Sarcina, travaliul, nasterea, toate au ramas in urma acum ca tii in brate rodul eforturilor tale din ultimele noua luni. Toata lumea roieste in jurul tau, te felicita, iti admira micutul si toti iti arata ca sunt alaturi de tine.Ce poti sa vrei mai mult? De fapt ar trebui sa fii cea mai fericita acum ca nou nascutul tau copil ti-a implinit viata. Si totusi nu esti. De fapt, in loc sa traiesti fericirea momentului, tu treci prin ceea ce pare a fi una dintre cele mai rele stari posibile si curios lucru, nimeni nu pare sa inteleaga ce se intampla cu tine.

Nu esti singura, de fapt mai bine de 80% dintre femeile care nasc trec prin aceasta stare de vulnerabilitate emotionala cunoscuta generic drept "Baby blues". Insa, pentru cele mai multe dintre ele, blues-ul dureaza numai in jur de doua saptamani, perioada dupa care scapa de starile de anxietate si insomnie dar si de crizele de plans specifice acestui interval de timp in care nivelul hormonilor din organism oscileaza puternic, revenind la cotele normale de dinainte de sarcina.

Depresia Post Partum (DPP)

Daca cele doua saptamani de baby blues au trecut iar tu nu ai reusit inca sa iti gasesti echilibrul interior atunci ar fi bine sa stii ca lucrurile nu sunt chiar in regula si ca este posibil sa suferi de o forma de depresie post partum (DPP) o afectiune specifica perioadei post natale si care nu trebuie sub nici o forma ignorata.

Printre cele mai importante simptome ale depresiei post partum se numara:

- insomnia;

- momentele de tristete in care izbucnesti in plans necontrolat;

- pierderea oricarui interes in activitatile ce alta data iti faceau placere;

- dificultati mari in a reusi sa te concentrezi;

- scaderea apetitului;

- aparitia starilor de anxietate, nervozitate si iritabilitate;

- o atitudine retrasa fata de toata lumea

- sentimentul de vina excesiva;

- aparitia atacurilor de panica insotite de cresterea necontrolata a pulsului, ameteala, confuzie si sentimentul unui sfarsit brutal;

- prezenta gandurilor negative si chiar a intentiilor suicidale.

depresia post partumIn unele cazuri mamele se considera apte sa faca fata sarcinilor generate de copil, insa, in multe din cazuri, femeile se simt depasite de cerintele maternitatii ba chiar se tem ca vor pune in pericol viata micutului si refuza sa se apropie de el.

In aceste conditii se impune consultarea unui medic specialist care sa poata evalua obiectiv situatia si sa decida daca este vorba de niste dezechilibre normale specifice perioadei de dupa terminarea sarcinii sau daca situatia este una mai grava ce necesita tratament.

In ceea ce priveste cazurile de depresie post natala, proaspata mamica trebuie sa isi abordeze propria situatie cu sinceritate in fata medicului si sa ii explice absolut tot ce simte. De asemenea, esentiale nu sunt numai trairile si sentimentele cu care se confrunta femeia ci si periodicitatea lor si nivelul de intensitate la care se manifesta.Toate aceste aspecte constituie un tablou pe care medicul are pregatirea specifica pentru a-l intelege si pentru a decide care este cel mai bun tratament.

Desi des intalnite, multa vreme cazurile de depresie post partum nu au fost tratate corespunzator de comunitatea medicala, fiind adesea puse pe seama modificarilor hormonale post natale. Acest fapt a fost si este deseori agravat si de faptul ca societatea, fie ea si cea moderna nu este suficient de deschisa pentru a putea intelege si accepta faptul ca o femeie ce tocmai a nascut poate avea atat de multe sentimente negative si in consecinta, sprijinul pentru o femeie ce trece prin depresie post natala este destul de limitat.

Ca o nota suplimentara, Depresia Post Partum nu este nici pe departe cea mai grava forma de depresie ce apare dupa nastere. Astfel, in cazuri, ce-i drept, destul de rare poate aparea si Psihoza Post Partum (PPP) care se caracterizeaza printr-o gandire ciudata si greu de inteles, combinata cu paranoia, deziluzii, halucinatii si uneori chiar puternice impulsuri sinucigase. Toate aceste simptome, mai mult decat grave, impun un tratament imediat si eventual chiar spitalizare pentru mamele identificate cu Psihoza Post Partum.
In toate aceste situatii de depresie, consultarea medicului este esentiala si in 99% din cazuri tratamentul prescris de medic duce la disparitia simptomelor specifice depresiei post partum.

Ce cauzeaza depresia post partum?

In general experti au concluzionat ca nu este vorba de o singura cauza si ca la baza sta o combinatie de factori de natura psihologica, biochimica si genetica combinate cu un dezechilibru hormonal si cu factorii de mediu, factorul spiritual nu trebuie nici el neglijat. Totusi cel mai important factor pare sa fie cel genetic in conditiile in care statisticile la nivel international evidentiaza ca preponderenta aparitia depresiei post partum la femeile ce au un istoric personal de depresie.

Pot fi in pericol de a dezvolta o depresie post partum?

Evident, doar un medic poate da un raspuns sigur la aceasta intrebare, totusi, daca vrei sa incerci sa afli un raspuns, trebuie sa iei in calcul ca depresia post partum poate aparea in special daca:

- tu sau un membru apropiat al familiei tale sunteti dispusi sau ati avut in trecut episoade de depresie sau de alta boala mentala;

- ai fost expusa unor momente de puternic stress sau anxietare pe perioada sarcinii;

- ai avut parte de o sarcina nedorita, lucru ce cu siguranta te-a marcat;

- ai trecut sau treci printr-o perioada de neintelegeri in familie sau ai divortat de curand;

- ai avut complicatii de natura obstetrica pe perioada sarcinii sau la nastere;

- ai trait in copilarie diverse traume intense sau abuzuri;

- tu sau alta persoana din familia ta aveti un istoric de probleme cu glanda tiroida, o afectiune in acest sens desi nu inseamna neaparat ca vei trece printr-o depresie post partum, dar te expune totusi riscului de aparitie.

Totul poate parea aleatoriu deoarece sunt cunoscute atat cazuri in care o femeie a avut aproape toate punctele enumerate mai sus si nu a trecut prin depresia post partum, dar la fel de bine au existat si femei care suferind doar de una din problemele de mai sus au trecut prin lungi perioade de Depresie Post Partum.

Ce solutii am pentru a face fata unei depresii post partum?

Daca suferi de Depresie Post Partum primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa accepti ca starea prin care treci si sentimentele pe care le incerci sunt departe de a fi normale. Odata ce ai acceptat situatia si ai inteles ca orice amanare nu va face decat sa prelungeasca o agonie inutila, urmatorul pas este sa iti contactezi medicul si sa ii spui ce simti. Depresia post partum este departe de a fi o boala incurabila sau grava iar medicul iti va prescrie un tratament sau te va trimite la un specialist capabil sa te ajute.

Odata ce latura medicala a problemei este rezolvata, ai grija sa respecti cateva puncte importante:

- menanjeaza-te: ai grija sa ai la indemana tot ceea ce ai nevoie si incearca sa dormi si sa mananci corespunzator, mai ales daca alaptezi. De asemenea evita sa te invinovatesti pentru ceea ce simti. nu uita, daca ai DPP nu inseamna ca nu esti o mama sau o sotie buna.

- cere ajutor: nu te rusina sa apelezi la partener, parinti, prieteni sau la alte persoane ce te pot ajuta sa treci peste aceasta perioada nefasta.

- rugaciunea: sa observat ca persoanele care au o oarecare credinta si se roaga in aceste momente de depresie, pot trece mai usor peste ea. Rugaciunea poate scurta si diminua depresia post natala.

- nu tine in tine ceea ce simti: discuta cu alte femei ce au trecut deja prin ceea ce treci tu acum. O buna solutie in acest sens sunt discutiile pe un forum pentru mamicile ce au nascut de pe internet. De altfel s-ar putea sa ai anumite satisfactii dialogand cu alte femei, chiar si insarcinate si comunicandu-le din experientele tale.

- nu iti neglija aspectul: aranjeaza-te, machiaza-te si fa tot ceea ce iti place sa faci pentru a fi frumoasa. Nu uita ca esti femeie si nu uita sa arati acest lucru.

- dormi odata cu copilul: cerintele la care este supusa o proaspata mama sunt numeroase si deseori obositoare, profita la maxim de momentele in care micutul tau doarme si fa si tu acelasi lucru. Oricum pentru a te lupta cu oboseala si depresia ai nevoie de odihna. Totusi nu iti lasa copilul singur si pe perioada cat dormi asigura-te ca partenerul sau cineva apropiat are grija si de copil.

- nu sta inchisa in casa: iesi in lume, plimba-te, fa niste cumparaturi, totul alaturi de micutul tau care va aprecia la randul sau o iesire in afara casei.

- nu te suprasolicita: un copil este si asa suficient de solicitant pentru tine avand in vedere ca te confrunti si cu depresia asa ca nu te suprasolicita, rufele si vasele poti sa le speli si mai tarziu, sau poate ca ai pe cineva care sa te ajute.

Este sigur sa iau antidepresive in timp ce alaptez?

De principiu aceasta este o decizie pe care numai medicul o poate lua, insa trebuie sa tii cont ca orice intra in organismul tau va ajunge in cantitati mai mici sau mai mari si in cel al copilului atata timp cat il alaptezi, asa ca mai bine evita sa iei antidpresive.

Depresia post partum este o problema si pentru partener

Chiar daca e dificil, tatal copilului tau trebuie sa iti fie mereu aproape si sa te inteleaga in aceste momente dificile. Nu este usor nici pentru el, insa, daca te iubeste te va intelege si va face tot posibilul sa te ajute sa treci peste depresia post partum.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole