Aproape mers... Copilul tau se apropie din ce in ce mai mult de mersul vertical. De acum , probabil ca poate sa se catere de-a busilea si pe scari si sa se miste prin casa in pozitie verticala tinandu-se de mobila din jur. Ba chiar, la aceasta varsta unii vor face cativa pasi (ce-i drept altii, nu multi, deja merg fara probleme desi exista si copii care ajung sa nu parga pana nu au implinit varsta de doi ani).

Tot acum micutul invata cum sa isi indoaie genunchii si cum sa se aseze dupa ce a stat in picioare, un exercitiu care este mult mai dificil decat ar parea la prima vedere si pana la a-l stapani este posibil sa il gasesti uneori plangand, "blocat" in picioare pe marginea patutului sau in alta parte. In astfel de cazuri, trebuie sa il iei, sa il linistesti si apoi sa il pui culcat in patut.

Exista si metode prin care il poti ajuta sa invete sa mearga. Stai in fata lui si tinandu-l de mana, ghideaza-l spre tine. Unii copii adora sa impinga un camion, iar unul mare il poate ajuta sa isi pastreze echilibrul in timp ce merge.

Este indicat sa iti si asiguri casa deoarece acum nu numai ca ai un micut curios si gata de explorat dar care mai este si foarte mobil pe deasupra. In acest sens o foarte buna idee este sa incepi sa pui zavoare la dulapurile unde copilul nu are voie sa umble.

Pantofi? Inca nu!

Odata ce vei vedea ca micutul a inceput sa stea vertical si sa se plimbe prin casa, te vei intreba daca este nevoie de pantofi. De fapt, pana cand copilul tau va ajunge sa iasa afara regulat, cei mai multi pediatrii si experti in dezvoltare recomanda ca parintii sa nu isi incalte copii cu pantofi.

Este normal ca mersul de copil sa fie putin ciudat, cu picioarele strambe si cu talpile aparent inca plate. Insa, daca iti lasi micutul sa mearga descult, acest lucru ii va tonifia articulatiile si muschii picioarelor in timp ce textura suprafetei pe care merge ii poate influenta echilibrul.

Dezvoltarea copilului la 35 de saptamani

2 intrebari despre: loviturile la cap

1. Ce ar trebui sa fac daca copilul meu se loveste?

In primul rand linisteste-l, fara insa sa exagerezi - loviturile sunt destul de comune in randul copiilor care invata sa mearga iar cele mai multe sunt minore si nu implica vreo rana serioasa. Pentru o eventuala umflatura, o punga de gheata poate face minuni iar in acest timp incearca sa ii distragi atentia pentru a nu reactiona negativ la senzatia de rece.

Daca copilul isi pierde cunostiinta suna de urgenta la 112. Iar daca nu respira, fa-i 2 minute operatii de resuscitare dupa care suna la 112.

In general daca vezi ca nu se simte chiar bine dupa o lovitura sau cazatura, suna-ti medicul cat mai repede.

Mai in detaliu, suna-ti medicul daca copilul vomita, pare deosebit de iritat sau confuz, pare ametit, plange sau urla pentru o perioada mai mare de timp, are o taietura la care sangerarea nu se opreste, are o rana dupa ureche, o zona mai moale pe scalp, pete negre si albastre imposibil de explicat, are sange in albul ochilor sau daca din gura, nas si urechi ii curge un lichid transparent sau rozaliu.

2. Cum pot sa previn loviturile la cap?

Nu poti preveni chiar fiecare busitura pe care copilul tau o va suferi,insa iata cateva precautii care ar putea ajuta:

  • Asigura mobila instabila si indeparteaza lampile fragile din calea micutului tau.
  • Tine-ti copilul sub atenta observatie daca stii ca are obiceiuri de catarator.
  • Cumpara tanpoane speciale de cauciuc sau silicon pentru a le monta la colturile mobilei si niste suporti antialunecare tot din silicon, de pus sub covoare.
  • Coboara salteaua patutului imediat ce vezi ca incepe sa stea in picioare in patut.

Viata ta: in miscare

De multe ori miscarea inseamna energie in plus, nu in minus. Smecheria este sa stii ce si cand sa faci.

Iesi in aer liber, plimba-te, fa jogging sau excursii in perioada in care este randul tau sa ai grija de copil. Pentru asta ar fi bun un carut special, fie conceput chiar pentru jogging, fie unul cu roti mari, potrivit cu ceea ce vrei sa faci. In timp ce tu faci miscare, simturile copilului tau sunt stimulate de tot ceea ce vede si aude imprejur.

Mergi la un curs, impreuna cu micutul tau. Unele cluburi, sau sali de gimnastica sau pilates organizeaza cursuri pentru parinti cu copii, sau, asigura o zona speciala pentru acestia in perioada in care parintii sunt la curs.

Creeaza-ti propriul DVD cu exercitii folosind aparatura video de prin casa. Profita de momentele cand copilul tau doarme.

Danseaza cu el. Ia-ti micutul in brate si danseaza, cu siguranta ca el va aprecia muzica si miscarea.

Fa miscare, nu o lua pe scurtatura. Parcheaza mai departe de locul unde trebuie sa ajungi si mergi putin pe jos, ia-o pe scari in loc sa folosesti liftul si profita de orice ocazie pentru a face putina miscare.

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.

Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.

Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole