Copilul la 1-3 ani. Limbajul
In aceasta perioada limbajul copilului are o dezvoltare exploziva. Copilul va face...
Explorand cu mainile
Cam pe cand a ajuns la varsta de 6 luni (desi uneori poate sa dureze mai mult), controlul pe care il are copilul tau asupra mainilor sale este suficient de dezvoltat incat sa poata sa traga un obiect spre el. Cel mai probabil nu va pune mana pe el sa il ridice, inca nu poate, dar mai mult ca sigur ca va fi capabil sa il traga spre el, pentru o mai atenta ...examinare.
Poti si tu sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte controlul mainilor si sa invete sa se foloseasca de ele. Astfel, poti sa ii pui o jucarie, undeva in raza sa de actiune si sa il incurajezi sa puna mana pe ea si sa o traga spre el. De altfel, in maxim o luna, aproape sigur, copilul tau va incepe sa exerseze apucatul obiectelor si trecerea lor dintr-o mana intr-alta.
De asemenea poti sa ii oferi o jucarie micuta pe care sa o poata apuca, pentru ca apoi sa il ajuti sa o treaca dintr-o mana intr-alta. Atunci cand va reusi sa stapaneasca aceasta indemanare, o intreaga lume de oportunitati i se va deschide in fata, pentru ca va ave doua manute cu care sa se joace.
Copilul tau percepe vizual si auditiv lumea din jurul sau aproape la fel de bine ca si tine. Astfel, talentele sale intr-ale comunicarii se extind pe zi ce trece, lucru evidentiat si de pleiada de sunete pe care le scoate in incercarea de a dialoga cu cei din jurul sau sau cu cate o...jucarie. Sunetele pe care le scoate sunt de acum reactii la obiectele si fiintele care il inconjoara - astfel el poate "vorbi" atunci cand este fericit, nerabdator sau chiar satisfacut.
La aceasta varsta, cei mai mult copii se blocheaza pe cate o silaba cum ar fi "ba", "ma" sau "ga" si au tendinta sa o repete la nesfarsit. Unii chiar vor incerca sa uneasca diferite silabe pentru a creea sunete mai complexe.
Poti sa iti incurajezi copilul raspunzandu-i cu aceeasi moneda si imitandu-i sunetele pe care el le scoate, putand chiar sa creezi un joc din asta (oaia face "beee", capra face "meee") sau cand auzi o silaba pe care nu o poti identifica, pur si simplu raspunde-i cu entuziasm "Daaa, aceea e o masina! Vezi ce rosie si frumoasa e?". Cu siguranta copilul tau va aprecia dialogul vostru si se va simti incurajat sa continue sa vorbeasca.
Insa nu este vorba numai de un simplu joc. Micutul tau va aprecia foarte mult daca tu vei intelege, sau macar te vei face ca intelegi tot ceea ce el iti spune si mai ales daca ii vei arata ca gasesti toata "explicatia" lui deosebit de interesanta. Incearca chiar sa simulezi o conversatie: Asculta in timp ce copilul iti vorbeste, apoi intreaba-l ceva si asteapta un raspuns!
Medicul probabil ca va recomanda vaccinarea preventiva a copilul impotriva Hepatiteti B, DTaP, PCV, Hib si a rotavirusului. Vaccinul HepB protejeaza evident impotriva hepatitei B (HBV), vaccinul DTaP, protejeaza copilul impotriva difteriei, tetanosului si pertusiei, asta in timp ce vaccinul PCV are rol impotriva meningitei bacteriene, pneumoniei si infectiilor urechii. In plus, daca controlul de sase luni pica in perioada de aparitie a gripei, probabil ca micutul va primi si un vaccin de imunizare impotriva acesteia.
Intreaba medicul daca poti sa iti tii copilul in brate pe perioada vaccinului in loc sa stea pe masa de consultatii. Pastreaza-ti calmul si distrage-i atentia, vorbeste-i cu voce calda si incearca sa il faci atent la altceva cat i se administreaza injectia.
Dupa aceea, ofera-i sanul, biberonul sau o suzeta pentru a se calma din plans. Unele studii chiar au indicat ca alaptarea pe timpul vaccinului reduce trauma pe care acesta o are asupra micutului. In genere insa, vaccinarile sunt mai traumatizante pentru parinti decat pentru copil care are tendinta sa uite de durere destul de repede.
Ei bine, vaccinurile pe care micutul tau le-a primit pana acum nu sunt suficiente ca sa il protejeze de toate amenintarile la adresa sanatatii sale. Unele vaccinuri chiar sunt gandite pentru administrarea in trepte, special pentru a asigura o imunizare completa. Aceste vaccinuri imunizeaza copii impotriva unor boli care in trecut au omorat sau schilodit multi micuti. Riscurile asumate prin neimunizare in majoritatea cazurilor sunt cu mult mai mari decat cele, relativ rare, aparute la vaccinare. Oricum, pentru orice eventualitate, este bine sa iti urmaresti copilul dupa vaccinare si sa iti anunti medicul de orice posibila reactie adversa la vaccin pe care o observi la micutul tau.
Cand lipsa somnului a devenit un mod de viata, este destul de greu sa iti desfasori activitatile pe perioada zilei. De altfel, prietenii sau colegii tai care nu sunt legati de obligatiile pe care le implica un copil, este putin probabil sa te inteleaga si de aceea ai nevoie de un program in trei pasi:
1. Mai mult somn pentru copilul tau. La aceasta varsta micutul tau ar trebui sa fie capabil sa doarma aproape toata noaptea (5-6 ore incontinuu). Daca puiul tau nu are un asemenea orar de somn noaptea este bine sa te documentezi si sa vorbesti si cu medicul tau pentru a vedea ce se intampla si ce este de facut.
2. Mai mult somn pentru tine. Si pentru asta poti incerca urmatoarele ponturi:
- Trage si tu un pui de somn in pauza de masa de la munca sau atunci cand doarme si puiul tau, daca esti acasa
- Nu te incarca prea tare cu treburile zilnice, mai lasa si pentru partenerul tau.
- Culca-te devreme si lasa-ti partenerul sa culce copilul
- Stabileste-ti un program riguros de somn si incearca sa te culci si sa te scoli cam la aceeasi ore.
3. Somnul de buna calitate sau cum sa dormi bine. Iata cateva idei pentru un somn minunat:
- Discuta cu medicul tau despre remediile naturiste daca nu mai reusesti sa adormi asa usor.
- Transforma-ti dormitorul intr-un sanctuar al somnului. Aici nimic nu mai intra din probleme si sarcinile zilei, doar tu si somnul tau. Ai grija sa ai o saltea si o perna confortabile, apoi ai grija sa iti reglezi temperatura, lumina si pe cat posibil zgomotul, la un nivel care sa nu te deranjeze. In general este de preferabil o combinatie de intuneric, racoare si liniste.
- Relaxeaza-te inainte de culcare ca sa poti adormi mai repede si sa dormi mai bine. Poti face acest lucru cu ajutorul unui pahar de lapte cald baut inainte de a te urca in pat sau cu ajutorul unor exercitii de yoga ori de relaxare musculara progresiva. Nu uita nici de exercitiile de respiratie sau de atotrelaxanta baie calda care poate face minuni chiar si dupa cea mai grea dintre zile.
- In general, somnul este influentat si de modul in care iti petreci ziua asa ca ai grija de tine, mananca mese sanatoase si serveste din cand in cand cate o gustare usoara. Evita cafeaua in exces si fa regulat exercitii.
O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.
Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.