Eveniment “Parinti Autentici”
Anuntam cu drag lansarea proiectului “Parinti Autentici”, care va avea loc sambata, 23...
Desi copilul tau este aproape de la nastere capabil sa te recunoasca, acum va fi capabil sa iti si arate acest lucru. Aproape jumatate din copii aflati la aceasta varsta incep sa demonstreze prin gesturi ca isi recunosc parintii.
Cel mai probabil, inca va zambi la straini, mai ales la cei care il vor privi drept in ochi si vor vorbi cu el sau ii vor zambi. Insa de acum a inceput sa isi "sorteze" persoanele pe care le vede iar voi ca parinti ati devenit favoritii lui.
Copilul tau se va linistii atunci cand te vede, sau te va cauta atunci cand se va afla intr-o camera iar la vederea ta isi va ridica bratele in semn de bucurie si va zambi. Ba mai mult, pana si parfumul tau va fi linistitor pentru el.
Acum, la aceasta varsta, se petrec cateva modificari si evolutii majore cu mintea copilului tau, iar aceste schimbari se oglindesc in comportamentul sau. El va deveni mai atras de lumea exterioara dar si mai sensibil la schimbarile ce se petrec in mediul din jurul sau.
Partea de creier responsabila cu coordonarea mana - ochi si care ajuta si la recunoasterea obiectelor a inceput sa se dezvolte mai rapid de acum. Auzul, mirosul dar si potentialul de limbaj au devenit mai receptive si mai active. Uneori, atunci cand copilul tau iti va auzi vocea, se va uita direct la tine si va incerca sa iti raspunda, gangurind pe limba lui.
Cercetarile au aratat ca micutii ai caror parinti vorbesc cu ei in mod frecvent dezvolta un IQ mai ridicat si un vocabular mult mai extins atunci cand cresc decat alte categorii de copii, deci interactiunea este foarte importanta, in special la aceasta varsta. In consecinta, atat tu cat si partenerul tau puneti o temelie solida la baza evolutiei copilului vostru si comunicati cu el folosind un vocabular cat mai bogat.
Vorbiti cu el despre ceea ce il inconjoara, cand il luati la plimbare aratati spre diferite obiecte pentru a le identifica si spuneti-i cum se numesc sau la cumparaturi explicati-i care este diferenta dintre o leguma si un fruct. Desi micutul nu poate vorbi, el incearca sa va inteleaga si incepe sa retina din ce in ce mai mult din ceea ce ii spuneti.
Daca la voi in casa se vorbesc doua limbi, cu atat mai bine pentru copil, care va fi expus la doua bagaje de vocabular diferite.
Ei bine, iritatia de scutec are legatura cu scutecele neschimbate suficient de des. Urina sau scaunele ce intra in contact cu pielea provoaca dezvoltarea de bacterii in acea zona si iritatia care devine evidenta prin roseata specifica a pielii in acea zona, care in forme agravate pot duce la intr-o dermatita (infectie a pielii). Ceva mai rar, iritatia poate fi provocata de o substanta continuta chiar in scutec sau in servetelele umede cu care il stergi atunci cand il schimbi.
De cele mai multe ori pastrarea uscata a regiunii iritate este cea mai buna solutie. Schimba-i cat ma frecvent scutecul - nu-l lasa sa stea cu unul care deja este murdar. incearca de asemenea sa folosesti o crema care contine oxid de zinc - este mai densa si ramane mai mult timp pe piele si astfel asigura mai multa protectie.
Tot ca masura de tratament - dar care poate fi aplicata si preventiv, poti incerca sa renunti la servetele umede in favoarea unei carpe de bumbac inmuiata in apa calda cu care sa stergi copilul vu blandete dar cat mai complet.
Si uite inca o idee, lasa-ti micutul in patut fara scutec. Pune un scutec sau o carpa dintr-un material care nu lasa sa patrunda apa dedesubt si lasa-l sa se joace. Astfel, pielea va putea respira si orice iritatie se va vindeca mult mai repede.
Cea mai buna solutie este sa ai grija constant ca scutecul sau sa fie curat iar de cate ori il schimbi ai foarte mare grija sa il stergi cat mai bine pentru a nu ramane nici un fel de reziduri in zona organelor genitale sau la fundulet si de asemenea evita servetele umede care ar putea sa il irite.
O alta masura preventiva este sa ai grija sa nu strangi scutecul prea tare pentru a lasa aerul sa circule in jurul funduletului sau.
Daca il alaptezi la san, acesta este un lucru cat se poate de bun, pentru ca, daca nu stiai, laptele matern schimba pH-ul scaunelor si a urinei micutului facand ca iritatiile sa apara mai rar sau chiar deloc.
Te simti plina de anxietate si nervi? Pe masura ce trec saptamanile te trezesti ca partenerul tau se intreaba daca starea asta a ta nu este de fapt ceva mai grav? Nu lasa mandria sau rusinea sa te impiedice sa stai de vorba cu medicul tau. Se pare ca 10 pana la 20% din proaspetele mamici trec printr-o depresie post natala care poate tine de la doua saptamani pana la aproape un an. Este o afectiune foarte reala dar care poate fi tratata.
Daca nu te simti in apele tale la trei luni de la nastere, citeste intrebarile de mai jos:
- ai probleme cu somnul?
- te simti epuizata mai tot timpul?
- ai un apetit din ce in ce mai mic?
- te simti ingrijorata de lucruri marunte care nu te-au deranjat pana acum?
- te intrebi daca vei mai avea vreodata timp pentru tine?
- crezi ca copiilor tai le-ar fi mai bine fara tine?
- te ingrijoreaza ca poate partenerul tau se va satura sa te tot vada in starea asta?
- te rastesti frecvent atat la partenerul tau cat si la copii?
- crezi ca alte mamici sunt mai bune decat tine?
- plangi din nimic?
- nu te mai bucura lucrurile care in trecut te faceau fericita?
- te izolezi de prieteni si vecini?
- ti-e teama sa pleci din casa sau sa ramai singura?
- ai atacuri de anxietate?
- suferi de accese de furie inexplicabile?
- ai probleme de concentrare?
- crezi ca ceva este in neregula cu tine?
- te simti de parca starea asta nu o sa mai treaca niciodata?
Daca ai raspuns DA la trei sau mai multe din aceste intrebari atunci este cazul sa vorbesti cu medicul tau pentru ca probabil suferi de depresie postnatala.
O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.
Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua. Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.