Melatonina
Melatonina este un hormon produs in corpul nostru de glanda pineala (epifiza)....
Desi uneori pare ciudat, conversatia pe care o ai cu copilul tau este un excelent mod de a-i incuraja abilitatile. Asa ca daca il auzi ca vorbeste si exprima o propozitie pe limba lui, raspunde-i cu ceva de genul "ah da?" Cu siguranta ca va zambi si va continua sa vorbeasca.
Cat de curand vei observa unele gesturi si cuvinte pe care chiar le poti intelege precum si alte forme de comunicare cum ar fi aratatul cu degetul. In aceasta etapa este foarte important sa denumesti fiecare obiect pe care el il arata - sau chiar sa ii arati tu anumite obiecte - pentru a-l ajuta sa invete si sa numeasca diferite lucruri.
Cea mai buna forma de invatare este jocul asa ca indiferent daca tai ceapa pentru a pregati cina sau daca impaturesti cearsafurile proaspat spalate, explica-i pe indelete ceea ce faci. La fel, atunci cand il pui in carucior: "Asaaa, si acum te-am pus in caruciorul tau cel albastru. Acum sa punem centura de siguranta si sa avem grija sa stai confortabil. Gata! Putem merge in parc."
Poti de asemenea sa folosesti rime simple si sa accentuezi actiunile pe care le intreprinzi folosind gesturi (de exemplu faci cu mana cand pleci si spui pa-pa).
De altel asocierea dintre persoane, obiecte si numele lor este o abilitate pe care o va stapani intr-un timp destul de scurt si curand vei vedea cum micutul tau iti va spune mama atunci cand te va vedea sau ii va spune tata partenerului tau, atunci cand il va vedea.
Apneea in somn este o problema ce apare in somn si datorita careia copilul tau, in mod repetat, isi opreste respiratia pentru perioade scurte de timp. Vinovat de aceasta situatie se poate face unul sau mai multi factori care ii blocheaza caile respiratorii superioare si il impiedica sa respire corect: amigdale marite, alergii,sau poate chiar un sistem nervos subdezvoltat.
Pe perioada somnului, copilul poate sforai zgomotos, se poate sufoca, tusi, avea probleme de respiratie sau poate lua pauze lungi intre respiratii, de asemenea poate parea nelinistit sau poate transpira abundent. Sforaitul in sine nu indica neaparat o problema. Un copil cu apnee se poate trezi brusc de mai multe ori pe noapte si poate parea adormit pe parcursul zilei (de parca nu ar fi dormit noaptea).
Vorbeste cu medicul copilului tau. S-ar putea sa te trimita la un medic specialist in probleme de somn sau la un ORL-ist. Daca este vorba de o problema cauzata de amigdale atunci este posibil sa fie nevoie de o operatie. In orice caz, apneea in somn, lasata netratata poate duce la probleme cardiovasculare grave dar si la probleme comportamentale si de invatat.
In situatii mai rare, medicul tau va recomanda studierea somnului de noapte a copilului (polisomnografie) pentru a diagnostica si evidentia problemele existente.
Un micut in crestere inseamna o din ce in ce mai mare sarcina pentru musculatura ta si evident si o crestere a sanselor de aparitie a unui intinderi musculare. Iata cateva sfaturi pentru a evita o atare situatie.
1. Cand iti ridici copilul, intotdeauna indoaie putin genunchii in loc sa te apleci.
2. Pentru a-ti tine copilul atunci cand stai jos, foloseste un scaun comod care sa iti sustina in mod corect spatele. Eventual foloseste o perna pentru mai mult suport.
3. Pentru momentele cand vrei sa mergi pe jos dar sa iti tii copilul in brate, este bine sa investesti intr-un portbebe care iti distribuie greutatea egal pe ambii umeri si te ajuta sa il duci mai usor.
4. Pentru a preveni dureri sau intinderi ale incheieturilor mainii foloseste o banderola medicala pentru incheietura, ce se poate gasi in mai toate farmaciile. Aceasta este utila mai ales daca ai in istoricul medicat probleme ale incheieturilor mainii.
5. Daca totusi ai depus mult efort, o baie sau un dus fierbinte te vor relaxa. Acelasi efect, insa, il va avea si un masaj, combinat cu o lotiune de atenuare a durerilor articulare.Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.
O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.
Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua. Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.
Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.
O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.
Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.