La 25 de saptamani copilul tau are aproape 6 luni de viata. La 6 luni, la baieti greutatea este intre 6,8 si 8,7 kg, o inaltime intre 60 si 74 de centimetri, iar la fetite greutatea este intre 6,4 si 8,2 kg, o inaltime intre 62 si 69 de centimetri

Limbajul semnelor pentru bebelusi

Daca vrei sa iti inveti puiul cu limbajul semnelor, a cam sosit momentul sa o faci. Nu de alta dar atat intelegerea sa in ceea ce priveste limbajul cat si abilitatii lui motorii s-au dezvoltat mult mai repede decat capacitatea de a vorbi.

Spre exemplu, multi copii invata pana la varsta de 9 luni, cum sa faca cu mana iar pana la un an deja afla cum sa arata cu degetul si asta cu mult inainte de a stii sa zica "pa pa" sau " ia uita-te la asta".

Un alt aspect pozitiv in a iti invata copilul sa comunice cu tine cu ajutorul semnelor este ca in acest fel, micutul nu se va mai simti frustrat ca nu poate comunica cu tine desi asta nu va elimina complet niciodata lacrimile sau nervii.

Pentru inceput incearca sa folosesti cate un semn cu mana de cate folosesti un anumit obiect. Spre exemplu, pentru a face semnul unei carti poti sa iti unesti palmele si apoi sa le deschizi asa cum ai deschide o carte sau pentru "foame" poti sa il inveti sa isi duca mana la gurita. Evident, complexitatea semnelor va creste odata cu trecerea timpului, dar pentru moment trebuie inceput cu semnele de baza

Pe de alta parte, trebuie sa stii ca nu este nici un motiv de ingrijorare legat de evolutia vorbirii. De fapt, in timp, folosirea semnelor chiar il va stimula sa vrea sa invete sa vorbeasca mai repede si mai bine.

Stangaci sau dreptaci?

Este posibil ca micutul tau sa isi foloseasca cu predilectie o mana doar ca peste doua saptamani sa il vezi ca si-a schimbat favorita. Insa nu este motiv de ingrijorare, asa fac toti copii, insa nu vei putea sti cu certitudine daca este stangaci sau dreptaci pana cand nu va implini 2-3 ani. Nu incerca sa influentezi preferintele copilului tau ( caracterul de stangaci sau dreptaci este determinat de dinainte de nastere).

Atentie! O eventuala incercare de a-l face din stangaci, dreptaci prin diverse mijloace nu este indicata pentru ca poate duce mai tarziu in viata la diverse probleme ce pot varia de la o simpla lipsa de indemanare pana la defecte majore in ceea ce priveste coordonarea mana - ochi, ca sa nu mai vorbim de scrisul de mana si de alte aspecte.

Jocurile...

Micutul tau va adora sa se joace cu tine, in special atunci cand vine vorba de jocuri cu sunetele si cuvinte. Lasa-l pe el sa fie seful macar din cand in cand si imita-i vocalizele (vei vedea ca se va amuza copios) iar pentru si mai multa distractie, incearca sa imiti zgomotele facute de animale ("oac-oac", "muuuu", "ham-ham", etc).

Partea buna la astfel de jocuri este ca ele pot fi jucate oriune: in dormitor, in baie, pe drum, etc.

3 intrebari despre: vitamine si suplimente alimentare

Este prea devreme sa ii dau copilului meu suplimente alimentare sau vitamine?

copilul 25 de saptamaniIn mod aproape sigur, copilul tau nu are nevoie de nici un fel de supliment alimentar la aceasta varsta. Ba mai mult chiar, trebuie sa stii ca doar medicul poate sa ii prescrie copilului tau, inca foarte mic, tratamente cu vitamine sau altfel de suplimente.

Daca il alaptezi la san, laptele matern contine o formula de vitamine echilibrata in mod natural, asa ca, daca atat tu cat si copilul tau sunteti sanatosi si bine hraniti, micutul tau nu va avea nevoie de nici un supliment.

Pentru copii hraniti la biberon, situatia este cam la fel pentru ca laptele formula contine de asemenea vitaminele esentiale, asa ca, atata timp cat copilul tau consuma o cantitate adecvata de lapte formula pe zi (in afara de cazurile speciale, cum ar fi copii nascuti prematur) atunci probabil ca administrarea oricarui fel de supliment sau vitamina este inutila.

Pe de alta parte, daca micutul tau, pe masura ce ii introduci in dieta alimente solide, are anumite preferinte sau chiar este alergic la unele tipuri de mancare, este posibil sa ai nevoie de un supliment alimentar in functie de ceea ce ii lipseste din dieta. Dar, tine minte, numai dupa consultarea medicului.

De unde stiu daca micutul meu are nevoie de vitamine sau suplimente alimentare?

Cel mai bine stie acest lucru medicul tau. El iti va spune daca si de ce anume are nevoie puiul tau. Asa ca NICIODATA sa nu ii dai copilului tau vitamine sau suplimente fara sa iti consulti medicul.

Este bine sa ii dau copilului meu vitamine in plus daca ma ingrijoreaza starea lui?

Nu! Vitaminele trebuiesc data numai in functie de instructiunile de folosire si de sfatul medicului. O supradoza de vitamine poate avea efecte negative, cum ar fi reducerea absorbtiei altor nutrienti sau poate fi chiar foarte periculos pentru copil, in functie de tipul vitaminei.

Viata ta: Copilul tau in comparatie cu altii

Este greu de imaginat un parinte care nu se mai uita din cand la copii altor parinti. Si mai ales atunci cand afla ca un alt micut e mai avansat decat al lor incep sa se ingrijoreze.

Este normal sa te ingrijorezi, doar iti pasa de copilul tau, totusi in asemenea cazuri ingrijorarea nu numai ca nu este utila dar nici nu face nici un bine. Fie care copil se dezvolta in propriul sau ritm. De aceea, in special in zona in care micutii implinesc sase luni, diferentele pot fi chiar foarte mari intre copii de aceeasi varsta.

Nu uita, chiar daca micutul tau nu pare sa isi dezvolte anumite abilitati asta nu inseamna ca este intarziat. Insa daca instinctul iti spune ca ceva nu merge bine, este totusi indicat sa iti suni medicul.

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.

Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.

Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole