Pe baza cursurilor de educatiei prenatala pentru gravide circula diferite zvonuri si o parte din ele s-au transformat in timp in mituri si asta datorita unor informatii insuficiente si din surse neoficiale. Ne-am propus sa clarificam o parte din aceste mituri si am ales  5 dintre ele pentru a fi dezbatute.

Mitul Lamaze 1:  Lamaze este numai tehnica de respiraţie.

Adevarul: Cursurile Lamaze au ca obiectiv sporirea încrederii femeilor în capacitatea lor de a naşte natural. Cu ajutorul cursurilor Lamaze femeile isi redescopera înţelepciunea interioară aflată în fiecare dintre ele – înţelepciunea de a da naştere. La cursurile pentru gravide, se învaţă strategii simple de suportare a travaliului, inclusiv respiraţia focalizată. Tehnicile de respiraţie reprezinta doar una dintre metodele care sprijina femeile în travaliu. Mişcarea şi adoptarea diferitelor poziţii specifice, susţinerea afectiva din timpul travaliului, relaxarea, hidroterapia, masajul şi folosirea aplicaţiilor calde şi reci sunt doar o parte dintre metode învăţate în timpul cursurilor Lamaze.

Mitul Lamaze 2: Cursurile Lamaze promit o naştere fără dureri

Adevarul: Multe femei au o teama de durerea specifica travaliului, durere care este o parte normală si fireasca din procesul naşterii unui copil. Durerea din timpul travaliului şi a naşterii, ca orice altă durere, ne protejeaza, fiind necesara. Răspunzand durerii din timpul contracţiilor – prin schimbarea poziţiilor şi mişcare, prin masaj, prin gemete – nu facem altceva decât să ajutam bebeluşul să se instaleze în pelvis şi să se mişte de-a lungul canalului de naştereşi, dar mai ales se diminueaza  durerea. Unele femei consideră că durerile din timpul travaliului sunt similare cu un efort mare depus de dansatori si sportivi. Prin Cursurile Lamaze femeile inţeleg valoarea durerii şi înveţă să aleagă acele metode care să le uşureze travaliul, sa le diminueze durerea şi să le mărească confortul.

Mituri cursuri Lamaze

Mitul Lamaze 3: Naşterea folosind metoda Lamaze înseamnă că nu puteţi face epidurală

Adevarul: La Cursurile Lamaze aflati informaţii despre modalitatile naturale de alinare si diminuare a durerii, dar şi despre metodele alopate, inclusiv anestezia epidurala. Eliminarea  completa a durerii face ca raspunsul la contractii sa devina mai dificil si astfel nu se mai poate vorbi la fel de mult de facilitarea travaliului si a nasterii raspunzand la contractii. Femeilor carora li se face anestezie epidurală in timpul travaliului trebuie să li se administreze fluide prin intermediul unei perfuzii intra-venoase, limitând considerabil optiunea de miscare si ca urmare devine necesara monitorizarea permantenta a batailor inimii fatului. Este foarte probabil ca gravidele să fie încurajate să stea în pat, şi este foarte probabil sa fie nevoie de medicaţie pentru a mări puterea contracţiilor. Avand posibilitatea de a folosi cât mai multe dintre tehnicile de confort si diminuare a dureii pe care le-au invatat la cursurile Lamaze, cum ar fi, schimbarea poziţiilor, plimbarea, masajul hidroterapia ş.a, aceste neajunsuri pot fi limitate. Educaţia Lamaze va ajuta femeile în luarea deciziilor personale celor mai potrivite pentru ele, avand la dispozitie o informatie mult mai completa si corecta.

Mitul Lamaze 4:  Lamaze nu are efect

Adevarul: Lamaze-ul care „are efect” nu implica automat lipsa completa a durerii, evitarea medicaţiei sau lipsa oricaror tipuri de complicaţii. La cursurile Lamaze femeile invata că natura a facut ca naşterea naturala să fie cea mai simplă cale şi cea mai aproape de perfecţiune, iar femeile ştiu deja cum să nască, acest lucru fiind inscris ancestral in sufletul lor. Lamaze are efect dacă femeile au încredere în procesul natural de naştere, daca au încredere în capacitatea lor de a da naştere copiilor, daca au libertatea de a conlucra cu corpul lor pe măsură ce travaliul avansează, şi daca sunt susţinute de cei care le asigură asistenţa medicală, de familie, de prieteni care aşteaptă cu răbdare ca natura să îşi urmeze cursul. Lamaze „are efect” dacă naşterii i se permite să decurga asa cum a fost "programata" de Creator.

Mitul Lamaze 5:  Lamaze nu este pentru toată lumea

Adevarul: Dintotdeauna femeile s-au pregătit pentru naşterea copiilor lor. Până nu demult, femeile învăţau despre naştere de la mamele, surorile si alte femei care au trecut prin experienta nasterii. Evenimentul nasterii avea loc acasa, in familie cu ritualurile şi tradiţiile specifice care le ajutau să se simta increzătoare în capacitatea lor de a da nastere la copii. Femeia era înconjurata de familie şi de femei înţelepte care o incurajau si care aveau grija de confortul lor din timpul travaliului, iar in zilele şi săptămânile care urmau după naştere le erau in continuare alaturi si le invatau cum sa isi creasca copilul. Astăzi, cursurile de pregătire pentru naştere oferă cunoştiinţele, abilităţile şi susţinerea care le ajută pe femei să nască cu încredere şi bucurie, aşa cum o fac de multe secole. Pregătirea Lamaze este pentru toată lumea!

Autor: dr. Oana Melinte-Moraru

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole