Testam, testam...
Desi i-ai explicat de multe ori ca telefonul nu e o jucarie si ca jucariile lui nu sunt proiectile, dar mai cu seama ca parul surorii lui nu e pentru a trage de el, micutul tau se incapataneaza sa incerce tot ceea ii pica in mana.

De asemenea tot pe la aceasta varsta, micutul tau va incepe sa iti testeze chiar si autoritatea pe care o ai asupra lui, refuzand sa iti urmeze indicatiile. El insa nu este rau voitor ci doar foarte curios.

Tu trebuie sa retii ca la varsta asta, copilul nu retine asa de bine lucrurile si nu trebuie sa te complici cu explicatii detaliate, un simplu nu, atunci cand greseste va fi suficient.

Sa vedem si ce-i cu asta

Copilul tau a inceput sa inteleaga cum relationeaza obiectele intre ele in universul nostru tridimensional. De acum e posibil sa ii gasesti jucariile sortate dupa dimensiune, copii fiind cunoscuti pentru faptul ca aduna obiectele in teancuri incercand sa le potriveasca unul in interiorul celuilalt.

Un alt fenomen interesant are legatura cu oglinda. Pune-l in fata oglinzii si lasa-l sa se admire. Dupa o perioada misca-te in asa fel incat sa apara in oglinda si reflectia ta, el se va intoarce spre tine desi te-ai fi asteptat sa creada ca de fapt tu ai aparut in oglinda.

De altfel, chiar si un joc simplu de-a va-ti ascunselea se poate dovedi extrem de fascinant pentru copil, care a inceput sa inteleaga ca, un obiect, chiar daca dispare, exista in continuare, ascuns insa vederii lui.

In ceea ce priveste conditia sa fizica, micutul poate sa isi tina spatele drept si din pozitia sezut sa isi intoarca tot trunchiul intr-o directie sau alta.

3 intrebari despre: anemie

Ce este anemia?

Aceasta este o afectiune care apare cand celulele rosii din sange contin o cantitate scazuta de hemoglobina ( un pigment rosu care livreaza oxigen in tesuturi si elimina dioxidul de carbon).

Anemia are multe cauze, inclusiv deficientele de nutritie, afectiunile de ordin genetic sau medicamentos, infectii sau boli cronice.. Insa pentru copii mici, cea mai intalnita cauza a anemiei este lipsa de fier. Astfel, datorita lipsei de fier din dieta copilului sau datorita incapacitatii de a absorbi fierul din alimente.
Unele tipuri de anemie ajung sa fie mostenite cum ar fi anemia celulara de tip sicle, care este cauzata de hemoglobina anormala si care se intalneste cel mai des la afro-americani.

Desi de multe ori copii nascuti prematur sunt anemici de la nastere, cei nascuti la termen vin pe lume cu provizii serioase de fier insa pe perioada primelor sase luni de viata, ei pierd incetul cu incetul din fierul de la nastere avand nevoie sa isi reimprospateze provizia de fier.

Trebuie sa stii ca, in mod normal, nivelul de hemoglobina din sangele copilului va putea fi verificat de medic pentru a vedea daca totul este in regula.

Care sunt simptomele anemiei?

Printe cele mai intalnite simptome pentru anemie se numara oboseala, iritabilitatea, lipsa apetitului si paloarea buzelor, pielii si a membranelor de la ochi, gura si unghii.Alte efecte mai serioase includ dificultatile in respiratie, problemele cardiace, afectiunile permanente de tip fizic si/sau psihic dar si o crestere a susceptibilitatii la otravirea cu plumb.

Daca testele de laborator confirma ca nivelul de fier al copilului tau este scazut, doctorul sau s-ar putea sa recomande o schimbare in dieta sau un supliment cu fier.
Nu uita sa pui bine cutia cu suplimentul alimentar cu fier, astfel incat sa nu fie la indemana copilului si sa nu depasesti sub nici o forma doza maxima prescrisa de medica pentru ca o intoxicatie cu fier este extrem de periculoasa.

Cum pot preveni anemia?

Poti preveni sau trata starile de anemie produse de lipsa de fier printr-o simpla masura: ai grija ca micutul tau sa primeasca suficient de mult fier. Iata ce trebuie sa faci:

- In primul rand trebuie sa iti dai seama daca micutul tau sufera de anemie. Factorii de risc care ar trebui sa iti atraga atentia sunt nasterea prematura, greutatea mica la nastere, lipsa de fier din dieta ta, atunci cand alaptezi sau lipsa unei formule de lapte bogata in fier daca alaptatul se face la biberon.

De asemenea este bine sa te consulti cu medicul tau de familie daca ai impresia ca ceva nu este in regula.

- Alapteaza-ti copilul cat de mult poti. Laptele matern contine o forma speciala de fier care este mult mai usor absorbita decat fierul din celelalte alimente.

- Hraneste-ti copilul cu cereale fortifiate cu fier, si, incepand de prin luna a 8 a introdu in dieta sa si alte alimente bogate in fier cum ar fi mazarea, spanacul, albusurile de ou, carnea de peste.

- De asemenea, da-i micutului alimente bogate in vitamina C care ajuta la absorbtia fierului. In acest sens cele mai bune alegeri sunt fructele precum papaya, capsunile si portocalele dar si legumele precum broccoli-ul.

Viata ta: Ai grija de tine

A fi responsabila de o mica creatura 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana sau goana de acasa la munca si invers poate sa iti faca viata cu adevarat naucitoare. De aceea este bine sa te inveti sa ai grija de tine.

Ramai sanatoasa.

Ai grija de nutritia ta si nu exagera cu cafea si in special evita alcoolul. Efectul sau calmant este doar momentan, pe termen lung fiind mai degraba daunator.

Ai grija sa faci macar cateva exercitii fizice pe zi indiferent daca este vorba de gimnastica sau doar de a merge putin pe jos dupa ce ti-ai parcat masina ceva mai departe de locul de munca.

Ofera-ti regulat niste ore de somn bun, inclusiv mici motaieli cand mai este posibil si ai grija de propria igiena atat pentru binele tau cat si pentru cel al copilului tau. De cate ori ai ocazia profita de momentele de timp liber si iesi afara din casa, chiar si insotita de micuta ta comoara.
Alinta-te, ofera-ti din cand in cand un masaj profesionist, o manichiura sau orice altceva care te faca sa te simti bine.

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.

Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole