Furtuna cuvintelor. Cuvintele dar si sunetele ce imita cuvintele sunt la ordinea zilei pentru copilul tau iar acum, ca o noutate, el este capabil sa le si foloseasca cu inteles. De altfel, odata cu dezvoltarea creierului sau, i se dezvolta si abilitatea de a dialoga, indiferent daca este vorba de vorbit sau pur si simplu de intelegerea a ceea ce altii au sa ii spuna.

Incurajeaza-i interesul in limbaj si dialog. Fii un ascultator avid si raspunde-i la sunete, indiferent daca le intelegi sau nu, verbestei clar si nu te alinta, nu stalci cuvintele, petnru ca el va considera ca asa este cuvantul corect, si va invata mai greu sa vorbeasca corect. Joaca jocuri educative care sa ii cultive limbajul si stimuleaza-l in orice situatie in care el trebuie sa comunice.

La aceasta varsta, cel mai probabil, micutul poate imita cuvinte si inflexiuni ale vocii. De asemenea este posibil sa poata sa urmeze instructiuni simple cum ar fi "Te rog adu-mi mingea" sau "Ia lingurita". Ajuta-l sa invete prin impartirea unei instructiuni mai lungi in cateva mai scurte si mai usor de inteles.
Nu uita ca momentele acestea trec asa ca apreciaza fiecare moment pe care il petreci alaturi de copiulul tau si apreciaza-l cum se cuvine.

3 intrebari despre: toaleta.

1. Ar trebui sa ma gandesc sa il invat sa faca la toaleta?

Incearca sa il obisnuiesti cu olita, dar nu il forta, nu trebuie sa i se pare o corvoarda olita. Il inveti incetul cu incetul da devii mai insistenta cand micutul tau are intre 18 si 24 de luni. De altfel, multi experti, inclusiv medicii de la Academia Americana de Pediatrie afirma ca intervalul mai sus mentionat este cel in care cei mai multi copii sunt suficient de dezvoltati pentru a putea incepe sa invete sa faca la toaleta, si nu ar trebui sa fie nici o problema pentru copii.

2. De ce in anumite regiuni invatatul la toaleta se incepe mai devreme?

Inainte de 1950 in Statele Unite si chiar si in zilele noastre in Europa, Africa si Asia, educarea micutilor la toaleta se face cu mult mai devreme de varsta de doi ani insa totul tine pana la urma de modul in care expertii in domeniu privesc lucrurile, dar si de modul in care parintii aleg sa isi educe copii.

3. Cand o sa imi dau seama ca micutul meu este pregatit pentru invatatul la toaleta

Exista doua aspecte de care trebuie tinut cont - cel fizic si cel emotional. Copilul tau trebuie sa fie constient de necesitatile fizice pe care le are dar sa fie gata si din punct de vedere emotional, altfel, invatarea nu va avea succes. Semnele care arata ca poti incepe invatarea cu copilul tau includ scaune regulate si relativ previzibile, impreuna cu abilitatea de a urina la cel putin doua ore si de a putea sa isi goleasca complet vezica in timpul urinarii. Un alt semn ca invatatul poate incepe este capacitatea micutului de a intelege cuvintele legate de toaleta dar si abilitatea de a urma instructiuni simple.

In ceea ce priveste pregatirea emotionala, micutul tau ar trebui sa dea semne ca isi da seama cand a facut in scutec - este posibil chiar sa vrea sa iti "spuna" cu cuvintele lui, faptul ca a umplut scutecul, eventual chiar va manifesta semne de suparare la umplerea scutecului. Insa, datorita acestor cerinte, putini sunt copii ajunsi la aceasta varsta si care sa fie gata pentru a stapani arta mersului la toaleta.

dezvoltarea copilului la 49 saptamani

Viata ta: neintelegeri disciplinare

Chiar atunci cand tu si partenerul tau ati stabilit niste reguli clare in ceea ce priveste obiceiurile de somn si joaca ale copilului, a inceput sa se contureze un nou aspect: Disciplina.

Nu uita ca tu si partenerul tau nu aveti acelasi stil si nici aceeasi experienta ca parinti. Asta este bine si este important sa respecti si sa apreciezi punctul de vedere al celuilalt. A avea un punct de vedere si a-l sustine nu inseamna nimic altceva decat ca partenerului tau ii pasa si ca vrea ce este mai bun pentru copil, dorind sa contribuie la procesul lui de educare. Asa ca ideile lui merita tot atat de multa consideratie ca si ale tale.
Daca insa chiar nu aveti acelasi punct de vedere pe o problema si nu ajungeti la un numitor comun este bine sa discutati deschis decat sa criticati si si sa va subminati unul pe altul in diverse moduri. Fiti precisi in legatura cu motivele de nemultumire pe care le aveti si evitati sa judeca;i prea aspru ideile partenerului. Fiti amandoi de acord ca este bine sa ajungeti la un consens - pentru ca disciplina sa fie eficienta trebuie sa urmati amandoi aceleasi idei.

Ar fi bine sa va documentati amandoi pe acest subiect sau sa consultati un expert in domeniu s-ar putea sa aflati lucruri pe care nu le stiati despre acest subiect.

Toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.
Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole