Dezvoltarea propriei personalitati. Copilul tau va incepe sa se integreze cu cei de varsta lui, dar nu intr-un mod obisnuit. El se va juca alaturi de ceilalti copii dar nu cu ei ci mai degraba...langa ei. Pentru a face sa dispara acest obicei nelalocul lui, poti aduce in vizita alti copii de aceeasi varsta (impreuna cu parintii desigur) pentru a organiza niste "intalniri de joaca" si pentru a-i dezvolta micutului abilitatile sale sociale. Nu uita insa, ca micutii aflati la aceasta varsta sunt inca prea mici pentru a intelege conceptul de prietenie.

Nu trebuie sa subestimezi importanta jocului in grup. Nu numai ca copilul tau se va dezvolta mai repede si mai bine dar va mai si invata din obiceiurile copiilor cu care se joaca iar tu vei avea putin sprijin si din partea parintilor copiilor cu care se joaca.

A sosit timpul sa pui niste limite

Copilul tau intelege acum instructiunile simple cu toate ca s-ar putea sa aleaga sa le ignore intentionat. De altfel, nu te folosi prea mult de "NU" ci utilizeaza-l doar atunci cand este cu adevarat important si situatia o impune.

Oricum, desi copilul tau nu va tine minte totdeauna ceea ce ii spui, nu este prea devreme pentru stabili anumite limite si pentru a-l invata sa faca distinctia dintre bine si rau si dintre sigur si nesigur.
In ceea ce priveste educatia copilului tau, cel mai bun reper este propria ta intuitie. Trebuie sa constientizezi ca nu esti rea daca nu ii dai sa manance si o a doua prajitura - nu faci altceva decat sa stabilesti o limita buna pentru sanatatea micutului tau. Daca trage pisica de coada, i-ai mana de pe coada pisicii si uita-te in ochii lui spunandu-i "nu, daca faci asa o doare", apoi arata-i cum sa mangaie pisica.

Dorinta lui de a explora este cu mult mai puternica decat dorinta de a asculta de tine, deci depinde de tine sa il protejezi si sa il inveti. Oricum, nu iti pierde rabdarea, ceea ce pare a fi sfidare este doar curizitate naturala.

dezvoltarea copilului la 48 saptamani

3 intrebari despre : temperament

1. Ce este mai exact temperamentul?

Temeperamentul copilului tau reprezinta totalitatea gandurilor, reactiilor si actiunilor sale la mediul din jurul sau. Asta include modelele de somn si alimentatie, sociabilitatea si agreabilitatea, cum raspunde la mangaieri precum si multe alte elemente, mai mult sau mai putin importante. Unii copii sunt ageri, altii sunt mai inceti si le ia mai multa vreme sa se adapteze la situatiile noi. Asta in timp ce altii au un temperament robust si energic. De aceea multi experti considera ca temperamentul reprezinta o chestie cu care ne nastem mai mult decat ceva ce se naste in urma influentelor externe.

2. Pot sa prevad ce personalitate va acea copilul meu din observarea temperamentului sau?

Din anumite puncte de vedere da. Poti sa incepi sa iti formezi o idee despre temperamentul copilului tau, urmarindu-i comportamentul si implicit temperamentul. La circa 10 luni, personalitatea copilului tau este mult mai bine definita si poti incepe sa iti faci o idee mult mai exacta a cum va fi pe masura ce va creste.
Copilul tau se poate comporta intr-un anumit fel *sau isi poate schimba comportamentul) datorita unor factori temporari sau a unor etape de evolutie prin care trece asa ca nu vei putea sa tragi niste concluzii exacte insa cu siguranta iti vei putea face o imagine de ansamblu.

3. Pot influenta in vreun fel temperamentul copilului meu?

In primul rand trebuie sa fi intelegatoare si sa nu ii judeci in nici un fel comportamentul. O modificare in temperament nu se poate face daca il judeci sau ii dai de inteles ca are ceva negativ. Trebuie sa il incurajezi cand se comporta natural dar sa il si inveti sa evite anumite aspecte ale propriului temperament care vin in contradictie cu ceea ce este bine.

Viata ta: intre munca si familie

Persoana ta s-a schimbat mult de cand ai un copil. Si probabil ca te intrebi cum sa te descurci intre munca si familie. Dar raspunsul depinde aproape in exclusivitate de cultura, stilul si particularitatile locului tau de munca. Este bine sa te uiti in jur si sa vezi cum abordeaza acest subiect celelalte mamici de la locul tau de munca. Exista un spatiu deschis sau rigorile serviciului sunt de asa natura incat cele opt ore de munca sunt dedicate exclusiv.... muncii?

Insa, datorita copilului va trebui sa iti mai iei zile libere sau sa iti scurtezi programul de munca si de aceea trebuie sa iei in considerare cat de flexibil este locul tau de munca pe baza situatiilor precedente aparute dar si ce optiuni de a lasa copilul in grija altcuiva ai.

O eficientizare a activitatii la locul de munca ar putea sa fie cu adevarat o solutie salvatoare. Spre exemplu mai degraba vii mai devreme la munca decat sa stai pana mai tarziu. De asemenea este bine ca, la munca, sa elimini cat mai mult din activitatea ta cu caracter personal pentru a te concentra cat mai mult pe ceea ce ai de facut la munca. Poti chiar, in masura in care esti dispusa la acest sacrificiu, sa renunti la pauza de pranz pentru a putea pleca mai devreme.

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.
Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole