Primele 3 luni sunt considerate ca fiind cele mai critice din viața unui bebeluș, dar gata, au trecut. Copilul a intrat în luna a patra. Ce se întâmplă cu el? În această lună, efortul de până acum al mămicilor este răsplătit: bebelușul gângurește, râde și se dezvoltă tot mai intens pe zi ce trece, iar comunicarea nonverbală cu cei din jur devine tot mai interesantă.

Sistemul muscular și osos

Sistemul muscular al copilului e în continuă dezvoltare. Începând cu luna a patra de viață, acesta devine foarte activ, iar pentru părinți e destul de dificil să îl mai țină într-un singur loc. Dezvoltarea musculară a bebelușului îi permite deja să se întoarcă de pe o parte pe alta și să se rostogolească. Atunci când stă pe burtică, sugarul încearcă să își ridice fundulețul, sprijinindu-se în coate și genunchi.  De asemenea, copilul devine capabil să își țină singur capul și chiar să îl întoarcă, urmărind cu atenție tot ce se petrece în jurul său. Din acest motiv, nu trebuie lăsat nesupravegheat dacă nu este în pătuțul lui, căci se va rostogoli și ar putea cădea.

În această lună, bebelușul își descoperă mânuțele și piciorușele și devine tot mai interesat de ele. Deseori l-ați putea surprinde molfăind un degețel de la picioruș. Nu vă panicați! Nu e nimic grav! Astfel copilul își descoperă corpul și capacitățile sale.

Din luna a patra, copilul capătă tot mai multă putere în mânuțe. El prinde destul de strâns degetele mamei și, mișcând căpușorul, încearcă să se ridice în funduleț. De asemenea, copilașul poate apuca cu întreaga mână  jucării ușoare pe care le bagă în guriță sau le scutură. De fapt, tot ce apucă cu mînuțele duce imediat la guriță, prin gust explorând lumea în care se dezvoltă. De aceea, începând de acum, părinții trebuie să dea dovadă de maximă atenție și să nu lase în apropierea copilașului obiecte ce i-ar putea provoca leziuni sau sufocare.

Comunicarea

Gânguritul și plânsul încă mai sunt unicele metode prin care sugarul poate să se exprime. La 4 luni copilul scoate sunete tot mai diverse, iar uneori se joacă cu ele, diversificându-le. Îl puteți surprinde încercând să lege vocalele și să spună ”ah” și ”oh”. Tot acum el devine capabil și să chiuie. Deși încă nu râde în hohote, atunci când este mângâiat și i se vorbește cu blândețe, copilul poate scoate niște sunete care seamănă cu râsul.

Alimentația

Pentru unii copilași luna a patra este luna diversificării. Deși medicii recomandă începerea diversificării alimetației pe la 5 – 6 luni, totuși în unele situații aceasta se produce mai devreme, în mod deosebit pentru copiii alimentați cu lapte praf. Primele alimente introduse în alimentația bebelușului sunt cerealele fortifiate cu fier, care se amestecă cu laptele și se dau copilului în biberon.

O condiție esențială pentru începerea diversificării este ca bebelușul să își poată ține singur capul și să poată sta sprijinit în funduleț.

Dacă copilașul este alimentat exclusiv la sân, diversificarea va începe la 5 – 6 luni, conform spuselor specialiștilor.

În această perioadă e posibil ca bebelușul să mănânce mai puțin, cam între 5 – 10 minute. Dar acesta nu este un motiv de îngrijorare, mai ales dacă el este bine dispus  și se dezvoltă normal.

Somnul

Copilașul are deja un program de somn bine stabilit.  Ziua nu mai doarme atât de des și mult, ci doar  2 -3 reprize a câte 2-3 ore. Restul timpului îl petrece descoperind lumea înconjurătoare.

Din motiv că numărul de hrăniri nocturne scade, unii copii se trezesc doar o singură dată în noapte, iar alții – dorm neîntorși toată noaptea. La această vârstă, bebelușii dorm de obicei cam 7 – 8 ore pe noapte.

Vederea

Vederea bebelușului de  4 luni a devenit mai ageră. Dacă până acum era atras doar de culori aprinse și contraste, deja poate distinge mai multe culori și poate vedea la o distanță mai mare.

La această vârstă s-ar putea schimba și culoarea ochilor copilului, aceaste definitivându-se abia în luna a șasea de viață.

dezvoltare bebelus la 4 luni

Greutatea și lungimea

Începând cu această lună, bebelușul va lua în greutate în jur de 700 – 800 grame, până la 6 luni, când va lua tot mai puțin în greutate.

Același lucru este valabil și în cazul lungimii: până în luna a șasea bebelușul va crește cu 2 – 2,5 cm pe lună.

Un băiețel de 4 luni va cântări între 5, 8 și 7, 2 kg, iar o fetiță – între 5, 4 și 6, 8 kg. La vârsta de 4 luni, un băiețel va măsura în jur de 60,6- 66,4 cm, în timp ce înălțimea unei fetițe se va situa între 58,9 cm și 64,7 cm.

La sfârșitul lunii a patra bebelușul își dublează greutatea de la naștere.

Joaca

Copilașul este ca un burete care absoarbe tot ce îi stă în cale. De aceea, părinții trebuie să fie atenți la toate momentele ce le petrec alături de bebeluș și să îi ofere acestuia clipe cât mai diverse. Pentru a ține bebelușul cât mai ocupat, aceștia îi oferă deseori nenumărate jucării, fără a atrage atenția la indicații. Unele sunt interzise copiilor până la 3 luni, iar jucăriile prea mici sau prea pufoase pot deveni un real pericol pentru siguranța sugarului. Cele mai indicate sunt jucăriile specifice vârstei: inel de dentiție, cuburi, animăluțe.

Este indicat ca părinții să petreacă  cât mai mult timp cu copilașul cântându-i, recitându-i, spunându-i povești, ținându-l  în brațe pentru ca acesta să  simtă căldura. Orice plimbare prin casă poate fi educativă atunci când părinții îi povestesc despre fiecare lucru care se află în preajmă sau chiar inventează istorioare pentru fiecare obiect.  Toate aceste activități îl ajută pe copil să descopere, să înțeleagă lumea înconjurătoare și să se dezvolte intelectual.

Dacă copilașul dvs nu corespunde caracteristicilor de mai sus, să știți că nu aveți nici un motiv de îngrijorare: fiecare copil este unic și se dezvoltă în ritm diferit de al celorlalți.

articol de Anna Casian-Musteață, suntmama.com

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole