Coordonarea bratelor, picioarelor si mainilor

Deja miscatul bratelor si datul din picioare au devenit floare la ureche si acum, odata cu faptul ca articulatiile soldului si ale genunchilor au devenit mai flexibile te poti astepta ca loviturile de picior ale micutului tau sa devina mult mai puternice. De fapt, daca il vei tine drept, vei observa ca incearca sa se sprijine in picioare.

Un alt progres demn de remarcat ce tine de coordonarea miscarilor este abilitatea pe care copilul o are acum, de a-si strange sau intinde fiecare deget dar si de a-si impreuna mainile dupa bunul plac.

Joaca-te cu el si ajuta-l sa se autodepaseasca mereu, tu ca parinte ai un rol vital in evolutia sa.

Un excelent mod de a dezvolta coordonarea ochi - maini este sa stai in fata lui si sa tii o jucarie in mana, copilul tau va incerca sa o apuce si intr-un timp destul de scurt va reusi. Da, acesta este un progres remarcabil pentru varsta lui.

O atingere...

bebelus de 14 saptamaniCopii pur si simplu iubesc sa atinga si sa fie atinsi. Este un element cheie al cresterii si evolutiei lor. Nu uita nici o clipa ca orice contact direct intre tine si copilul tau nu numai ca are rolul de a strange relatia dintre voi dar ii poate induce o stare de bine si de siguranta micutului tau. Pentru el tintul im bratele mamei sau ale tatalui este linistitor si calmant, indiferent cat de suparat sau nervos ar fi fost pana atunci.

Ofera-i bebelusului tau posibilitatea sa intre in contact direct cu diferite tipuri de materiale: blana, lana, bumbac, etc. Evident prima reactie a copilului va fi sa bage orice in gura, asa ca nu ii lasa pe mana ceva ce se poate desprinde si pe care el il poate inghiti. In plus, pe piata se gasesc carti pentru copii de varsta lui care pe langa pozele frumos colorate contin si diferite obiecte sau animalute de plus pe care le poate atinge si  care o ofera un plus de farmec povestii.

Un alt mod de a intra in contact direct cu nou nascutul tau este masajul. Nimic pretentios evident: o paturica pusa pe jos, putin ulei pentru bebelusi si treaba-i gata. Uita-te in ochii lui si maseaza-l usor. Daca vezi ca nu acorda prea mult interes problemei sau daca pare ca nu ii place, incearca sa il masezi putin mai usor si vorbeste cu el. Adevarul este ca nu masajul este de interes pentru el ci atingerea si vocea ta care ii dau o stare de bine.

3 intrebari despre: imunizarea neefectuata la timp

Ce se intampla daca copilul meu nu este vaccinat pentru imunizare la timp?

Daca micutul tau, dintr-un motiv sau altul nu a reusit sa primeasca la timp unul din vaccinurile de imunizare nu este un motiv sa intri in panica. Medicul vostru de familie nu va face altceva decat, cu prima ocazie, sa continue seria de vaccinuri de acolo de unde a ramas, de obicei la urmatorul control de rutina

Daca insa medicul considera altfel, este posibil sa primesti o programare intre controale pentru a primi imunizarea mai devreme. Trebuie sa stii ca fiecare cabinet medical tine o evidenta foarte stricta a fiecarui copil si a vaccinurilor ce i-au fost administrate.

Exista momente cand este mai bine ca micutul meu sa nu primeasca un vaccin?

Da, desi in majoritatea timpului cand copilul are o raceala usoara sau sufera de o febra la fel de usoara, nu exista nici un pericol pentru administrarea unui vaccin. Cel mai sigur este insa sa ceri sfatul medicului si sa il informezi dinainte daca copilul tau are

- febra crescuta sau altfel de boala

- o problema a sistemului imunitar sau primeste medicatie care ii afecteaza sistemul imunitar

- epilepsie

- a avut convulsii nonfebrile

- a primit doze orale ridicate de steroizi pentru mai mult de doua saptamani in ultimile trei luni

- a avut o reactie puternica de la un vaccin anterior, cum ar fi temperatura de pana la sau peste 40,5 grade Celsius, convulsii, plans incontrolabil sau a lesinat.

Ce se intampla daca l-am nascut prematur?

In afara de cazul in care doctorul este de alta parere, copii nascuti prematur urmeaza acelasi program de imunizare ca si ceilalti copii.

Viata ta: fa pace cu tine insati, corpul tau nu va mai fi niciodata la fel

Nasterea unui copil este oexperienta care ti-a schimbat atat viata cat si corpul. Talia si soldurile  tale sunt putin mai late iar in fata ai ramas cu putina burtica. Nu te panica, ai rabdare si acorda-ti macar cele noua luni cat ti-a luat sa iti concepi si nasti copilul, pentru a ajunge la o talie asemanatoare cu cea pe care o aveai odata.

Evident exista si femei care constata ca nu mai pot sa se intoarca la ceea ce au fost odata. Acest lucru nu este insa cu adevarat grav atat timp cat greutatea le ramane in limitele normale.

Daca alaptezi este esential sa nu te supui acum unei cure de slabire sau unei diete excesive. In loc sa te axezi pe o dieta si un program de slabit pe care oricum este putin probabil sa il poti respecta vreodata suficient de mult incat sa slabesti in mod real, este de preferat sa respecti cativa pasi simpli:

1. Mananca portii mai mici de mancare si mesteca fiecare imbucatura mai pe indelete. Vei vedea ca te saturi cu mai putin. De asemenea nu mai manca pana te simti satula, in realitate sentimentul de satietate apare putin mai tarziu decat momentul in care organismul tau primit o cantitate optima de alimente.

2. Bea apa. Poarta cu tine un bidon de apa cu gheata, mai ales daca este cald afara si ai grija sa bei pe tot parcursul zilei. Nu numai ca este o chestie desteapta sa ramai hidratata, mai ales daca alaptezi, dar lichidul care ajunge in stomac atenueaza enzatia de foame. Alte bauturi care consumate in mod moderat nu iti fac rau sunt: ceaiul de plante, cafeaua decofeinizata, apa cu diferite arome sau apa vitaminizata.

3. Mananca mai multe calorii "bune" si cat mai putine din cele "rele". Astfel, nu abandona accentul pus pe nutritie in perioada cat erai insarcinata.

4. Gustarile istete. Pastreaza prin zona cate un fruct sau o leguma pe care poti sa le mananci pe post de gustare fara a consuma multe calorii.

5. Incepe sa faci exercitii. Nu uita ca trebuie sa incepi incet daca acum vrei sa reiei o rutina de antrenament abandonata pe perioada sarcinii.

Nu uita copilul tau este unic

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm. O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.

Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.

Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole