si nasteri premature, de unde apare si controversa despre aceasta tehnica. Ea este inca recomandata pentru femeile care au suferit avorturi spontane sau au dat nastere la copii prematuri.

Sursa: http://www.enceinte.com/article_info/1/grossesse/suivi_de_grossesse/le_cerclage.html

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole