Pot sa vad!!! Vederea copilului tau - aflata pana acum cam la jumatate din capacitate, in cel mai bun caz - a ajuns acum, aproape la fel de buna ca a unui adult atat in ceea ce priveste claritatea cat si perceptia in adancime. Totusi, pentru micut, vederea de aproape a ramas in continuare baza, vederea la distanta fiind insa, suficient de buna pentru a recunoaste persoane si obiecte aflate in cealalta parte a camerei. Astfel, copilul tau s-ar putea sa vada o jucarie in cealalta parte a camerei si sa vrea sa ajunga la ea.

De asemenea, ochii sai sunt aproape de culoarea lor definitiva, desi, pe parcursul timpului s-ar putea sa mai apara schimbari subtile de culoare.

Cu mainile inainte

Copilasul tau s-ar putea sa inceapa sa caute obiecte uitate sau cazute pe jos si sa le arate cu degetul. Indemanarea lui a ajuns pe noi cote si acum, pentru el este o joaca de... copil sa tina o bucata de mancare in mana si sa o duca la gura. Mai mult chiar, ingerasul tau a invatat cum sa isi deschida mana dar sa si arunce cu mare precizie cam tot ceea ce ii pica in mana.

Daca il vei observa cu atentie, vei vedea ca a inceput sa isi dea seama cum trebuie sa apuce un obiect folosindu-se de aratator si de degetul mare, opozabil.

In alta ordine de idei, ultima sa pasiune a devenit sa se plimbe prin casa si sa isi bage manutele prin toate gaurile pe care le gaseste asa ca ar fi bine sa astupi toate prizele la care el poate ajunge.

Cum sa faci fata temerilor copilului tau.

Vor fi si momente in care micutul tau isi va manifesta teama in fata unor lucruri pe care nu le intelege. Spre surpriza ta vei vedea cum lucruri care nu il impresionau inainte, cum ar fi soneria de la usa, sau un fluier, acum il fac sa planga.

Cand se intampla, cel mai important este sa il linistesti. Spune-i ca tu esti langa el si ca totul e bine - o imbratisare sau un pupic vor inlatura teama cu siguranta, readucandu-i zambetul pe buze.

Dezvoltarea copilului la 34 saptamani. Despre tuse

3 intrebari despre tuse

1. Cum pot sa imi dau seama daca tusea copilului meu este un simptom a ceva mai grav decat o simpla raceala?

Chiar si copii sanatosi tusesc uneori, iar asta uneori poate fi de mare ajutor pentru copil deoarece il face sa respire mai usor, eliminand secretiile depuse pe caile respiratorii. De altfel, tusea este ultimul simptom care dispare dupa trecerea virusului, insa nu toata tusea este la fel. Spre exemplu:

  • daca micutul nu poate respira corect, s-ar putea sa aiba bronsita, o afectiune cauzata de virusul respirator sinctian (RSV)
  • daca micutul pare sa aiba o raceala care nu se mai termina sau o tuse cronica nocturna, este posibil ca aceasta sa se datoreze unei alergii sau unei sinuzite
  • daca tusea apare deodata fara nici un avertisment, este posibil sa fie vorba despre astm sau poate aparea in urma inhalarii unui obiect.
  • daca o tuse persistenta este asociata cu dificultati in respiratie, febra si frisoane, s-ar putea ca micutul sa aiba pneumoie.
  • in ceea ce priveste accesele de tuse ce dureaza 20-30 de secunde este mai mult ca sigur pertusie
  • insa in cazurile in care copilul tuseste constant eliminand un mucus gros care il impiedica sa respire, se poate pune problema unui diagnostic de fibroza cistica.

2. Pot sa ii dau copilului meu sirop de tuse sau alt medicament sau ce pot face pentru a-l ajuta?

Nu incerca sa ii dai un produs antitusiv, decongestionant sau antihistaminic administrat dupa ureche. Trebuie intai sa iti duci copilul la medicul de familie care o sa il consulte si o sa ii prescrie un tratament adecvat.

Poti insa sa subtiezi secretiile din gat dandu-i multe lichide si instaland un umidificator in camera lui pe timp de noapte. O alta solutie o reprezinta o baie cu multi aburi, care ar putea sa ii linisteasca accesele de tuse. 

Daca suspectezi ca o posibila alergie este in spatele tusei sale, scoate toate animalele de plus si orice altceva "pufos" din camera si ai grija ca la el in camera sa nu existe fir de praf. De asemenea ai grija ca micutul tau sa nu fie expus la fumul de tigara nici acasa si nici in masina

Citeste: Tusea - tratamente naturiste la indemana

3. Cand ar trebui sa sun medicul?

Daca tusea il face pe copil sa isi piarda apetitul si sa nu poata dormi, atunci este bine sa pui mana pe telefon.

Suna-ti medicul imediat daca micutul tau scuipa sange, are probleme cu respiratia sau are alte simptome ce pot proveni de la o boala grava cum ar fi febra, o crestere a pulsului, letargie sau stare de voma. De sunat, trebuie sa suni si daca ai banuiala ca a inghitit ceva, chiar daca in rest nu are nimic. Daca nu poate respira sau isi pierde cunostiinta, trebuie sa incepi masurile de resuscitare si sa apelezi 112.

In final, deoarece alergiile, corpurile straine sau astmul pot provoca tuse cronica este bine sa iti suni medicul daca tusea normala persista mai mult de o saptamana.

Viata ta: cand a avea grija de copil devine greu

Micutul tau, plange, are nervi iar tu nu mai stii ce sa faci. Te simti epuizata, plina de nervi? Pur si simplu nu mai poti! Time-out este o metoda de autodisciplina care te ajuta sa scapi de aceasta tensiune negativa. Pur si simplu lasa-ti copilul in grija unui membru al familiei si ia o pauza. Pentru momentele dezolante cand copilul se trezeste noaptea plangand, stai 2 minute sa te aduni inainte sa mergi la el sa vezi ce vrea.

Stres-ul te poate ajunge usor din urma si nu este totdeauna usor de combatut, lucreaza cu partenerul tau si gasiti cele mai bune solutii pentru a va ajuta reciproc.

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta. Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.

Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole