Acum la 26 de saptamani, copilul tau are deja 6 luni de cand sa nascut,

Stimulandu-i simturile

Copilul tau isi foloseste toate simturile pentru a explora si a invata cat mai multe despre lumea din jurul lui. De aceea trebuie sa ai grija sa nu aiba nici un obiect periculos in preajma lui deoarece intra in obiceiurile sale sa atinga, duca la gura si sa manipuleze tot ceea ce are in jurul sau. Ii va placea la nebunie sa "chinuie" o minge de cauciuc moale, sa mangaie o bucata de lana artificiala, sa molfaie un inel cu gel rece pentru dintisori sau sa descopere sunetul unei sonerii venind din interiorul unui animalut de plus.

Iata si o idee buna pentru un mic experiment: aduna mai multe bucati de material textil, de diverse forme, culori si texturi si pune-le in fata micutului tau. Apoi, uita-te si observa ce va face.

Distractie la ora de povesti

Privitul impreuna la pozele din cartile de povesti este o excelenta metoda prin care poti sa il ajuti pe copilul tau sa isi dezvolte abilitatile de limbaj si in plus, il introduci in minunata lume a cartilor, unde probabil va ramane pentru toata viata.

In final nu conteaza genul cartii sau subiectul. Insa la varsta lui, micutul tau are nevoie de carti rezistente cu pagini cartonate si cu cat mai multe poze viu colorate.

Evident, copilul tau nu va avea dexteritatea sa deschida singur cartea sau sa intoarca paginile, cel putin pana pe la 9 sau 12 luni, insa nu te descuraja. Indiferent de varsta copilului tau, cititul ofera o excelenta ocazie pentru alintaturi si socializare.

Sa trecem la mancare solida ...

dezoltare copil 26 saptamaniCam de pe acum, puiul tau va incepe sa isi descopere noi valente culinare. Va deveni curios in legatura cu ceea ce mananci tu si probabil ca, daca va avea ocazia iti va lua si cateva bucatele de mancare din farfurie.

Desi are un apetit de invidiat, micutul tau nu are inca dintii necesari pentru a se infrupta din toate bunatatile. De aceea este bine sa incepi sa ii dai alimente moi, ce pot fi mestecate cu ajutorul gingiilor si care se dizolva usor, insa pe masura ce va creste vei putea sa ii oferi si alimente mai tari.

Nu uita ca pentru copilul tau, culoarea si mirosul sunt doua elemente esentiale in procesul sau de invatare asa ca incearca sa ii oferi o varietate de alimente: cereale, felii de banana, fructe decojite de mango (sau alte fructe moi cum ar fi perele si piersicile) ori chiar bucatele de pepene rasu sau galben fara seminte. De asemenea in regimul sau alimentar poti introduce bucatele de tofu, paste spiralate foarte bine gatite si taiate in bucatele, felii subtiri de branza precum si bucati mici de legume (gatite): morcovi, mazare, cartofi, etc.

3 intrebari despre: vizitele la camerele de garda

Care ar fi motivele pentru care copilul meu trebuie sa ajunga la camera de garda?

Desi sunt sanse foarte mari ca asta sa nu se intampla niciodata, o vizita la camera de garda a spitalului este o chestie care nu trebuie ignorata. Printre alte motive, copilul poate ajunge la camera de garda in cazul unei reactii alergice severe, a unui blocaj intestinal sau a unui atac de astm.

De asemenea, copii sunt fiinte foarte curioase, care interactioneaza cu tot ceea ce ii inconjoara, cu toate simturile, uneori chiar mai mult decat ar fi indicat asa incat nu este exclus ca micutul sa inghita sau sa inhaleze in obiect potential periculos pentru sanatatea lui.

Daca micutul are probleme de respiratie sau daca intra in son anafilactic sau pare sa aiba convulsii, trebuie sa suni imediat la 112. Pentru majoritatea urgentelor legate de copil, poti sa iti suni mai intai medicul de familie care va sti unde sa te trimita mai departe insa daca nu ai cum sau daca situatia pare grava, nu ezita sa mergi cu micutul tau la camera de garda.

Cum sa ma pregatesc pentru o vizita la camera de garda?

Inainte de vizita propriuzisa, trebuie sa stii unde sa mergi (cel mai apropiat spital) si cum sa ajungi acolo in cel mai rapid mod.
Personalul de la camera de garda iti va cere sa completezi niste documente asa ca este indicat sa ai asupra ta datele legate de asigurarea de sanatate dar si numele si numarul medicului de familie.

Cum pot sa usurez pentru puiul meu vizita la camera de garda?

In primul rand pastreaza-ti calmul si arata-i ca ai totul sub control (chiar daca tu simti ca iti fuge piciorul de sub picioare). De asemenea, este bine sa il mangai si sa il tii in brate, dar nu trebuie sa exagerezi pentru ca poti sa il faci sa devina chiar mai nelinistit.

Atunci cand pleci de acasa ia o geanta cu cateva scutece, un schimb de hainute, niste carti sau jucarii care stii ca ii plac dar si mancare pentru una sau doua hraniri.

Atunci cand stai in sala de asteptare, pentru consult, informeaza-te daca exista vreun motiv pentru care sa nu iti hranesti copilul in timp ce asteptati.

Viata ta: Mai mult timp pentru tine

Pentru cele mai multe mamici, propria persoana reprezinta ultima prioritate pe lista. Ingrijirea copilului, serviciul si intretinerea casei au tendinta sa ii ocupe tot timpul. Insa trebuie sa iti gasesti timp si pentru tine, pentru ca altfel, facand o analogie, este ca si cand ai incerca sa conduci o masina care nu mai are benzina.

Si din moment ce ziua n-ai sa reusesti sa o faci sa aiba mai mult de 24 de ore cel mai bine este sa incepi sa iti eficientizezi activitatile pentru a reusi sa iti aduni cateva momente si pentru tine. Spre exemplu gateste mai rar si in cantitati mai mari iar daca raman resturi utilizabile de la masa, pune-le la congelator, pentru a doua zi. Uneori, chiar, poti cumpara mancare gata preparata de la supermarket.

In alta ordine de idei, coboara-ti putin standardele de intretinere a casei pentru a nu o tine intr-un smotru continuu si daca ai cum, mai cere si ajutorul altora. Si pentru ca veni vorba, discuta cu partenerul tau si stabiliti-va un mod de impartire a sarcinilor.

Programeaza-ti o activitate doar a ta, o ora de exercitii sau pranzul cu o prietena. La fel de bine este indicat sa iti faci o lista cu lucrurile pe care nu le-ai mai facut de mult dar ai dori sa le faci (citit, crosetat, navigare pe net) si atunci cand ai timp liber, fa-le.

O alta excelenta solutie este sa discuti si cu alti parinti si sa vezi cum au reusit ei sa gaseasca o rezolvare la problema timpului personal.

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.

Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole