Cat de normal este sa nasti inainte de a fi dusa la maternitate? Este destul de putin probabil sa ajungi sa nasti acasa sau pe bancheta din spate a unei masini, mai ales daca este primul tau copil, insa se poate intimpla. In mai putin de 1% din cazuti, o femeie care nu a avut nici un fel de simptoma de travaliu sau care nu are decat contractii intermitente simte brusc nevoia de a impinge, ceea ce poate semnala venirea pe lume a copilului.

Daca ai mai avut o sarcina care s-a finalizat cu o nastere rapida este foarte important sa fii atenta la orice semnal care sa prevesteasca travaliul. Ai grija de asemenea sa ai totul pregatit pentru plecarea la spital de urgenta in conditiile in care esti predispusa la nasteri extrem de rapide.

Totusi, daca simti ca nu mai ai timp sa ajungi la spital si esti acasa (sau in alta parte!) cu contractii care devin din ce in ce mai puternice, iata cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi pana cand un echipaj medical poate ajunge la tine. Corpul tau te va ghida pe tot procesul nasterii, mama natura ne-a facut capabile sa nastem si fara ajutorul medicilor sau a moaselor.

Ce trebuie sa fac mai intai?

nasterea de urgenta- Suna la 112, explica-i dispecerului problema si solicita o ambulanta

- Descuie usa de la intrare pentru ca echipajul de pe ambulanta sa poata intra direct in casa. Mai tarziu s-ar putea sa nu mai poti face acest lucru.

- Daca partenerul tau nu este in zona, suna un vecin sau un prieten care sta in zona.

- Contacteaza-ti medicul, el te va ghida in legatura cu ceea ce trebuie sa faci pana cand vor sosi ajutoare

- Fa rost de prosoape si paturi curate. Aseaza-te pe o patura si tine restul aproape pentru a usca copilul imediat ce vine pe lume.

- Daca simti nevoia sa impingi incearca sa te abtii folosind exercitii de respiratie sau stand pe o parte. Ai grija sa te asezi corect, pentru ca daca nasti in picioare copilul tau poate cadea suferind o lovitura destul de serioasa. De asemenea nu uita sa te dezbraci de pantaloni si de lenjeria intima.

Ce trebuie sa fac daca copilul se naste inainte de sosirea ambulantei?

- Stai calma. Copii care se nasc repede, de obicei nu solicita prea mult organismul mamei.

- Fa tot posibilul sa il nasti cat mai bland cu putinta, fara sa te folosesti de miscari bruste.

- Daca cordonul ombilical este infasurat in jurul gatului copilului ai doua alternative: fie reusesti sa ii desfasori de dupa gatul micutului fie trebuie sa il gargesti atata cat copilul sa iasa fara probleme.

- Dupa nastere, nu incerca sa tai singura cordonul, asteapta ca medicii de pe ambulanta sa faca asta.

- Imediat ce a iesit complet, ai grija sa il usuci si nu te misca din loc pana cand nu este evacuata si placenta.

- Elibereaza-i caile respiratorii frecandu-ti degetele in lateralele nasucului sau de sus in jos.

- Aseaza-l direct pe pielea ta si acoperiti-va pentru a va incalzi amandoi.

- Incearca sa il alaptezi insa fara a forta cordonul ombilical (mai ales daca placenta nu a fost evacuata inca). Alaptatul va va face bine la amandoi, iar pentru organismul tau va fi un semnal de eliberarea a unui cantitati mai mari de oxitocina, generand si eliminarea rapida a placentei.

- Dupa ce este evacuata placenta, maseaza-ti ferm uterul adica zona de sub buric. Astfel uterul tau va fi stimulat sa se contracte si sa ramana asa.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole