Inceputul intelegerii rolului limbajului

Cercetatorii cred ca micututii pot de pe la varsta de 17 saptamani sa inteleaga toate sunetele de baza care formeaza limbajul celor din jurul sau. Astfel, in perioada urmatoare, pana la atingerea varstei de sase luni, micutul tau isi va dezvolta abilitatea sa exprime anumite sunete vocale ceea ce inseamna ca il vei auzi, asa cum mereu ai visat, spunand ma-ma sau da-da.

De mentionat ca unii cercetatori considera ca este prea devreme ca copilul sa intelegeaga ce inseamna ma-ma (da-da) si sa asocieze aceste denumiri cu parintii sai. Totusi asta nu inseamna ca bucuria de a-l auzi spunand un cuvant pentru prima data nu va fi enorm de mare

Il poti incuraja tentativele de a forma cuvinte prin a dialoga cu el, a-i arata cat de incantati sunteti amandoi parintii de ceea ce reuseste sa faca si prin a-i imita sunetele si expresiile si a-l face sa le repete.

Faptul ca tu reactionezi atunci cand micutul tau incearca sa spuna ceva, il va face sa inteleaga cat de important este limbajul. Si astfel va incepe sa inteleaga ca ceea ce spune este cu adevarat important.

A venit vremea pentru mancare solida

dezvoltarea copilul 17 saptamaniPentru primele patru pana la sase luni, copilul tau isi primeste nutrientii din laptele matern sau dupa caz din laptele praf. Totusi, cei mai multi parinti sunt nerabdatori sa inceapa alimentatia copilului cu mancare solida.

Pe de alta parte este adevarat ca si sistemul digestiv al micutului tau este mult mai dezvoltat acum iar reflexul limbii incepe sa dispara, deci totul pare sa se lege si crezi ca este timpul sa introduci in alimentatia lui si mancarea solida.

Adevarul este ca ai si nu ai dreptate. Inceperea mai tarzie a alimentatiei cu solide are mari avantaje. putand sa mai  reduci astfel riscul aparitiilor reactiilor alergice iar in plus, ideea ca introducerea alimentatiei solide iti va ajuta copilul sa doarma peste noapte este falsa.

3 intrebari despre: infectiile urechii

Ce este aceea o infectie a urechii?

Ei bine, cunoscuta si ca otita acuta, infectia urechii apare atunci cand un virus sau o bacterie impreuna cu cantitati de lichid sunt prinse in interiorul urechii. Infectia in sine cauzeaza umflarea zonei respective, durere si de obicei si febra. Infectiile urechii sunt foarte des intalnite - mai mult de jumatate din copii vor avea o astfel de infectie pana ajung la un an.

Care sunt simptomele unei infectii?

  • lipsa de apetit (mestecatul si inghititul devin dureroase)
  • dusul mainii in continuu la o ureche (desi bebelusii mai fac asta si complet fara motiv)
  • febra
  • o schimbare brusca a dispozitiei. Presiunea din ureche devine mai dureroasa atunci cand copilul sta culcat (in special la masa si la culcare)
  • scurgeri din ureche care pot fi galbene, albe sau chiar puti nsangerii
  • diaree 9 de multe ori infectiile in ureche sunt cauzate de acelasi virus care afecteaza si sistemul digestiv.

Cum se trateaza o infectie a urechii?

Surprinzator, otitele dispar de la sine, daca ua destul timp la dispozitie.
Totusi, cei mai multi doctori vor prescrie un antibiotic pentru a evita o inrautatire a infectiei si pentru a face sa dispara cat mai repede discomfortul copilului.

Cum sa previn otita?

  • tine-ti copilul departe de fumul de tigara care poate slabi sistemul imunitar
  • continua sa il hranesti la san, studiile au arata ca copii alaptati la san sunt mai putin predispusi la otite
  • ai grija ca micutul sa fie cu vaccinarile la zi, in special cele pentru imunizare impotriva pneumococului si gripei, care au fost demonstrate ca reduc si frecventa aparitiei otitei
  • redu momentele in care copilul tau are nevoie de o suzeta, deoarece unele studii au aratat ca folosirea uneia poate duce la aparitia unei otite

Despre tine: inapoi la exercitii

In afara de cazul in care medicul tau ti-a recomandat altceva, corpul tau este din nou gata pentru exercitii fizice, desi ligamentele si incheieturile inca nu s-au intarit cum trebuie de pe urma sarcinii, asa ca ia-o incet. Cel mai recomandate fiind exercitiile usore

Daca alaptezi nu te ingrijora, exercitiile nu iti vor afecta in nici un fel alaptarea, insa pentru propriul confort ai putea sa iti alaptezi copilul inainte de exercitii pentru a golii sanii si in plus poti sa porti un sutien care sa asigure un suport potrivit pentru sanii tai.

o alta problema este ce faci cu copilul tau pe perioada cat iti faci exercitiile. Astfel, o solutie e sa il iei cu tine in carucior atunci cand iesi la plimbare sau sa il pui intr-un scaun pentru bebelusi atunci cand exersezi pe o bicicleta medicinala. In plus ar fi bine sa cauti o sala de sport care sa aiba si spatiu pentru ingriijirea copiilor pe perioada cat tu exersezi.

Acum ca ai copil, viata ta este mult mai aglomerata, asa ca, daca nu ai alte solutii gandeste-te ca si un DVD cu instructiuni pentru exercitii fizice este o solutie mai ales pe perioada cat copilul tau este linistit sau doarme.

Pe de alta parte daca ai inceput serviciul foloseste mici solutii de antrenament fizic: parcheaza masina ceva mai departe si mergi si putin pe jos, eventual foloseste pauza de pranz pentru un mini antrenament la sala.

Totusi nu fii prea dura nici cu corpul tau. Desi este sanatos si de apreciat ca iti pasa cum arati, a ajunge in forma maxima cere ceva timp. Iar daca te stresezi prea mult pe tema corpului tau, vei descoperi ca ai mai mult de pierdut decat de castigat asa ca ai rabdare. Corpul tau a facut un lucru extraordinar timp de noua luni, acum ai rabdare cu el.

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.

Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole