Micutul va fi fascinat si de jucarii care au functii specifice, cum ar fi telefoanele de jucarie. Iar daca nu poate sa il tina la ureche singur, ajuta-l si prefa-te ca aveti o convorbire telefonica. Pe perioada urmatoarelor luni, el va incepe sa foloseasca obiectele pentru anumite scopuri - sa se pieptene, sa bea din cana sau sa "vorbeasca" la telefon.

Asteapta-te, de asemenea sa se uite la imaginea corecta atunci cand ii vei arata mai multe poze si ii vei spune numele unui obiect aflat intr-una dintre ele, mai ales daca este vorba de ceva familiar (ochi, nas, gura, etc.) sau de ceva iubit (cum ar fi un caine sau o ratusca de cauciuc).

De asemenea, vei descoperi ca micutului tau ii place sa arunce lucruri pe jos doar pentru ca cineva, de obicei tu, sa i le dea inapoi iar el sa o ia de la capat. Stai linistita, nu incearca sa te innebuneasca ci pur si simplu este fascinat de intregul proces.

3 intrebari despre: otravirea accidentala

Cum pot preveni otravirea?

- Afla care sunt substantele otravitoare si incearca pe cat posibil sa le elimini din casa.

- Pastreaza cosmeticele, produsele de ingrijire personala, medicamentele, vitaminele si suplimentele minerale, pesticidele, produsele de curateniei precum si alte produse toxice incuiate intr-un loc sigur in care copilul nu poate ajunge.

- De fiecare data cand este posibil cumpara medicamente care sunt prevazute cu ambalaje protejate la copii si cauta in general cele mai putin toxice produse de ingrijire a casei

- Pastreaza substantele periculoase in recipientele originale pentru a preveni incurcaturile.

- Nu "porecli" medicamentele bomboane pentru a nu crea confuzie.

- Pastreaza plantele de casa departe de manutele copilului.

Ce trebuie sa fac daca micutul meu inghite ceva otravitor?

O otrava este o substanta care face rau corpului. In timp ce ingerarea anumitor tipuri de otravuri cauzeaza doar o indigestie mai grava, altele pot afecta sever plamanii si intestinele iar altele sunt cu adevarat fatale.

Daca micutul tau pare sa nu poata respira incepe imediat manevrele de resuscitare si suna la 112 de urgenta. De asemenea suna la 112 daca micutul tau isi pierde cunostiinta, devine extrem de somnoros, are arsuri, pare sa aiba dureri grave in zona gatului sau are o criza. Chiar si daca nu observi inca asemenea simptome dar stii ca a ingerat ceva posibil toxic este bine sa suni imediat la numarul de urgenta pentru a evita o posibila tragedie, asta pentru ca in cazul unor otravuri efectele pot fi intarziate.

Incearca sa recuperezi orice rest de substanta toxica ramasa in gura copilului si pastreaz-o pentru pentru personalul medical care va avea grija de copilul tau mai departe in vedere identificarii.

Nu incerca sa-ti faci copilul sa vomite si nici nu ii administra vreun posibil remediu, lasa asta in seama medicilor.

Ce trebuie sa fac daca micutul meu atinge ceva otravitor?

Daca otrava i-a ajuns pe haine, da-le jos si clateste-i pielea cu apa calduta, pentru cel putin 15 minute (daca exista o arsura). Nu da cu ulei sau grasime peste arsura deoarece poti inrautati lucrurile. Daca otrava i-a ajuns in ochi, clateste-i ochii bine cu apa (toarna apa in coltul interior al ochiului) pentru 15 minute si incearca sa-l faci sa clipeasca.

Viata ta: cum sa faci fata anxietatii cauzate de separatie

Este normal pentru copilul tau sa sufere de anxietate de cate ori pleci. Este un semn de dezvoltare normala si sanatoasa. Desi asta nu te face sa te simti mai bine in nici un fel.

Pentru a usura despartirile ar fi bine sa faci urmatoarele:

- spune-i la revedere cu afectiune dar si fermitate. Nu prelungi despartirile mai mult decat trebuie.

- odata ce ai iesit nu te intoarce, oricum, cel mai probabil, micutul tau va uita in cateva minute si se va intoarce la joaca.

- atunci cand ajungi la destinatie, suna persoana cu care ti-ai lasat micutul in grija si verifica daca totul este in regula

- la intoarcere, recupereaza timpul pierdut si petrece ceva mai multa vreme in compania copilului tau.

- copii reactioneaza de obicei diferit in functie de cine pleaca asa ca daca supararea mai mare vine la plecarea ta, deleaga cat mai multe dintre obligatiile ce presupun iesirea din casa catre partenerul tau.      

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.

Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.

Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4