Sa stam frumos

De acum, la 20 de saptamani, dezvoltarea fizica a copilului tau a inceput sa fie din ce in ce mai accelerata. Spre exemplu, atunci cand va sta pe spate si va vedea ca vrei sa il ridici isi va ridica si el capul si umerii pentru a te intampina. Iarasi, atunci cand iti vei pune copilul pe burtica, el isi ca intinde la maximum mainile si picioarele. Acestea sunt exercitii excelente pentru intarirea musculaturii gatului si il vor ajuta sa isi dezvolte controlul necesar pentru a sta in picioare.

Acum cateva saptamani, cand iti ridicai in fundulet puiul, tragandu-l de manute, capul lui ramanea in urma, micutul nefiind capabil pe atunci sa isi tina capul in linie cu trunchiul. Acum lucrurile s-au schimbat. Copilul poate anticipa directia in care il tragi iar capul va ramane in linie cu restul corpului. Mai mult, sira spinarii i se indreapta ceea ce ii va permite in scurt timp sa stea in fundulet fara a fi sprijinit de nimeni si cu mainile libere pentru a explora in continuare

Oricum de la statul in fundulet, pana la mersul de-a busilea si mai apoi la mersul normal nu mai este chiar atat de mult asa ca asteapta-te la noi surprize placute din partea copilului tau in viitorul apropiat.

Ba ba ba ba ba ba...

Copilul tau isi adauga mereu noi sunete in vocabular si acum s-ar putea sa cam sune a disc stricat. De fapt copii de aceasta varsta devin asa de fascinati de un anumit sunet incat se "blocheaza" pe el si il tot repeta la nesfarsit.

In alta ordine de idei o astfel de manifestare este cat se poate de normala deoarece bebelusii au tendinta sa repete un anumit tip de indemanare pe care au deprins-o, pana o stapanesc, dupa care trec la urmatoarea.

Este cu adevarat stresant sa iti tot auzi copilul repetand mereu acelasi sunet. Dar mai mult ca orice, considera aceasta ca o repetitie pentru nenumaratele "de ce"-uri pana la care nu mai este chiar atat de mult.

Nopti linistite

bebelus 20 de saptamaniAsa cum am mai mentionat, urmand o rutina specifica in fiecare seara (rutina ce poate cuprinde o baita, o poveste la culcare, etc) copilul tau va adormi mult mai usor.

Este recomandabil sa urmezi mereu aceeasi secventa: hranire, baita, pijamale, un joculet, o poveste sau un cantecel, apoi la somn.

O rutina care sa va placa amandoura este un excelent mod de a petrece timp de calitate impreuna.

De asemenea poti incerca sa alternezi rutina cu partenerul tau: unul face baita, altul citeste povestioara, etc sau pur si simpluputeti sa faceti cu schimbul, tu o seara, el o seara, etc.

3 intrebari despre: sindromul copilului scuturat (SCS)

Ce este  sindromul copilului scuturat - SCS?

Acesta este o afectiune foarte grava a creierului ce apare in urma scuturarii puternice a copilului, cauzand miscarea creierului sau in interiorul cavitatii craniene. Bebelusii sunt vulnerabili la SCS din cauza musculaturii gatului care este inca foarte slaba si nu poate sustine cum trebuie capul care si asa este supradimensionat comparativ cu restul corpului.

Poate fi SCS cauzat accidental?

SCS este considerat forma de abuz si trebuie sa stii ca simpla interactiune cu copilul, leganatul sau mersul cu el cu masina pe drumuri accidentate nu pot fi cauze ale sindromul copilului scuturat. Genul de abuz care duce la SCS este violent si de cele mai multe ori deliberat. De obicei este provocat de cineva care se enerveaza si isi pierde controlul in timp ce are grija de copil.

Ce ar trebui sa fac daca banuiesc sau stiu ca copilul meu a fost scuturat periculos de tare?

Daca stituatia este de asa natura, copilul se va manifesta ca si cand ar avea colici sau poate parea prea somnoros, este posibil si sa vomite, parand ca are o problema de alimentatie. Alte simptome includ respiratia anevoioasa si iritabilitatea.

Imediat ce devii constienta de posibilitatea ca micutul tau sa sufere de sindromul copilului scuturat, contacteaza-ti imediat medicul de familie si in cel mai scurt timp du-ti copilul la spital. Orice leziune la nivelul creierului care nu este tratata la timp poate deveni permanenta. Nu te sfii sa ii explici medicului care iti consulta copilul totul, nu ascunde nimic. Orice informatie ascunsa poate duce la un diagnostic gresit iar copilul tau poate fi afectat iremediabil

ATENTIE!!! a avea grija de un copil poate fi atat frustrant cat si exasperant uneori. Orice parinte trebuie sa invete sa faca fata acestor situatii cu calm si rabdare, uneori avand grija sa isi rezerve timp si pentru el pentru a-si reincarca bateriile. Daca ajungi la un moment dat dincolo de orice limita de frustrare, suna o cunostiinta sau o ruda sa vina sa te ajute si incearca sa iesi putin pentru a te linisti.

Viata ta: cum sa ai grija de tine?

Dupa momentele dificile de adaptare la viata de familie, multi parinti incearca sa revina la viata asa cum o cunosteau ei inainte de sarcina. La fel de dificila este si trecerea de la modul de lucru de pana acum, ordonat si plin de scopuri precise la cel specific vietii copilului, unde aproape toate actiunile parintilor se subordoneaza necesitatii micutului lor.

6 moduri in care iti poti recapata echilibrul:

1. Inscrie-te intr-un club al parintilor. Cauta ceva care sa fie aproape de necesitatile tale.

2. Descopera internetul - parteaza legatura cu prietenii si familia prin intermediul internetului. Acceseaza forumuri de profil si citeste blogurile altor parinti - poate fi chiar linistitor sa descoperi cat de asemanatoare cu ale tale sunt problemele altor parinti.

3. Petrece ceva timp singura - asigura-te ca ai parte de o pauza in adevaratul sens al cuvantului - o sansa sa te relaxezi, sa iti reincarci bateriile si sa te concentrezi din nou pe responsabilitatile ce iti revin ca parinte. Gaseste-ti cel putin o jumatate de ora numai pentru tine in fiecare zi

4. Citeste - pastreaza mereu pe langa tine o carte sau o revista  astfel incat sa le ai la indemana atunci cand copilul tau trage un pui de somn

5. Incepe sa scrii pe un blog sau intr-un jurnal - chiar daca ceea ce scrii alegi sa devina public sau nu, scrisul te ajuta sa te descarci

6. Poarta macar din cand in cand o conversatie cu un adult.

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.

Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.

Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole