Primului documentar românesc despre naștere: "Îndrăznesc să nasc așa cum vreau!"
Marti 24 iunie 2014 vă asteptăm la Galați la proiecția primului documentar românesc despre...
Visezi la o nastere 100 % naturala, dar iti este teama de durerile din timpul nasterii? Stiai ca hipnoza te poate ajuta sa scapi de frica de nastere si sa controlezi durerile din timpul nasterii si chiar sa nu mai simti disconfortul unei nasteri?
Daca te tenteaza ideea de hipnoza la nastere poate ai dori sa stii mai multe! Cui se adreseaza ea? Este intr-adevar eficienta?
Contrar ideilor preconcepute, nasterea sub hipnoza nu implica nicio amnezie sau blocare a mintii femeii care naste. In timpul hipnozei, tu esti cea care poate controla emotiile, care poate controla tot ceea ce simti si cum reactionezi.
Obiectivul pregatiri nasterii sub hipnoza este prin urmare sa va ajute sa depasiti durerea si temerile incurajandu-va sa va concentrati mintea asupra unui lucru care va place si care va aduce confortul. Puteti, de exemplu, sa simbolizati durerea cu o culoare. Hipnoza este ca "muschiul imaginatiei", spune Isabelle Ignasse, psiholog si instructor la Institutul francez de hipnoza, "cu cat o femeie isi va dezvolta capacitatea de a-si imagina altceva, cu atat hipnoza va fi mai eficienta si nasterea mai putin dureroasa".
Hipnoza va ofera o nastere linistita: "In timpul travaliului, m-am gandit la tineretea mea , m-am vazut la plaja, acasa sau chiar in pat. Metoda de pregatire pentru nastere sub hipnoza m-a ajutat sa raman calma in ziua X: intre perioadele contractiilor si chiar si in timpul contractiilor, am fost in stare sa imi stapaneasca durerea", spune o mamica ce a nascut prin hipnoza.
Din luna a patra sau a cincea de sarcina, veti fi indrumata sa participati la sedinte personalizate cu durata de cel mult 10 minute, in timpul carora veti fi supravegheata de catre un specialist in hipnoza. Nu exista un numar predefinit de sedinte. Totul depinde de abilitatea voastra de a va imagina altceva. Unele mame vor avea nevoie de 1-4 sedinte cu cateva zile inainte de nastere sau chiar in ziua nasterii. Altele prefera un antrenament mai frecvent de o data pe saptamana, incepand din luna a cincea de sarcina.
Dar cum se face hipnoza? Pentru fiecare persoana in parte se va gasi metoda care i se potriveste cel mai bine, cu respectarea unor scenarii antidurere, invatate in timpul sedintelor de pregatire pentru nastere sub hipnoza:
Astfel, imaginandu-va ca sunteti intr-un loc in care va place, durerile fizice dispar.
Avand in vedere ca inca nu cunosc vreun studiu care sa analizeze eficacitatea sedintelor de pregatire a nasterii sub hipnoza, au fost luate in considerare constatarile moaselor si a celor ce asista la nastere:
Toate femeile pot folosi metoda pregatirii nasterii sub hipnoza, incepand cu cele care nu pot naste cu epidurala.
Exista o singura contraindicatie: folosirea hipnozei, evident, nu se poate aplica persoanelor cu tulburari psihotice.
In plus, nasterea sub hipnoza poate fi eficienta numai in cazul in care aveti incredere deplina in personalul ce va aplica terapia prin hipnoza si nu aveti idei preconcepute despre aceasta tehnica.
Daca hipnoza ofera o nastere naturala, aceasta nu elimina recurgerea la epidurala sau alte interventii medicale, daca este necesar.
De fapt, se poate intampla ca, de epuizare, mama sa nu mai fie capabila sa depaseasca durerea. In acest caz, personalul medical nu va ezita sa recurga la metodele conventionale. Scopul nasterii sub hipnoza este de a limita durerea, nu de a nega progresul medicinei.
Daca va intereseaza sa nasteti mai usor cu ajutorul hipnozei va recomandam unul din putinii specialisti in HypnoBirthing din Romania - Ditta Depner de la bbmic.ro
Mai multe informatii despre hipnoza aici www.hipnoza.egalati.ro