De altfel, memoria constienta de lunga durata nu se va dezvolta la copil pana cand acesta nu va impini doi sau trei ani, atunci cand se va dezvolta si limbajul in adevaratul sens al cuvantului.

Joaca si invatarea

Copilul tau poate acum sa puna obiectele intr-un recipient dar sa le si scoata de acolo. Pentru a-i da ocazia sa isi exerseze noile talente da-i o galetusa plina cu blocuri de construit (Lego spre exemplu) insa unele potrivite ca dimensiune pentru varsta lui (sa nu fie prea mici deoarece exista riscul sa le inghita). Insa, micutul tau va aprecia si jucariile cu piese in miscare cum ar fi manerele, butoanele, usile care se inchid si se deschid, masinile mari de plastic pe care el le poate manevra pe jos, etc.

Daca ii vei lua una dintre jucarii, vei vedea ca va protesta. Copilul tau a inceput sa stie sa isi impuna punctul de vedere si sa isi exprime atat bucuriile cat si nemultumirile cunoscute. Si oricum, daca trebuie sa ii iei o jucarie sau alt obiect, ai grija sa ii oferi inainte ceva nou la schimb.

Cam jumatate din copii de aceasta varsta vor incepe sa prefere jocurile ce implica trecerea unui obiecte de la un jucator la altul si inapoi. Joaca-te cu el. Incearca sa rostogolesti o minge pana la copilul tau si vezi daca o va rostogoli inapoi la tine. Ofera-i si o joc de sortat sau aranjat si vezi daca se implica in joc sau incepe sa iti dea tie piesele. De asemenea micutului tau ii place sa isi imparta mancarea, asa ca accepta-i"darurile" si multumeste-i.

3 intrebari despre: intarcare

Cum imi dau seama cand copilul meu este gata pentru intarcare?

Copilul tau se va bloca din cand in cand pentru cateva secunde la rand. S-ar putea sa para neinteresat sau sa se lase foarte usor distras pe perioada alaptarii. Insa nu trebuie sa fii mirata daca brusc vei vedea la un moment dat o reaparitie a interesului pentru alaptare.

Toti copii renunta la alaptare singuri?

Pana la urma da, dar se intampla foarte rar inainte de varsta de 9 sau 10 luni. In acel moment poti vedea ca nu mai vrea sa fie alaptat la san. Ii poti sprijini aceasta atitudine oferindu-i alternative la hranirea la san, inclusiv biberoane cu lapte de san, baza fiind insa din ce in ce mai mult mancarea solida.

Ca definitie, copilul se considera ca a fost intarcat atunci cand a ajuns sa isi primeasca toate nutrimentele din alte surse decat din alaptare.

Ce trebuie sa fac pentru intarcare?

Simplu, scade treptat numarul de alaptari la san zilnice, si ofera-i alternative. Incepe prin a elimina alaptarile pe timp de zi, apoi treci la cele de seara lasand pe cele de noapte la sfarsit. Incearca sa faci alaptarile mai scurte si sa ii oferi micutului o gustare dupa aceea. Lasa sa treaca si mai mult timp intre alaptari, amandu-le acolo unde se poate. Distrage-i atentia si ofera-i in schimb un cana de lapte de san.

Viata ta: stilul tau de a fi parinte

Fiecare are stilul lui de a fi parinte si fiecare isi are propriile prioritati atunci cand vine vorba de evolutia copilului sau. Totusi, uneori este greu sa te abtii atunci cand vezi un parinte care isi educa copilul intr-un mod in care tu nu ai face-o.

Tine minte ca metodele tale de parinte sunt foarte personale  si  ceea ce merge la tine s-ar putea sa nu mearga in cazul altora. Apoi gandeste-te cum te-ai simti tu sa fii criticata de un strain pentru ca, sa spunem,  nu i-ai pus un fes pe cap copilului tau, sau cum ar fi sa ajungi tinta remarcilor rudelor tale pentru modul in care abordezi problematica somnului si a hranirii. Intreaba-te daca problema pe care ai observat-o chiar se merita a fi pusa in discutie.

De cele mai multe ori cea mai buna metoda este a nu te implici, mai ales daca este vorba de o persoana pe care o consideri prietena. Incearca sa directionezi subiectele de discutie spre teme in care stii ca aveti puncte de vedere comune.

Daca totusi observi o problema grava, care intr-adevar se merita adusa in discutie si este spre binele copilului, nu ezita sa o mentionezi dar subliniaza faptul ca nu o faci cu rea intentie ci doar din prietenie.

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.

Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.

Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4