Joaca-te cu copilul tau!
Adultul care se joaca cu copilul este adesea tentat sa complice jocul. Profita de...
Copilasul tau are o burtica mai mare acum si de aceea nu va mai avea nevoie sa "faca plinul" asa de des. Insa numarul de mese depinde si de alimentatie. Astfel hranit numai la san, copilul va prefera in continuare sa amnance de sase pana la opt ori pe zi in timp ce, daca alimentatia lui este mai diversificata, numarul meselor va fi de numai patru sau cinci in fiecare zi.
Cel mai probabil, de acum puiul tau cantareste dublu fata de greutatea pe care o avea la nastere si este in continua crestere.
Ceea ce poate nu stii este ca si compozitia laptelui tau matern s-a schimbat, fiind acum mai bogat in grasimi si in minerale, adaptandu-se astfel nevoilor copilului tau.
In ceea ce priveste hranirea, nu te astepta inca la cine stie ce dovezi de maturitate. Orice sunet sau stimul extern reprezinta motiv de oprit din mancat si de studiat atent, asa ca cel mai bine este sa desfasori procesul de hranire intr-o camera ferita cat mai mult de stimule externi.
De acum, copilul tau se poate juca cu mainile si picioarele sale minute in sir. De fapt, chiar ii place sa tot repete o anumita miscare sau un anumit gest, mereu si mereu pana este sigur ca ii iese cum trebuie. Dupa care, va schimba putin lucrurile pentru a vedea daca si rezultatele difera.
Te poti trezi ca brusc realizezi ca este prea multa liniste in camera copilului tau si atunci descoperi ca micutul tau se distreaza de unul singur in patut. Ce mai, s-ar putea sa poti sa incepi sa citesti din nou presa... sau macar titlurile.
Conjuctivita este o inflamatie a ochiului care poate fi cauzata de un virus, o bacterie sau un alergen. Membrana care acopera albul ochilor precum interiorul pleoapelor devin iritate. Ca urmare ochisorii puiului tau vor arata inrositi, iar dimineata este posibil sa ii fie foarte greu sa ii deschisa. De asemenea afectiunea poate aparea la un singur ochi sau la amandoi.
Suna imediat medicul de familie. Vei fi programata la un consult unde doctorul ii va putea examina ochii si ii va putea prescrie tratamentul adecvat in fucntie de cauza.
Este de asemenea foarte important sa te speli pe maini cat mai des si cat mai bine, mai ales dupa ce te-ai uitat la ochii copilului pentru a evita sa transmiti mai departe infectia. Nu de alta dar conjuctivita este destul de contagioasa si ai putea sa o iei destul de usort si tu. De asemenea daca il dadusei la cresa sau la alta forma de ingrijire comuna a copiilor, tine-l acasa si de asemenea spala foarte bine si cat mai des toate asternuturile, carpele si prosoapele folosite.
Daca,motivul infectiei este o bacterie, medicul ii va prescrie antibiotice, de obicei sub forma de picaturi. Daca pe de alta parte cauza infectiei este un virus (de obicei atunci cand micutul are si simptome de raceala) s-ar putea sa iti recomande sa cureti incet cu o carpa inmuiata in apa caldduta zona respectiva si sa astepti circa o saptamana.
Nu in ultimul rand cauza poate fi un alergen, asa ca medicul va incerca sa identifice sursa pe care mai apoi tu va trebui sa o elimini din mediul copilului imediat. De asemenea, in caz de alergie exista si picaturi de ochi speciale.
Alteori, un canal lacrimar blocat lasa ochiul copilului vulnerabil la infectie. In functie de caz, medicul ar putea recomanda masaj special sau comprese caldute pentru a desfunda respectivul canal. In cazurile grave insa, cand canalul ramane blocat, doctorul iti va da trimitere la un oftalmolog pediatru care va decide mai departe ce este de facut.
Daca tu esti principala care se ocupa de copil, probabil ca va veni ca un reflex sa te duci langa micut de cate ori acesta va incepe sa planga. Totusi este o idee foarte buna sa iti mai lasi si partenerul de viata din cand in cand sa faca acest lucru. Nu numai ca in felul acesta iti va da o pauza dar ii va mari si increderea de sine in relatia cu copilul vostru si ii va ajuta pe amandoi sa se apropie unul de celalalt.
Exista multe metode prin care iti poti incuraja partenerul sa aiba si el grija de copil dar cel mai bine este sa ii lasi singuri pe cei doi si sa invete singur ce are de facut.
Nu uita insa sa ii amintesti de nevoile primare ale micutului (alimentatia, schimbatul scutecului, ragaitul) si sa se ocupe de acelea intai. Iar daca plansul continua incerca sa ii cante, sa danseze cu el in brate sau sa il legene.
O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.
Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.