Daca ar fi sa ne luam dupa filmele si serialele de la TV, femeile nu pot sa nasca decat intr-o singura pozitie si anume asezate pe spate cu picioarele departate, tinandu-si rasuflarea si impingand din toate puterile. De altfel, acesta este si modul in care cele mai multe femei aleg sa nasca, si asta fiindca nu sunt nu cunosc suficient pozitiile . Insa cercetarile efectuate din ultimii ani au demonstrat ca exista metode si pozitii mult mai usoare de a trece peste o nastere, atat pentru mama cat si pentru copil.

A fi in travaliu si a impinge in timp ce stai pe spate este ca si cand ai impinge la deal, necesitand astfel un efort suplimentar. De fapt exista pozitii care te ajuta mult mai mult cum ar fi statul la verticala, ingenucheatul sau statul pe o parte. Astfel, vei putea folosi gravitatia in avantajul tau si vei permite oaselor pelvisului tau sa ramana largite si sa se deschida pentru a ajuta copilul sa iasa. Asta face ca intreaga faza a travaliului sa se scurteze si sa devina mai usoara, atat pentru tine cat si pentru copilul tau.

in ce pozitie este mai bine sa nastiPoate si tu ai auzit sfatul conform caruia in ultima parte a sarcinii nu este bine sa stai pe prea mult pe spate deoarece fluxul de sange ce ajunge la copil se diminueaza. Ei bine acelasi sfat este valabil si pentru perioada travaliului deoarece pentru copil travaliul este la fel de greu ca si pentru tine iar lipsa unei alimentari corecte cu sange poate sa ii cauzeze probleme.

Impinsul spontan

Acesta apare cand femeia se lasa condusa de propriul corp pe perioada travaliului si impinge atunci cand simte nevoia sa o faca si isi tine respiratia pentru perioade scurte de timp.
A impinge asa cum iti indica propriul corp este cea mai buna solutie pentru travaliul tau. A impinge mai tare, mai mult sau pentru perioade mai mari de timp poate fi foarte obositor si de asemenea implica mai multa presiune asupra copilului, muschilor si tesutului din zona pelvisului. De asemenea nu trebuie neglijat faptul ca tu respiri si pentru copilul tau iar a-ti tine respiratia mai mult decat trebuie va priva copilul de o cantitate importanta de aer.

cea mai buna pozitie pentru nastere

Rezultate ale cercetarilor

Cercetatorii care au analizat toate posibilele variante pentru problema impinsului in timpul travaliului au ajuns la concluzia ca femeile care in timpul travaliului au o pozitie verticala isi scad in acest fel durata travaliului si intensitatea durerilor pe care trebuie sa le suporte, spre deosebire de femeile care aleg sa nasca in pozitia culcat pe spate.

Ce avantaje au pozitiile verticale?

  • O scurtate a celei de-a doua perioade de travaliu
  • O posibila reducere a riscului de a fi nevoie sa se apeleze la pompa de vacuum sau la forceps pentru extragerea copilului
  • Un grad scazut de durere
  • Mai putine aparitii ale unor ritmuri de bataie anormale la inima fatului
  • O fortare mai mica la nivelul vaginului si perineului

Ce avantaje are impinsul spontan?

  • O fortare mai mica a perineului
  • O intarire mai rapida a muschilor de la nivelul pelvisului dupa nastere
  • Mai putine variatii in ritmul cardiac al fatului

Daca vrei sa inveti tipuri de pozitii in travaliu si cum sa diminuezi durerea din timpul nasterii inscriete la un Curs Lamaze pentru Gravide si vei fi mult mai pregatita pentru momentul nasterii vei avea incredere in tine si nasterea va fi mai placuta.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole