O femeie gravida de la cursurile Lamaze întreaba despre mesajele amestecate pe care le-a primit cu privire la nastere. „La curs, vad fotografii ale unor femei care se plimba, folosesc cazile de baie sau stau pe mingii de travaliu. Dar în povestile de la TV, se pare ca femeile petrec aproape tot timpul în pat. Este chiar atât de important sa te dai jos din pat si sa te misti de jur împrejur?

Libertatea de miscare este importanta pentru a face nasterea mai usoara pentru bebelusul vostru. Este cea mai buna cale pentru voi sa utilizati gravitatea pentru a ajuta bebelusul sa coboare si sa cresteti marimea si forma pelvisului vostru. Astfel, puteti raspunde durerii într-un mod activ si puteti accelera si imbunatati procesul nasterii. În contrast cu ceea ce vedem în mod obisnuit la televizor, în Statele Unite, imaginile din istorie si din diferite culturi arata femei în multe pozitii diferite în timpul travaliului. Conform Grupului pentru Sarcina si Nastere Cochrane, o sursa de informatii respectata la nivel mondial pentru îngrijirea documentata pe baza de dovezi, studiile demonstreaza ca abilitatea de a se misca a unei femei în travaliu si alegerea pozitiilor este foarte probabil sa fie benefica pentru gravida si copil.

Activitatea ofera o distragere a atentiei de la disconfort, un simt al libertatii personale mai mare si o sansa de a relaxa tensiunea musculara care poate duce la o crestere a durerii. Un studiu a indicat ca, atunci când este în travaliu singura, fara restrictii, o femeie va gasi multe pozitii care sa îi ofere confort. Femeile schimba pozitiile mai frecvent pe masura ce travaliul se apropie de nastere. Fara îndrumari si numai ascultând semnalele propriului corp, o femeie se va misca între pozitii de stat în picioare, aplecata înainte, pe vine, asezata sau pozitii de îngenunchere.

De ce ajuta miscarea

Libertatea de miscare in timpul travaliului a gravideiUterul raspunde la miscare printr-o munca mai eficienta. Pozitiile pe care o femeie le va alege pentru confort vor ajuta de asemenea copilul sa coboare mai usor de-a lungul canalului de nastere. Studiile au indicat ca schimbarea pozitiilor poate fi utilizata pentru încurajarea bebelusului sa se roteasca si sa treaca prin pelvis, asa cum ar trebui pentru ca travaliul sa progreseze optim. Acest lucru poate fi în mod deosebit util atunci când bebelusul a intrat în pelvisul mamei într-o pozitie posterioara (spatele capului bebelusului este îndreptat catre spatele mamei) ceea ce reprezinta o pozitie mai putin favorabila decât cea anterioara (spatele capului bebelusului este îndreptat catre abdomenul mamei).

Atunci când travaliu încetineste, o schimbare de pozitie va ajuta adesea la regasirea „ritmului”. Uneori în timpul travaliului o femeie poate se poate simti extenuata si poate simti nevoia sa se odihneasca într-o pozitie confortabila. Totusi, conform unui studiu publicat în 2003 în revista Nursing Research (Cercetari de asistenta medicala, n.t.), durerea joasa de spate a unei femei aflate în travaliu este în mod semnificativ mai puternica în timpul travaliului activ daca ea se afla într-o pozitie întinsa pe spate.

Fiecare maternitate ar trebui sa ofere de aceea mai multe optiuni care sa permita femeilor sa schimbe pozitiile. Unei femeie gravide ar trebui sa i se ofere ocazia sa se odihneasca într-un balansoar, pe o minge de travaliu, sau în cada cu apa. Este posibil sa simta nevoia confortului oferit de un fotoliu sau de un scaun fara brate în care sa poata sa stea asezata cu fata catre spatar, aplecata înainte pe o perna plasata pe spatar. O femeie poate sa vrea sa danseze lent pe muzica sau sa foloseasca un rebozo (sal mexican) care sa o ajute sa se miste si sa schimbe pozitiile. Ar trebui sa existe o zona sigura pentru plimbare atât în interiorul cât si în exteriorul maternitatii, indiferent daca este vorba de un spital, un centru de nasteri sau de casa femeii.

Un studiu publicat în The New England Journal of Medicine (Jurnalul de Medicina din New England, n.t.) în anul 1998 a analizat efectele pe care le are plimbarea asupra travaliului. Desi în acest studiu travaliile femeilor care s-au plimbat nu au fost mai scurte, femeile care s-au plimbat au fost atât de multumite încât 99% dintre ele au declarat ca le-ar place sa poata sa se plimbe si în timpul viitoarelor travalii.

Exersarea Pozitiilor Favorabile si Miscarea

În timpul cursurilor de educatie prenatala Lamaze, o femeie si partenerul ei vor exersa diferite pozitii si miscari. Ea va exersa pozitii in care sta aplecata-înainte pentru a încuraja bebelusul sa intre în plevis într-o pozitie care face ca travaliul si nasterea sa fie mai usoare. Aceste pozitii în care femeia sta aplecata înainte trebuie folosite în timpul ultimelor saptamani de sarcina, la fel ca si în timpul travaliului, în special daca femeile resimt dureri puternice în spate. Cursurile de educatie prenatala Lamaze le invata deasemenea pe femei ca balansarea pelvisului si utilizarea pozitiei de start, pe vine, dans lent, pozitia pe genunchi/piept, si urcarea scarilor sunt pozitii/miscari cheie în timpul travaliului. Exersandu-le cu ajutor din partea mingei de travaliu, rebozo, scaune, mese, devine mai usor pentru femei sa le utilizeze în travaliu.

Motivele pentru care femeile nu se pot misca în travaliu

Gravida in timpul travaliului poate alege pozitia cea mai confortabilaDesi un spital sau maternitate este posibil sa nu aiba o politica restrictiva care sa consemneze femeia la pat, utilizarea de rutina a monitorizarii fetale continue, a medicamentelor de inducere si augmentare a travaliului si a epiduralei limiteaza miscarile femeii si o consemneaza la pat. Într-adevar, atunci când femeile americane au fost întrebate de ce nu se plimba în timpul travaliului, primul raspuns pe care l-au dat a fost „Eram conectata la ceva”. Daca confortul femeii în travaliu este îmbunatatit si daca o nastere normala este sustinuta, interventiile de genul monitorizarii fetale si IV (perfuzie intravenoasa) ar trebui folosite numai atunci când prezenta complicatiilor o fac necesara. Atunci când este necesar din punct de vedere medical sa se utilizeze aceste interventii, femeile ar trebui sa fie ghidate sa continue sa se miste în orice pozitie înca pot. De exemplu, femeile pot fi sustinute în schimbarea pozitiei din culcata pe o parte în aplecata pe pat.

Recomandarile Lamaze International

Libertatea de miscare este o componenta majora de management al durerii. Ca multe alte femei din lume puteti folosi miscarea pentru a face travaliul mai confortabil si mai eficient. În timp ce nu putem spune ca exista vreo pozitie singulara ideala pentru travaliu, libertatea voastra de a alege si de raspunde în felul vostru propriu este critica. „Probabil ca cea mai mare consideratie ... este cum simte o mama ca trebuie sa îsi foloseasca libertatea de miscare si cât de mult se poate misca de jur împrejur, poate sta asezata, în picioare, se poate balansa pe mâini si genunchi, sau poate sa îsi asume orice alta pozitie. Adesea o mama va gasi instinctiv pozitia care favorizeaza un travaliu mai rapid si mai eficient. Nasterea este un proces activ, si, fara restrictii, veti raspunde pentru a face nasterea mai usoara pentru voi si bebelusul vostru.

Articol realizat de catre Lamaze International Consiliul de Educatie si face parte din proiectul Practici de Îngrijire care Promoveaza Nasterea Normala

Autori principali:
Teri Shilling, MS, IBCLC, CD(DONA), LCCE, FACCE
Joyce DiFranco, RN, BSN, LCCE, FACCE

Bibliografie

1. Simkin, P., & Ancheta, R. (2000). The labor progress handbook. Malden, MA: Blackwell Science.
2. Enkin, M., Keirse, M.J., Neilson, J., Crowther, C., Duley, L., Hodnett, E., et al. (2000). A guide to effective care in pregnancy and childbirth. New York: Oxford University Press.
3. Carlson, J.M., Diehl, J.A., Sachtleben-Murray, M., McRae, M., Fenwick, L. & Friedman, E.A. (1986). Maternal position during parturition in normal labor. Obstetrics & Gynecology, 68(4), 443–447.
4. Roberts, J.E., Mendez-Bauer, C., & Wodell, D.A. (1983). The effects of maternal position on uterine contractility and efficiency. Birth, 10, 243–249.
5. Fenwick, L., & Simkin, P. (1987). Maternal positions to prevent or alleviate dystocias in labor. Clinical Obstetrics & Gynecology, 30(1), 83–89.
6. Simkin, P. & O’Hara, M. (2002). Nonpharmacologic relief of pain during labor: Systematic reviews of five methods. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 186(5, supplement), S127-S159.
7. Adachi, K., Shimada, M., & Usai, A. (2003). The relationship between the parturient’s positions and perceptions of labor pain intensity. Nursing Research, 52(1), 47–51.
8. Bloom, S.L., McIntire, D.D., Kelly, M.A., Beimer, H.L., Burpo, R.H., Garcia, M.A., et al. (1998). Lack of effect of walking. The New England Journal of Medicine, 339(2), 117–118.
9. Scott, P. (2003). Sit up and take notice! Positioning yourself for a better birth. Tauranga, New Zealand: Great Scott Publications.
10. Declerq, E.R., Sakala, C., Corry, M.P., Applebaum, S., & Risher, P. (2002). Listening to mothers: Report of the first national U.S. survey of women’s childbearing experiences. New York: Maternity Center Association.
11. Kroeger, M. (2004). Maternal position in labor, birth, and breastfeeding, page 70 in Impact of birthing practices on breastfeeding: Protecting the mother and baby continuum. Sudbury, MA: Jones and Bartlett

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole