Cum curatam parul fara sampon?
Mai demult, oamenii foloseau sapunul pentru a-si curata parul la fel cum faceau cu...
Copilul tau devine din ce in ce mai bun la a vedea lucruri mici sau in miscare. De fapt, in acest punct al vietii lui, el este capabil sa identifice un obiect doar daca a vazut o parte din el - cum ar fi de exemplu jucaria lui favorita pitita pe jumatate sub canapea. Si uite asa poti incepe sa te joci de-a va-ti ascunselea cu el.
De asemenea talentele sale cuprind si capacitatea de a urmari un obiect ce se afla dincolo de raza sa de actiune.
Cu ceva timp in urma, copilul tau a invatat sa distinga diverse culori asemanatoare sau nuante apropiate ale aceleiasi culori. Acum el va incepe sa isi duca abilitatile de distingere a culorilor chiar si mai departe reusind sa "inteleaga" culorile pastelate. Si tu poti sa il ajuti aratandu-i poze cat mai colorate si citindu-i povesti din carti cu multe poze, la fel de colorate.
Daca ai plecat la cumparaturi cu puiul tau este inevitabil ca el sa incerce sa traga de tot ceea ce vede. Nu te impacienta si nici nu te enerva. Incearca sa ii distragi atentia de la "agatat" cantandu-i o runda de "paianjenul Itsy-Bitsy" sau facand cateva fete caraghioase la el.
De asemenea poti incerca sa ii distragi atentia batand din palme sau aratandu-i tot timpul ceva nou care sa ii captiveze atentia.
Nu uita nici ca pentru unii copii, mai sensibili, prezenta unui numar mare de culori, mirosuri, gusturi si persoane mult prea prietenoase este dificil de suportat si poate fi coplesitor uneori
Capacitatea copilului tau de a interactiona cu tine, cu altii dar si cu mediul din jurul sau devine pe zi ce trece mai mare. La nivelul sau actual s-ar putea sa inceapa sa joace unele joculete pe masura ce ajunge sa inteleaga ca fiecare actiune are un rezultat. Asa ca s-ar putea sa scape obiecte din mana doar pentru a te vedea cum le iei de pe jos sau numai pentru a vedea cum cad si cum reactioneaza la contactul cu solul
Ei bine, odata ce va realiza ca scapatul si ridicatul obiectelor este foarte distractiv, o noua lume de posibilitati se va deschide in fata lui - iar pentru tine va incepe o perioada destul de dificila.
Si pentru ca reteta sa fie completa, pe parcursul urmatoarelor saptamani vei constata ca lumea ta va deveni brusc foarte galagioasa, nu pentru ca micutul tau a inceput sa vorbeasca ci penntru ca a inceput sa descopere cat de distractiv este sa loveasca doua obiecte intre ele.
Medicul tau de familie va urmari modul in care copilul creste, masurandu-i cresterea in inaltimea si greutatea. Evident copilul tau creste in propriul sau ritm, insa modificari bruste ale parametrilor inseamna ca exista o problema in modul in care organismul copilului foloseste nutrientii proveniti din alimente sau este vorba de o boala sau o problema de dezvoltare.
Medicul tau iti va explica ca bebelusul tau are un anumit procentaj pe graficul de crestere. Este un mod de a-ti compara copilul cu intregul spectru de copii la nivel national.
Spre exemplu daca micutul tau are 25 de procente in ceea ce priveste greutatea, inseamna ca 25% din copii din tara , care au aceeasi varsta si acelasi sex, cantaresc mai putin si 75% dintre ei cantaresc mai mult decat al tau.
In ceea ce priveste normalitatea, aceasta are o plaja foarte larga acoperind intreg spatiul de la 5 la 95% din grafic
Nu iti face prea multe griji daca copilul nu se apropie de valorile medii (50%). Fiecare copil se dezvolta diferit si are propriul ritm de crestere. Acesta este si motivul pentru care plaja procentuala este atat de extinsa.
Decizia de a angaja o bona este una majora. Cel mai probabil insa, nu decizia in sine este grea ci gasirea persoanei potrivite pentru copilul tau. O persoana in care sa ai incredere si care sa fie capabila sa aiba grija ca la carte de micutul tau.
De obicei bona este solutia finala atunci cand nici unul dintre membrii familiei nu este disponibil. Ca sa o gasesti insa, ai nevoie de multa munca de documentare. O idee buna ar fi sa incepi sa iti intrebi prietenii, vecinii, rudele dar si alti parinti pe care ii cunosti.
O alta solutie de incredere este sa apelezi la bona altcuiva. Asta daca cunosti o familie care pentru o parte din zi are angajata o bona si crezi ca perioada pe care tu nu o poti petrece cu puiul tau nu se suprapune cu a lor.
In orice caz exista foarte multi factori care trebuie luati in considerare atunci cand alegi o bona: varsta, experienta, cunostiintele de ingrijire a copilului dar si cele de prim ajutor, apoi mai sunt si referintele pe care le poti obtine de la alte familii.
Odata ce iti alegi o bona, va trebui sa iti faci timp pentru o perioada de adaptare in care ea sa se ocupe de copil alaturi de tine,astfel tranzitia pentru micut va fi mult mai usoara. Apoi nu uita sa ii lasi toate numerele de telefon importante: al tau, al partenerului tau, al unei rude care sta in zona sau al medicului de familie. Mentioneaza daca este cazul si unde se gaseste o trusa de prim ajutor, eventualele probleme medicale pe care le are micutul.
In alta ordine de idei, privitor la compensatia financiara pentru serviciile de bona, este bine sa intrebi si alti parinti pe care ii cunosti si sa vezi cum stau lucrurile.
De asemenea poti apela la o firma specializata de bone, care iti poate furniza o lista de bone conform criteriilor tale din care poti sa alegi bona potrivita.
O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.
Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.