Alegerea naşterii prin operaţie cezariană spre termen creşte riscul de complicaţii pentru copil şi mamă, avertizează şi un studiu al Clinicii Mayo

Pentru unele femei îndurarea ultimelor săptămâni de sarcină poate fi o provocare fizică şi emoţională. Durerile şi suferinţa, umflarea picioarelor şi anxietatea privind începutul travaliului sunt parte a procesului natural al sarcinii dar unor femei aceste lucruri li se par de nesuportat. Poate părea mai uşor să înlături aceste ultime simptome ale sarcinii alegând naşterea prin operaţie cezariană ceva mai devreme dar cercetătorii de la Clinica Mayo atenţionează că o astfel de alegere creşte riscul pentru complicaţii atât pentru mamă cât şi pentru nou-născut. Aceşti cercetători au publicat de curând, în Mayo Clinic Proceedings, un articol care revede acest subiect. 

În mod istoric, termenul sarcinii se calculează ca fiind la 40 de săptămâni de la ultimul ciclu menstrual. Sarcina la termen este sarcina dusă peste 37 de săptămâni împlinite iar sarcinile la termen precoce sunt sarcinile finalizate prin naştere între 37 de săptămâni şi 38 de săptămâni şi 6 zile. Conform cercetătorilor, aproximativ 10-15% din toate naşterile din SUA au loc înainte de 39 de săptămâni complete de sarcină fără o indicaţie medicală adevărată pentru naştere la termen precoce. „Morbiditatea şi mortalitatea au crescut atât la mame cât şi la copiii care sunt născuţi la termen precoce comparativ cu cei născuţi la sau după 39 de săptămâni”, spune Jani Jensen, obstetrician şi principal autor al studiului. „Trebuie să facem cunoscute riscurile asociate unei naşteri la termen precoce”. 

cezariana si riscurile pentru mama si copil

Riscurile crescute pentru nou-născut includ morbiditate mai mare, de exemplu prin dificultăţi de respiraţie, de alimentaţie şi probleme precum paralizia cerebrală. Aceste morbidităţi duc, de asemenea, la creşterea numărului de internări în terapia intensivă neonatală.

Alegerea unei naşteri la termen precoce presupune inducerea travaliului, deci medicaţie şi proceduri care să ajute la declanşarea travaliului. Acestea pot duce la prelungirea travaliului, nevoia aplicării de instrumente precum forcepsul sau vacuum-ul pentru naşterea copilului şi cresc riscul de infecţie şi hemoragie. De asemenea, creşte riscul pentru operaţie cezariană de urgenţă şi, pe termen lung, riscul de complicaţii chirurgicale la mamă. „Declanşarea naşterii nu este în totalitate o procedură benignă, despre asta vorbim”, spune dr. Jensen.

Dr. Jensen consideră că este absolut necesar ca pacientele şi publicul să fie informaţi despre sarcina la termen şi momentul în care naşterea copilului este sigură. Un alt studiu a inclus 650 de femei care născuseră recent. Jumătate din acestea au spus că credeau că sarcina la 37-38 de săptămâni este sarcină la termen şi 25% din aceste femei credeau că este sigur să naşti şi la 34-36 de săptămâni. 

Campaniile de conştientizare a publicului şi a serviciilor de sănătate pot ajuta la informarea tuturor despre complicaţiile unei astfel de naşteri. Unele spitale au luat deja măsuri pentru reducerea ratei naşterilor declanşate la termen precoce (înainte de 39 de săptămâni împlinite) precum interzicerea inducerii travaliului înainte de 39 de săptămâni de sarcină în absenţa unei indicaţii medicale din partea mamei sau a fătului. Asiguratorii şi mediile academice sunt şi ele atente la această practică medicală. Unele companii de asigurări refuză să plătească pentru naşterile induse electiv, fără o indicaţie medicală solidă.

Clinica Mayo Clinic este un lider mondial nonprofit în îngrijirea medicală, cercetare şi educaţie.

sursa BABY CARE SIBIU

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole