Anxietatea cauzata de separatie

Daca micutul tau se aseamana cu ceilalti copii de varsta lui, probabil ca deja a inceput sa manifeste primele semne ale anxietatii cauzate de separatie, ceea ce, in final este un semn ca a crescut si ca a inceput sa inteleaga ceea ce se intampla in jurul sau.

Mai demult, cand ieseai din camera, micutul tau, in cel mai bun caz, se uita uimit, insa acum stie ca pleci, este capabil sa iti rememoreze imaginea si ii este dor de tine, asa ca este posibil sa inceapa sa planga imediat ce iesi pe usa.

Refuzul copilului tau de a se desparti de tine poate fi uneori o adevarata recompensa spirituala si o dovada de dragoste insa alteori este pur si simplu... frustrant. De aceea, cea mai buna solutie daca trebuie sa te desparti de el pentru a merge la cumparaturi (spre exemplu) este sa il bagi in seama putin mai mult decat de obicei, sa il iei in brati si sa il pupi, explicandu-i ca te vei intoarce foarte curand. Evident ca nu va intelege faza cu intorsul in curand, dar dovezile de dragoste pe care i le oferi pot fi reconfortante si il pot linisti pe perioada cat lipsesti. De asemenea este bine sa iti creezi un ritual de plecat, pe care micutul tau sa il recunoasca si care sa ii ofere siguranta ca te vei intoarce la el iar cand il lasi singur e bine sa il lasi in grija unei persoane pe care el o cunoaste si cu care se intelege.

Ca o mentiune, trebuie sa stii ca, desi micutul tau si-a facut un obicei din a dormi toata noaptea, acum este posibil sa se trezeasca periodic, aceasta fiind o alta manifestare a starii de anxietate.

Dintisorii

Durerile cauzate de iesirea dintilor pot incepe sa apara inca de pe la varsta de 3 luni dar pot aparea si pe la un an.

De obicei, primii dinti care apar sunt cei doi din fata din partea de jos, primele semne ale acestora aparand undeva intre 4 si 7 luni.

Un alt fapt ce trebuie mentionat este ca nu trebuie sa intrii in panica daca dintisorii lui nu apar chiar unul dupa altul. Mai mult chiar, dintii pot iesi uneori in unghiuri ciudate insa spatiile dintre dinti dispar pana in varsta de 3 ani.

Aparitia dintilor, inseamna o crestere a cantitatii de saliva dar si aparitia unor sunete noi, copilul tau avand nevoie de ceva timp pentru a se adapta la ceea ce ii creste in gurita.

Pentru a-l ajuta sa treaca peste durerile inerente acestei perioade poti sa ii oferi un inel de cauciuc, racit in prealabil. De asemenea mancatul unor alimente mai reci, cum ar fi un iaurt poate fi de asemenea reconfortant deoarece temepratura scazuta amorteste temporar zona respectiva, efect pe care il au si unele geluri orale ce se gasesc in farmacii, special pentru aceasta perioada.

4 intrebari despre: innecat

O sa imi dau seama cand copilul meu se inneaca?

Da, pentru ca vei vedea cum micutul incearca sa traga aer in piept si sa disloce acel ceva care ii obstructioneaza partial caile respiratorii. Asa ca daca micutul are dificultati in a respira, scoate sunete ciudate, se sufoca, tuseste sau stranuta, in mod aproape sigur s-a innecat cu ceva. In formele mai grave, innecatul este desebit de periculos si se manifeste prin albastrirea pielii si chiar prin pierderea cunostintei.

Ce ar trebui sa fac daca vad ca micutul meu incepe sa se innece?

Daca vezi ca, copilul tau poate tusi, plange sau vorbi, atunci inseamna ca el nu are caile respiratorii complet blocate total. Cel mai probabil, va putea sa si le deblocheze singur, cu putin efort. Insa daca veci ca micutul tau incearca sa respire si nu poate, se face albastru la fata, pare panicat (ochi larg deschisi, gura deschisa) sau pare sa isi fi pierdut cunostiinta, atunci striga dupa ajutor si cere cuiva sa sune la 112 imediat in timp ce tu incerci sa ii deblochezi caile respiratorii.

1. Daca si numai daca vezi obiectul care ii obstructioneaza respiratia, atunci incearca sa il apuci cu degetele. Daca nu il vezi, nu risca sa il cauti cu degetele deoarece il poti impinge si mai in adancime.

2. Tine-ti copilul cu fata in jos peste antebrat, cu barbia in mana ta, astfel incat capul sa ii fie mai jos decat restul corpului.

3. Da-i cinci lovituri pe spate: rapide, ferme dar blande in acelasi timp, folosind partea interioara a palmei intre omoplati. Nu uita nici o clipa ca organele interioare ale unui copil sunt foarte fragile asa ca ai mare grija.

4. Daca micutul incepe sa tuseasca lasa-l sa scuipe ceea ce il face sa se innece si nu incerca sa scoti tu respectivul obiect.

Daca totusi nu reuseste sa scuipe nimic, intoarce-l cu fata in sus si cu doua sau patru degete pozitionate pe mijlocul pieptului, fa-i 5 impingeri de-a lungul pieptului (1-2 cm in lungime).

5. Daca obiectul care cauzeaza innecatul refuza sa iasa, pune-ti copilul cu fata in sus si deschide-i gura. Tine-i limba cu degetul mare si deschide-i putin mai tare gura pentru a incerca sa vezi daca poti vedea obiectul in cauza.

Daca ai cunostiinte de prim ajutor pentru copii, foloseste-le, in caz contrar repeta pasii 2 si 3 pana cand sosesc ajutoarele.

Ce solutii am pentru a evita si impiedica innecatul?

In primul rand, trebuie sa ii oferi copilului tau alimente potrivite pentru varsta lui (piureuri, biscuiti sau cereale). De asemenea trebuie sa il tii sub supraveghere cat timp mananca (nu il hrani in graba sau in masina) si ai mereu grija sa stea pe scaunel atunci cand mananca. Nu il lasa sa se joace cu piese mici, sau cu recipiente de pudra pentru copii.

In ceea ce priveste jucariile, cel mai bine este sa urmezi  indicatiile de pe ambalaj ca si limitarile in functie de grupa de varsta.

O alta mare problema o reprezinta medicatia prescrisa pentru proaspetii dintisori, medicatie care uneori poate sa interfereze cu reflexul de innecare.

Ar trebui sa stii si faptul ca innecarea este una dintre cele mai frecvente cauze ale decesului la copii de varsta mica, asa ca fiecare parinte este dator sa aiba chiar si minimul de cunostiinte in ceea ce priveste masurile de prim ajutor si resuscitare a copiilor.

Ce sa fac daca banuiesc ca micutul meu a inghitit ceva?

Este destul de comun pentru copii mici sa incerce  sa inghita diverse obiecte de mici dimensiuni (cum ar fi monedele) care de obicei trec prin intestine fara sa cauzeze vreo problema. Dar daca observi salivare excesiva  sau incapacitatea de a inghiti, o scadere dramatica a apaetitului, sau daca vezi cum copilul resimte durere intr-o zona unde un obiect ar putea fi intepenit, suna-ti de urgenta medicul de familie sau mergi imediat la camera de urgente a celui mai apropiat spital.

Viata ta: o mica pauza

Daca nu ai angajat inca o bona sau daca nu ai reusit de la nastere incoace sa petreci prea mult timp departe de copilul tau, trebuie sa stii ca exista motive destul de intemeiate ca sa iei o mica pauza.

Pentru copil, despartirile de parinti, pentru perioade scurte de timp, ii ajuta sa isi largeasca campul de persoane cu  care socializeaza si chiar il poate scapa de anxietatea cauzata de separatie.

Despartirea e buna si pentru tine deoarece ajungi sa te mai relaxezi si cu ocazia asta vei vedea ca nu o sa cada cerul daca nu esti langa puiul tau in fiecare moment.

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.

Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.

Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole