Melatonina
Melatonina este un hormon produs in corpul nostru de glanda pineala (epifiza)....
Din ce in ce mai independent. Copilul tau are aproape un an. Deja nu mai este acel micut neajutorat care nu putea face nimic fara tine. Desi are nevoie de inca de multa atentie si grija, el devine din ce in ce mai independent, lucru ce se reflecta si in atitudinea sa.
Micutul tau este capabil sa mearga daca il tii de mana si cand va veni vorba de imbracat, iti va intinde mana sau piciorul pentru a-l imbraca mai usor.
La masa este posibil (desi nu toti copii reusesc asa de devreme) sa bea singur cu cana si chiar sa manance singur tot. Oricum, acum ca poate bea singur cu canuta de plastic, este bine sa incepi sa iti dezvolti reflexele pentru ca este posibil ca uneori, in loc sa o puna pe masa sa aiba chef sa o arunce.
De asemenea, copilul tau, va arunca obiecte pe jos, pentru ca cineva, probabil tu, sa le ridice si sa i le dea, doar pentru a-l arunca inapoi jos. Daca ai obosit jucand acest joc, i-ai obiectul pentru cateva minute si distrage-i atentia cu alltceva la fel de incitant cum ar fi un joc de v-ati ascuselea.
Antibioticele sunt eficiente doar impotriva bacteriilor - nu ajuta cu nimic in lupta cu virusii, cei responsabili de raceli si gripe ca si de multe alte boli respiratorii. Asa ca daca micutul are una din aceste ultime afectiuni, antibioticele nu ar ajuta cu nimic. De fapt, a da antibioticele atunci cand nu sunt necesare poate face bacteriile mult mai rezistente la tratament, ceea ce poate cauza probleme atunci cand copilul tau care are nevoie de medicamente care sa lupte cu bacteriile. Si apoi, antibioticele prezinta anumite riscuri. Pot produce efecte secundare sau chiar reactii alergice grave. De fapt prescrierea exagerata de antibiotice reprezinta o ingrijorare crescuta in lumea medicala.
Chiar daca copilul se simte mai bine nu opri tratamentul. Trebuie sa ii dai tot tratamentul prescris de medic. Oprirea prematura a tratamentului poate sa nu elimine boala definitiv sau poate cauza probleme de sanatate mai grave si poate determina ineficienta antibioticelor pe viitor.
Daca copilul tau a vomitat sau s-a innecat dupa ce i-ai dat un antibiotic iar cea mai mare parte sau chiar toata doza a iesit atunci e bine sa ii dai alta doza, Insa incearca sa afli de ce a vomitat si ia legatura cu medicul tau. Intreaba-l cum sa ii administrezi tratamentul intr-un mod mai usor de suportat pentru copil. Uneori este mai eficient sa ii administrezi doza cu o seringa care sa inlocuiasca lingurita. De asemenea, medicamentele pentru copii au deseori arome placute pentru copii, pentru a fi mai usor de administrat acestora.
Nimeni nu se descurca prea bine atunci cand nu apuca sa doarma un somn normal. Iata cateva tactici pentru a reusi sa te descurci in momentele in care lipsa de somn te ajunge din urma:
Mereu dormi mai tarziu dimineata din pricina noptilor nedormite? Da mai tare ceasul desteptator - pune-l pe modul de alarma, care scoate sunetul ala enervant si scoate-l din mod radio. Ai grija sa pui alarma sa sune la o ora decenta si nu la una mult prea optimista. Mai mult, poti sa pui ceasul in partea cealalta a camerei pentru a fi sigura ca va trebui sa te dai jos din pat ca sa il inchizi.
Amortita toata ziua? Bea una sau doua bauturi pe baza de cofeina apoi treci pe decofeinizate dupa pranz. Prea multa cofeina va supra stimula organismul si va duce la probleme si mai mari de somn noaptea. Nu in ultimul rand organizeaza-ti munca astfel incat ceea ce este mai important sa faci dimineata cand esti odihnita.
Esti somnoroasa la pranz? Daca esti la munca, incearca sa atipesti 15 minute in masina, pe perioada pauzei de pranz, iar daca esti acasa, sincronizeaza-ti somnul cu cel al micutului tau.
Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.
O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.
Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.