Nasterea acasa alternativa pentru femeile din Romania? Ce face diferenta? Ce isi doresc ramancele?

Dupa cum bine stiti, am imbratisat cu drag campania de informare pe care o sustine Caravana "Indraznesc sa nasc asa cum vreau!" Suntem prezenti alaturi de acest proiect ori de cate ori putem fiindca multe dintre credintele transmise in cadrul acestui film au fost asimilate si implementate in cadrul maternitatii noastre inca de la inceputurile sale. 

Ba chiar a fost creata in acest sens! Sa implineasca nevoile emotionale si practicile prietenoase pentru mama si copil.

Acest film care revolutioneaza Romania a fost flacara care a izbucnit in urma multor nemultumiri pe care le prezinta femeile la nastere in unitatile spitalicesti. Filmul prezinta realitatea medicalizata a nasterii care acorda importanta maxima unei rutine rigide fara sa aiba in vedere faptul ca nasterea este un proces emotional, simplu si atat de natural, unde femeia are nevoie de respect, are nevoie sa simta ca nu este privita, sa nu se simta folosita, mai mult decat atat, sa nu se simta agresata emotional.

Povesti triste ale femeilor care au nascut in sistemul de stat, nu neaparat al acestor ani, ci mai degraba al anilor cand nasterile asaltau salile spitalelor, cand moasele se simteau impovarate si frustrate de numarul depasit al travaliilor, cand cezariana nu era considerata o optiune a femeii, ci doar o interventie necesara si greu de dobandit, (dupa ce femeia se simtea epuizata, traumatizata), ajungea sa dea o conotatie negativa nasterii-travaliului si, in acest fel au influentat alegerile femeilor de astazi.

Mame impovarate de propria nastere sau de cele multe nasteri avute in medii restrictive povestesc fiicelor despre trauma nasterii lor pe care o poarta toata viata.
O mama care isi poarta trauma unei nasteri in care s-a simtit folosita, a simtit ca durerea este dusa la cote maxime fiindca nu a putut schimba pozitia, cand un cadru medical impovarat a uitat sa ii adreseze un cuvant bun, va transmite aceleasi sentimente tuturor fiicelor Evei ce se vor naste in urma ei.

De aceea, astazi tinerele aleg cu usurinta operatia cezariana. Respectam dreptul de a alege informat.

Alte tinere considera ca a naste in mediul spitalului este impovarator si aleg sa nasca acasa! Ele se raporteaza la experientele negative trecute sau...poate si prezente, si exploreaza asiduu ultimele studii efectuate in domeniul emotional al nasterii, urmarind experientele pozitive ale nasterii acasa din alte tari.

In Romania se naste acasa! 

nasterea acasa

Publicul din salile de proiectie ale filmului "Indraznesc sa nasc asa cum vreau!" considera ca acesta incurajeaza nasterea acasa.

Intamplator sau programat femeia romanca alege sa nasca acasa asigurandu-si un mediu in care simte ca poate avea control.

O sa va intrebati daca nasterea acasa este optiunea multora dintre romance.

Este?

Ne-am intrebat si noi si am facut sondaje in lumea reala si in lumea virtuala.

Ce isi doresc femeile si care le sunt nevoile pentru a avea o nastere prietenoasa (Conceputul deja existent: Mother Friendly)

 1. Sa aiba liniste
 2. Sa fie intuneric
 3. Sa nu se simta privite
 4. Sa nu se simta judecate
 5. Sa aiba langa ele o persoana in care sa aiba incredere 
 6. Sa simta pozitia in care se simt confortabil
 7. Sa aiba libertatea de a alege pozitiile
 8. Sa aiba libertatea de a avea un pretravaliu cat si un travaliu propriu, fara a fi incadrat in limite de timp
 9. Sa simta natural nevoia de a impinge
 10. Sa aiba libertatea de a alege pozitia de nastere
 11. Sa aiba posibilitatea de a impinge instinctiv
 12. Sa se acorde importanta perineului
 13. Sa se evite epiziotomia de rutina
 14. Sa aiba copilasul pe piept si nedespartit de mama imediat dupa nastere
 15. Sa se astepte detasarea naturala a placentei
 16. Sa fie prietenosi si informati in ceea ce priveste practicile alaptarii

Acestea sunt nevoile unei femei pentru a putea naste natural fara sa simta durerea travaliului, ci sa simta ca au trecut cu incredere printr-o nastere care le-a crescut capacitatea in fortele proprii, in puterea de a fi mame.

Am urmarit femei care au nascut acasa, dar si femei care au avut nasteri nereusite acasa si s-au indreptat catre spital. Au avut aceeasi informatie ca o femeie care a reusit si totusi ce a declansat stoparea travaliului sau blocarea bebelusului sau scaderea/cresterea batailor cordului fetal, iar travaliile s-au finalizat cu interventii medicale sau chiar cu cezariana?

In ce etapa se afla Romania acum?

Femeile isi doresc o nastere altfel, conform standardelor de mai sus, posibila acasa in alte tari, insa in Romania se afla impreganata puternic in subconstient ideea de pericol.

Unele dintre romance nu au tipologia necesara sa poata naste acasa fiindca travaliul poate declansa temeri ascunse in subconstientul acestora iar cateodata mesajele negative, orientate catre pericol ale celor din jur, ale familiei, prietenilor, cadrelor medicale directioneaza catre pericol sau complicarea cursului firesc al travaliului.

Cultura romancelor inca mai are de traversat etape pentru ca femeile sa se poata simti in siguranta atunci cand nasc acasa.

Am continuat sondajul. 

De ce alte femei nici nu gandesc sa nasca acasa?

Ele aleg o nastere intr-un mediu prietenos care sa asigure toate punctele enumerate mai sus, dar sa confere si siguranta actului medical.

Femei care isi doresc sa nasca ca acasa, dar intr-un mediu in care sa se poata interveni, daca emotional sau fizic travaliul deviaza de la firescul pentru care ne-a programat natura, se indreapta catre maternitatea noastra!

Bazine de nastere la Maternitatea Isis din Constanta!

In urma alaturarii acestui demers de informare a mamicilor si viitoarelor mamici in cadrul Campaniei "Indraznesc sa nasc asa cum vreau!" Spitalul Privat Isis a hotarat dotarea a doua saloane de nastere cu bazine speciale, folosite pentru nasterile acasa, dar asigurand si confortul emotional prin confirmarea medicala a cursului firesc al travaliului si nasterii.

Aceste saloane vor asigura confortul intim hotelier, unde gravida insotita de familie, doula, moasa (in functie de optiunile ei) poate sa isi desfasoare travaliul, nasterea si momentele imediat urmatoare impreuna cu bebelusul, dar si confortul medical in caz de necesitate.

Cu respect pentru nastere, alaptare, puterea de a decide informat, Am scris pentru voi, 

Educator prenatal certificat Lamaze International - Liliana Tudose

Tel: 0746.587.456 si 0722.826.734

email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole