Micutul tau probabil ca este capabil sa raspuna la niste intrebari sau rugaminti scurte si foarte bine "explicate". Spre exemplu, intreaba-l : "unde este gura?" si arata-i gura sau "da-mi acea cana" si arata cu degetul spre obiectul respectiv. Evident, uneori o sa iti raspunda, in felul sau...unic si, spre exemplu, va da din cap in semn de "nu". Pentru a ii dezvolta un vocabular corespunzator si pentru a invata cat mai repede sa vorbeasca corect, vorbeste tu insuti cu el folosind doar cuvinte clare, corect gramatical, fara cuvinte alintate si fara sa il imiti.

Ajuta-l sa fie de ajutor

Pentru ca este destul de receptiv acum, a cam sosit vremea sa iti educi copilul sa te ajute la treburile de zi cu zi.
In prima faza trebuie sa pui un foarte mare accent pe modul in care i te adresezi, folosind "te rog" si "multumesc" ori de cate ori este nevoie si transforma curatatul jucariilor intr-un joc distractiv. Desi probabil ca nu se va prinde din prima, este bine sa incepi din timp. Imparte-i sarcina in bucatele mai mici. La aceasta varsta, va avea permanent de tine sa il ajuti atunci cand face treaba.

Numeste obiectul

Depinde de tine sa iti ajuti copilul sa inceapa sa invete sa faca asocieri intre obiecte si numele lor - cu cat mai multe asocieri, cu atat mai repede ii va creste vocabularul.
In general, obisnuieste-te ca atunci cand vorbesti cu el sa introduci in dialog cat mai multe asocieri intre obiecte si nume. Altfel, poti sa si numeri impreuna cu el treptele pe care le urci pe scara sau sa ii arati fructele din supermarket, spunandu-i cum se numesc si ce culori are fiecare.
Poti sa il si testezi uneori si sa ii ceri sa iti arate un anume obiect despre care i-ai spus altadata. Pentru o si mai buna interactiune intre tine si el, cere-i si lui parerea uneori intrebandu-l spre exemplu, ce ar dori sa poarte: bluzita albastra sau cea rosie, asezandu-le pe amandoua in fata lui. S-ar putea sa nu raspunda, dar, pe de alta parte, s-ar putea sa te surprinda.

3 intrebari despre suptul degetului

Ar trebui sa imi fac griji daca micutul meu isi suge degetul?

Nu. Acesta este un obicei sanatos, folosit de micuti pentru a se auto calma. Este o caracteristica cu care, cei mai multi copii se nasc si nu trebuie sa fie motiv de ingrijorare.

Suptul degetului poate cauza probleme cu dintii?

Expertii sunt de acord ca acest obicei nu reprezinta un risc pentru dantura copiilor. De altfel, unii specialisti afirma ca micutii isi pot suge degetul fara probleme (dentare) pana in jurul varstei de doi ani sau chiar 4-5 atunci cand dintii permanenti incep sa apara.

Suzetele sunt o solutie mai buna decat degetul?

Suzetele sunt o ALTA solutie pentru auto linistirea practica de copii, insa nu sunt neaparat mai bune, nu este corect sa inlocuim un rau cu un alt rau mai mic. Pe de o parte, copilul tau poate deveni dependent de tine pentru a-i ridica suzeta atunci cand o scapa pe jos iar pe de alta parte, suzeta se poate murdari sau umple de praf. Pe de alta parte, totusi, dezobisnuirea de suzete este mult mai facila decat de deget. Cel mai bine fiind sa iti lasi copilul sa decida singur.

Viata ta: cum sa scapi de facturile mari de la cumparaturi

Desi chitantele de la cumparaturi sunt printre cele mai mari cheltuieli din casa, in fiecare luna, ele sunt si cele mai usor de micsorat. Si asta pentru ca atunci cand te duci la cumparaturi exista foarte multe variabile de care trebuie sa tii cont.
Insa, inainte de a te decide la ceea ce vrei sa cumperi, trebuie sa te decizi CAND sa cumperi. Incearca sa faci piata, atunci cand partenerul tau, sau altcineva de incredere iti poate supraveghea copilul. Sa fii mai putin distrasa de ceea ce se intampla acasa si sa ai mai mult timp te va ajuta sa iei decizii mai bune.
Este bine sa ai in vedere si CUM cumperi. Nu uita niciodata sa iti faci o lista de cumparaturi si sa folosesti eventualele cupoane de reducere pe care le ofera magazinul respectiv. Tine mereu o evidenta a alimentelor pe care familia ta le consuma cu predilectie si cumpara mai multe atunci cand apar oferte.
CEEA ce cumperi are de asemenea o importanta vitala. Poti incerca sa cauti alternative mai ieftine si mai sanatoase la carne. Nu cumpara nici prea multe alimente deja pregatite - pana la urma, gatitul este mai sanatos si nu dureaza asa de mult.
Nu in ultimul rand, ai grija de UNDE cumperi. Magazinul din cartier poate ca este mai convenabil dar cu siguranta nu are preturi mai bune decat supermarket-urile din oras,

Nu uita: toti copii sunt unici si evolueaza in propriul lor ritm.

O evaluarea a modului cum ar trebui sa se dezvolte copilul intr-o anumita perioada a vietii sale este doar un punct de reper, o evidentiere a potentialului maxim pe care il poate atinge copilul la o anumita varsta.
Daca micutul tau a fost nascut prematur, nu uita ca acest lucru il face sa aiba nevoie de putin mai mult timp pentru a evolua.
Oricum, indiferent de situatie, orice nelamurire sau banuiala ai, trebuie sa o discuti cu medicul tau de familie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4